RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: marcophoto1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

d3 新手 , 吾知點學好cs Drift

LOSE 發表於 2013-5-30 20:42:42 | 顯示全部樓層
吾想令個仔失望 ,衛"信"電"信"........真係想快,終極矛招,氹下個仔,你有兩部車,可以揾一架出矛招用gyro,包你個仔玩緊架冇gyro望住你話:爸爸你好勁呀不過小心玩慣左返唔到轉頭(玩壞手,唔建議)
LOSE 發表於 2013-5-30 21:07:36 | 顯示全部樓層
LOSE 發表於 2013-5-30 21:28:29 | 顯示全部樓層
d直升機好多gyro轉晒款,整隻二手futaba gy401,兩三舊有交易,不過又多樣野煩,要set,最好當然係set好架車,練好手指,
LOSE 發表於 2013-5-30 22:31:54 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-5-30 21:42
我見yahoo 有D賣舊零水唔知啱唔啱用?
http://hk.search.auctions.yahoo.com/search/booth?seller=eric353 ...

例如......."媲美GY520" 功能上"寫"可以,一定要有得SET(舵机行程量调整),最好有(遥控器调整陀螺仪的感度)用多1CH,不過唔知佢質素QC....
LOSE 發表於 2013-5-30 22:36:53 | 顯示全部樓層
marcophoto1 發表於 2013-5-30 19:43
而家改左如下 , 前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37

摩打齒都會影響操控,請問幾多齒?如識set到電變,就set返柔d唔好咁爆,萬一set唔到電變,唯有個控度set,拉低油門EPA,即full雞幾多%油門,如果有油門曲線set更好,就拉低d油門曲線,係好多野煩要慢慢試,
LOSE 發表於 2013-5-31 01:32:01 | 顯示全部樓層
marcophoto1 發表於 2013-5-31 00:06
麾打齒19 , 吾識set 電變 , 買左几曰咋 , 想問下 ching 我而家好盈電變套裝60a , 係咪吾足夠 , 如果120a  ...

有感對於玩快車重要d,膠軚大負荷好多,感應返電變輸出至摩打是否相稱,溝通返,設定turbo時點,及對設定表現會較準確聽話,,,等等,但依家無刷摩打一般平貴都有sensor,可選性大好多,60A夠用,120A大水喉支持,當然好,但實際用120A玩飄移係會SET到60A能力可及範圍,係取捨返120A,熱量無咁高,襟D,重量,必要性,價錢,
一般都唔用GYRO,但覺得太難玩,太漫長,裝黎玩下,慼受下亦無妨
個人井底青蛙,有錯請指正
LOSE 發表於 2013-5-31 20:32:52 | 顯示全部樓層
larry1234 發表於 2013-5-31 09:05
各位 Ching,請問那處可找到裝 Gyro 玩漂移的資料,我無玩車,但有玩直升機,好奇想知道控制原理,謝謝!
...

咪同直升機一樣SET法囉,直升機尾舵咪即是轉向,只不過放落車頭度,我最初都係你咁好好奇,本身有兩隻係度拆落黎試下,先發覺勁到低能.......BUT好奇完,了解完,太悶,好快就折左落黎,其實對於好多新入門玩RC飄移,有一定難度,用唔用GYRO好個人,亦因人而異,如果純粹玩樂,又唔係認真到要落場比賽,又真係玩唔到又想玩,或純粹好奇,了解下....等等理由,裝黎試下玩下,有乜問題?在於我黎講等同由細到大,又玩下TANK,又玩下直升機,又玩下慢爬,又玩下.....想玩咪試下囉,何況個GYRO可以隨時係個控度關左佢,又操下,唔係完全冇用,都操到油門手指,雖然我都唔主張用GYRO,但如果我見到有人裝GYRO黎玩,我真係冇諗過叫人不如唔好玩
LOSE 發表於 2013-6-1 00:07:22 | 顯示全部樓層
marcophoto1 發表於 2013-5-31 15:41
我要識玩,先可帶佢一齊,我想用車來練佢專注力,因佢好喜歡車,我細路個陣都玩過幾架,自己都喜愛,咪順 ...

可以同個仔一齊玩,共同嗜好,好羨慕,努力
LOSE 發表於 2013-6-1 19:54:05 | 顯示全部樓層
larry1234 發表於 2013-6-1 19:44
唔該哂師兄,等我買架車返黎加個 Gyro 比佢,試下效果先,再帶去飛場比其他機友看看!
...

天上洗碗,地上洗碟,何其壯觀
LOSE 發表於 2013-6-1 22:43:50 | 顯示全部樓層
obert 發表於 2013-6-1 22:24
我改左尾皮帶頂15齒,但係好鬆
點算??

你皮帶有問題,掉轉左,中皮帶必須擺返去右邊,你裝單向會掉轉左
LOSE 發表於 2013-6-1 23:11:34 | 顯示全部樓層
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 22:47
諗起都心跳加速,頭頂電直洗碗,隻腳飄移車洗碟,我呢d企喺度睇既都唔知咪埋係邊先安全。
...

咁邊個叫你硬係要企正中心點"得正正係度"度,睇,追求刺激,你估你係飄移女郎
LOSE 發表於 2013-6-2 00:15:16 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-1 23:20
Ching 好眼利,睇到係反帶D3,西利。

唔利啦,咁特別點會睇唔到,年紀大,機器壞,D集中力,尤其是眼力,好明顯弱左好多,已經同"絕對領域"講byebye
LOSE 發表於 2013-6-22 03:04:01 | 顯示全部樓層
bookkeyhk 發表於 2013-6-21 20:25
1 cell 3.7v 、amp 部叉機去盡7amp,我set咗5 amp,有平衡叉,部叉機以前玩直升機set咗一路用開到E加,應 ...

IP,,QC算OK架喎,咁都中?六合彩又唔見你中,難怪洋人話我地袓國電池係.....北鯨爆炸電池
LOSE 發表於 2013-6-22 03:39:09 | 顯示全部樓層
bookkeyhk 發表於 2013-6-22 03:31
可能做QC果個到果舊cup咗眼訓,哈哈............!

可能另外個舊,係萬中無一精選電呢.........
LOSE 發表於 2013-6-22 21:59:50 | 顯示全部樓層
bookkeyhk 發表於 2013-6-22 20:25
都仲係係度循環差放,都未正式上部車度跑過,可以講都未谷電,仲諗住佢出到80c試下佢得唔得,如果好似玩 ...

爆左好耐啦.......大晒肚烙
LOSE 發表於 2013-6-30 17:48:10 | 顯示全部樓層

羨慕死........三個仔,人車三個都咁靚仔
LOSE 發表於 2013-7-2 19:48:51 | 顯示全部樓層
marcophoto1 發表於 2013-7-1 01:49
甘我咪即係害左佢!!!

如果太沉迷,玩任何野都可以害左佢,有你帶領,總好過獨自沉迷上網,打機,有好多小朋友或父母恨都恨不到,有共同嗜好唔易!!