RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: clearaudio
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問有無師兄幫人切QAV250

法師傅 發表於 2014-12-4 12:51:28 | 顯示全部樓層

250小機抗風差 , 飛太遠太高都無咩意思 , 又無無刷雲台 , 少少氣流條片都會震 ,
加上250都係飛得10分8分鐘 , 輕量上天最實際 ,
視乎大家玩250係為咩啦 , 如FPV穿樹 , naza + GPS 就真係浪費了 , 建議一片10g唔洗0既cc3d 已過足手癮 !
要黎係10分8分鐘內上天飛到老遠又怕失控的話 , naza + GPS 就算係有個保險 ,
但講到尾 , 250都係玩穿越先過癮, 就係細細架先可週圍插 ....   
法師傅 發表於 2014-12-9 11:42:14 | 顯示全部樓層
clearaudio 發表於 2014-12-9 10:37
刺激太刺激

https://www.youtube.com/watch?v=oZK0fvybQ5Y

恨死香港人 , 人地週圍都係穿越場地
法師傅 發表於 2014-12-13 16:09:06 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-13 14:40
有冇用緊cc3d既師兄可以分享吓你地點 tune隻250?  我岩岩 calibrate完佢但係佢好似有啲偏左飛,係咪我 c ...

有無CAL好架機 & CC3D 0既水平 ? 差1度唔水平都會偏
法師傅 發表於 2014-12-16 13:11:57 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-15 20:35
用個水平尺度完成屋都冇一個地方係水平 -_- 最後整咗好耐先整到水平...

Btw,你地既2.4ghz天線會放邊?我 ...

好多人都係因為張台有少少唔水平唔知 / 唔理 , 就係咁個飛控上天就會反方向偏埋一邊飛就係斜1~2度 , 都會有影響的 ! 我平時會用木板做CAL機台 , 上面放水平尺 , 下面SIP銀仔SIP到水平為止 XD

2.4天線 , 你唔飛成公里外其實放邊都無所謂 , 我一部240拉上機頂 , 一部240係機底 , 就接收擺放咋
法師傅 發表於 2015-3-5 10:06:21 | 顯示全部樓層
eldowewz 發表於 2015-3-5 00:22
我見依度好多人玩依種四軸, 依類四軸係咪專鬥快? 任跌任撞都唔壞, 係都想入返部, 唔拍野時用依D玩 ...

應該話呢D 250機他因為細細架 , 可以好輕鬆咁週圍穿,
外國興左好耐 , 住山卡啦地方果D高飛航拍拍到悶 ,
反而地面地多草地多靚樹多 , 見咩就穿過去 !

擺明係玩刺激 , 挑戰自己技術及架機0既動力 , 點會唔快 ?
唔壞你就想 , 始終都係電子野 , 要玩刺激就一定有意外 ,
少炒撞樹就斷槳斷臂飛電大肚 ,
大炒爆鏡頭 摩打變型 , 圖傳飛控痴曬線都唔出奇 !!!

唔係嚇你 , 上星期個FRD去穿樹 , 愈飛愈快 , 10粒電 , 炸左十幾次 ,
結果 808 畫面出問題 , 圖傳勁閃 , 斷槳超過20對

買過事少 , 錢可以搵過 , 要修理測試要時間先麻煩 ....