RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4128|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新仔入手 scx10

Ericang 發表於 2014-1-16 05:04:52 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
第一次砌車! 多多指教!
星期一去 RTR 但冇貨,番去考慮一晚諗住不如買kit,星期二去到rtr又番左貨
最後都係決定自己砌,第時有咩事要拆要整都會識。

樓主| Ericang 發表於 2014-1-16 20:03:59 來自手機 | 顯示全部樓層
暫時都冇問題,師兄門果 part 都冇問題,可能新出廠改善左?  反而想問下個油壓,我裝完要好大力先壓到底,但之後唔會彈番最出,只會彈到中間長度,本身設計都係咁架?
 樓主| Ericang 發表於 2014-1-17 12:37:13 | 顯示全部樓層
即係拉到支 shock 最長定最短? 先入油?

另外我用 MG996R servo,按說明書裝完左右反轉左,支控 set reserve 就 ok,但點解會咁既?

昨晚裝完波箱前後擔,今晚應該行得,之後個殼慢慢搞,但好多野唔識可能要問各位師兄!
 樓主| Ericang 發表於 2014-1-18 14:21:44 | 顯示全部樓層
尋晚裝好車架,上電子野試行成功。
但有好多疑問,師兄們唔好介意扭腰輻度好細,前輪離地幾cm 後輪就不能貼地,係咪 shocks 太硬?

諗住 set 過 4支 shocks,其實入應該幾多油呢?

前面 3 link 同支 driveshaft 頂住頂住咁,正常嗎?

壓低前身時 servo horn 粒螺絲會頂到Ax80026a (1) ,點解會咁既?
 樓主| Ericang 發表於 2014-1-19 16:07:02 | 顯示全部樓層
hotelnissan 發表於 2014-1-18 02:23
you need to bleed the shocks, not just pour it in and close the cap.  This method is not going to wo ...

Thanks for pointing that out, I got it fixed and can flex normal now!  
 樓主| Ericang 發表於 2014-1-22 11:14:00 來自手機 | 顯示全部樓層
我正常 flex 到咁。
睇外國玩家話拆左 shocks 個 bump stop 可以 flex 多少少,我試過但條 tire 會 hit 到 flare , 變相要 trim 個殼所以冇整。
早幾日砌好晒未有時間出車。玩多排先再按需要 upgrade!
 樓主| Ericang 發表於 2014-1-22 11:27:36 來自手機 | 顯示全部樓層
昨日放假上埋色完成。
新手第一次整殼好核突
 樓主| Ericang 發表於 2014-1-24 12:35:25 | 顯示全部樓層
昨日行街又出事,行下睇下又唔見錢!

電子野
AE-1
Towerpro MG996R

變成
AE-2
Savox 1210SG

RX TX 仲用緊 GT3C
師兄門有咩提議?