RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: radiant_star06
打印 上一主題 下一主題
收起左側

HYF Ferry Man Fat 三層渡輪 民發

Fei 發表於 2013-8-7 09:42:59 | 顯示全部樓層
radiant_star06 發表於 2013-8-1 22:28
我記得在大撻地食炒糯米飯,食完上南山輪坐航空位,約晚上 12 點半開船,第二朝早 6 點落船去十月初五街六 ...

我記得係開零晨12點,南山輪、盧山輪同泰山輪都搭過。第二朝五點零鐘就有船員叫人上岸...

Fei 發表於 2013-8-7 10:00:34 | 顯示全部樓層
radiant_star06 發表於 2013-8-2 00:43
小強兄果然都係... 老餅!

四人房我就未坐過, 我只坐過唐餐樓 (三層碌架床大倉), 航空位和露天 "無座" ( ...

四人房好似係二等,唐餐樓我記得係四張一組兩層的碌架床。而露天木座椅等級係叫船旁位,當年坐過澳門返香港價是$25。
Fei 發表於 2013-8-7 10:09:09 | 顯示全部樓層
siukeung1972 發表於 2013-8-1 22:33
我就一家人坐四人房!去到澳門就住國際酒店,食反多數十月初五街煥記

以前回鄉要托運行李買車票,要經澳門內港的士多做,記得好似有間叫七記士多,響正賊船對面,櫃面放左好多陶瓷公仔...
Fei 發表於 2013-8-8 15:38:11 | 顯示全部樓層
siukeung1972 發表於 2013-8-8 15:12
好呀!一齊坐下船!我最想坐四腳雞,因未坐過,最不好坐金光飛航,去食下懷舊嘢! ...

坐Foilcat要08:00班期,09:30好多時用 Jetfoil 取代,之後要11:00先有...