RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9919|回復: 68
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想買架F1, 想問下師兄門

d.s 發表於 2014-2-19 10:08:17 來自手機 | 顯示全部樓層
新加入F1,TAMIYA F104系列肯定係首選,
parts供應充足易揾之餘又平,
車架設計簡單又易set,
其中F104 WGP更加天生戰鬥格,
原裝車另配四條海綿呔已聽話到不得了~
d.s 發表於 2014-2-21 11:17:10 來自手機 | 顯示全部樓層
hanswong 發表於 2014-2-21 11:11
想問前轉向有冇可以改堅硬既選擇?前後翼同殻有咩選擇?kws好多間都冇F1野賣 ...

冇F1嘢定冇SP1嘢?

新手想開心玩車第一大規條:
車玩大路款,勿標奇立異
d.s 發表於 2014-2-21 11:17:53 來自手機 | 顯示全部樓層
hanswong 發表於 2014-2-21 11:11
想問前轉向有冇可以改堅硬既選擇?前後翼同殻有咩選擇?kws好多間都冇F1野賣 ...

冇F1嘢定冇SP1嘢?

新手想開心玩車第一大規條:
車玩大路款,勿標奇立異
d.s 發表於 2014-2-21 11:20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
kit912 發表於 2014-2-20 23:03
我想問下師兄門一架入門級既F104大約幾錢架?

有殻有轆有白豬版本
around 1000左右
d.s 發表於 2014-2-23 00:29:22 來自手機 | 顯示全部樓層
godsunset 發表於 2014-2-23 00:25
前後都林到死都唔知佢想點!
剛剛換了份TEAMSAXO頭, 希望好D, 條尾成抽野未有IDEA點攪, 不過有師兄講要換 ...

我只會話,F1我只諗孖星同蛇,其他不作考慮。
d.s 發表於 2014-2-24 10:30:43 來自手機 | 顯示全部樓層
hanswong 發表於 2014-2-24 00:40
我都其實好後悔.... 第一日玩已經爆左尾個中間接合位個膠件.... 我只係輕輕地high左一下....
真係好後悔. ...

唉……我身邊有不少新手朋友都係因為唔信邪,唔肯平玩孖星車先,走去出3R,SP……結果都係整/不斷買parts多過玩,又set唔掂,再因資金有限不能短時間內轉會,身心俱疲情況下放棄繼續玩……
希望你地能撐下去!!
d.s 發表於 2014-2-24 15:57:01 來自手機 | 顯示全部樓層
ICY 發表於 2014-2-24 13:43
我個遠睇ok,近睇no way.
試完車頭sweep S尾sweep SS推頭推爆,有無師兄推介下JV咩膠呔最好跑?thx
...

104窄陣玩膠呔係頗推頭的。
你可試yokomo膠呔(注意要配孖星綿呔鈴去痴的,同請水呔一様),my friend架TRF101用緊,效果不錯。(推係肯定有的,所以要習慣入灣前收/開油時間)
d.s 發表於 2014-2-24 16:05:26 來自手機 | 顯示全部樓層
feihome1 發表於 2014-2-24 13:40
其實玩星星車都唔可以叫做平!一架V2 pro再full option啲隨時貴過曬其他大部分牌子!而full option左又可 ...

遺憾的是,一架連殻104kit版,砌好冇option,同用黑豬,都比3R及SP走得正形,
對於新手,option非必要,首要係車架砌起正形,鑊氣少,再玩熟手車,若連基本操控都未搞得好,咁就算比架冠軍setting車比佢都冇用。
到佢有要求時,再加option parts都未遲,平玩孖星車意思就係咁。
d.s 發表於 2014-2-24 22:14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ICY 發表於 2014-2-24 16:31
請問Yokomo呔邊間有售,因為居住同工作地方既關係,都係上rc媽比教多,選sweep試完全係因為比價錢吸引
另 ...

Yokomo呔只有偉哥有售
清水=shimizu,rc媽有售