RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: vincentwow1450
打印 上一主題 下一主題
收起左側

推漿離合一問

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

見到 3塊 clutch shoe有不同裝法, 到底系邊種裝法…請各位指教

Serpent 747, MRX5 733,966, MTX5,裝法剛好相反

樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-8 20:54:29 | 顯示全部樓層

http://www.youtube.com/watch?v=7wjogF57xpo

another video shows a reverse clutch shoe mounting, jump to 1 minute 10s...
 樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-8 22:46:20 | 顯示全部樓層
回復 serpentkkk 的帖子

上圖MRX5 同747  3個 黑色clutch shoe 裝法 都可以靠離心力 甩出去嗎?   我現在裝法系 另外一種 但系engine full throttle  車輪都轉的好慢….clutch gap 已經少過0.6mm, 入面彈弓都松佐了…難道要試下反裝clutch shoe
 樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-9 00:41:47 | 顯示全部樓層
 樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-9 00:54:02 | 顯示全部樓層
回復 rave1010hk 的帖子

兩種都得?  但系油門全開
車輪先慢慢開轉會不會軸套太長  飛輪打滑
 樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-9 15:59:06 | 顯示全部樓層

回復 EG9 的帖子

裝同唔裝度都系0.5mm gap, 裝完之後感覺好難 engage
我估系flywheel collar太長,前邊已經頂到絲母底. 導致flywheel engine shaft 夾唔實
 樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-9 17:32:26 | 顯示全部樓層
回復 Hpibbq 的帖子

12級engine
 樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-9 17:42:37 | 顯示全部樓層
回復 beebone 的帖子

彈弓 NT1 原裝
 樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-11 14:38:06 | 顯示全部樓層
回復 rave1010hk 的帖子

正常拉,我用磨沙紙將collar 磨短差不多1.5mm, 現在裝完螺母后, collar 沒有伸出flywheel, 螺母只壓倒flywheel,  多謝指導。。