RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 64490|回復: 297
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX 10 車主及討論區

cyt2011 發表於 2014-3-25 13:33:54 | 顯示全部樓層

Ching, AX90028 (RTR) 報到 !
原裝控, AE-2電變, 55T摩打.
先前收回來, 爬文後經各位Ching堤點, 順手淘一淘, 執一執 !
*** 燈光效果工程正在進行中***
cyt2011 發表於 2014-3-25 15:29:47 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-3-25 14:19
cyt ching:

你個電池架好掂喎! DIY 到咁高章?   可否介紹下係點做? 我原本想用玻璃纖維造.

1. 用1.5mm厚鋁片屈成, 想用1.0mm厚但手上冇料.
我先前都係將receiver box同電變, 擺返響原本車頭擺電個位, 但覺得車頭太多野,先放返係後面.

2. 最盡可以用9mm 接合器, 但要 $42 人仔, 我個8mm 就 $12 人仔,
    原本想改12mm但要 $185 人仔, 都係算

3. 響兩個避震架之間果條係 : 係62mm長 金屬拉杆.
    * 避震架兩孔要擴大到3.0mm
cyt2011 發表於 2014-3-27 00:00:14 | 顯示全部樓層
HK 邊間店會有 HR 既OP 件?
cyt2011 發表於 2014-4-7 12:14:28 | 顯示全部樓層
KWS 邊間有 Castle V3 設定卡, 想攪下隻AE2 !
cyt2011 發表於 2014-5-2 15:08:11 | 顯示全部樓層
剛淘左套"鋁合金油壓座", 可調位置的比同類的多, 重有顏色揀 !

登錄/註冊後可看大圖

cyt2011 發表於 2014-5-2 15:36:54 | 顯示全部樓層

升降車架離地面高度, 改變油壓角度以減少搖臂阻力 !
其實乃"心情件"之一
此乃個人見解, 有錯請更正
cyt2011 發表於 2014-5-23 11:02:32 | 顯示全部樓層
各Ching,
90028 扭腰時, 前 Y 桿碰到 傳動軸 ,
換 "Y 桿" 好 定 換 "分兩支拉捍" 好 ?
邊種好扭腰D?
請指教 !
cyt2011 發表於 2014-6-3 13:46:08 | 顯示全部樓層
唔知有冇Ching 用緊呢個 "SCX10 舵機座 加 潘哈德平衡杆組"

http://img02.taobaocdn.com/imgex ... XXXXXX-13173632.jpg
cyt2011 發表於 2014-6-4 10:38:45 | 顯示全部樓層
想入呢兩件野, 唔知 KWS or "智X" 有冇 ?
cyt2011 發表於 2014-6-4 11:33:33 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-6-4 10:57
bbfong: 說明書教, 摩打齒係冇油, 即使大spur gear都係唔落, 係gear box 裏面先係好多雪油

cyt: 呢件野厲 ...

第一件係改丫桿用既 !
第二件係改個serve位置, 擺係車陣上面, 都係增加扭腰幅度 !
想問下有冇Ching玩過 ? 入唔入得過 ?
cyt2011 發表於 2014-6-6 10:06:18 | 顯示全部樓層
我有裝, 智x買的, 平過淘x, 唔洗一舊 !
有分 塑膠橋 同 金屬橋 用的.
cyt2011 發表於 2014-6-6 12:57:10 | 顯示全部樓層
埌底就衝過去, 呢個就係咁用, 總好過撞爆車橋同拉桿, 小人用可能唔太像真關係 !
cyt2011 發表於 2014-6-6 13:38:33 | 顯示全部樓層
我的28初步完了, 下一步防水工程, 排程中
cyt2011 發表於 2014-6-13 13:49:15 | 顯示全部樓層
架SCX10想搵個司機, 幾多吋既人仔好 ?
係味要cut左下半身 ?
另外你地後面D配件, 用乜野固定 ?
cyt2011 發表於 2014-6-14 00:31:03 來自手機 | 顯示全部樓層
想入多舊电又怕佢涨,容量大定C數大容易漲?請指教!
cyt2011 發表於 2014-6-17 11:30:13 | 顯示全部樓層
呢四條野得唔得, Piggyback Shock 又唔知點set, 簡單實用為主 !

cyt2011 發表於 2014-6-24 16:48:46 | 顯示全部樓層
剛有時間, 用下條Castle link set 個 AE-2,
主要係呢兩個, 其它都係Standard

* Brake Throttle : 80%
* Drag Brake : 70%

另外呢兩個就唔知係乜 ? 冇搞佢
!
* Aming Time : 1.5s
* Throttle Dead Band : Average 0.1ms

其實都唔知岩唔岩, 有請Ching 指教 !
cyt2011 發表於 2014-6-27 12:01:09 | 顯示全部樓層
"電池座"
1.1.5mm 鋁片屈出電池托架
2.上面加兩根8mm膠柱收在原來支架上
3.下面在車架上攻M3牙, 再用上原裝舵機座固定.
cyt2011 發表於 2014-6-27 14:35:49 | 顯示全部樓層
袈28想換金屬輪轂又想用番原裝呔, 係咪用劫熱水滾佢 2, 3 分鐘廠就會甩 ?
請分享一下 !
cyt2011 發表於 2014-6-29 23:34:56 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-6-29 02:02
絕對係專業水平電池架!

多謝大家,而家想開發第二代防水型,希望可以用身邊材料同簡單工序,大家都用到!