RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 143716|回復: 1004
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Axial Yeti 技術討論區

聶風 發表於 2015-1-26 19:57:23 | 顯示全部樓層
我在rc孖買只係$23XX
聶風 發表於 2015-1-26 20:02:12 | 顯示全部樓層

借朋友D相一用,我架 kit yeti

登錄/註冊後可看大圖
聶風 發表於 2015-1-30 23:29:28 來自手機 | 顯示全部樓層
要換尾避震果塊金屬片,其他用手原裝都ok
聶風 發表於 2015-1-30 23:30:51 來自手機 | 顯示全部樓層
電子野用hobbywing sct pro combo
聶風 發表於 2015-4-7 20:48:02 | 顯示全部樓層
kit 的 fakin tire 太軟,TIRE 胆又林,試過轉速太高成條TIRE飛左出來...
聶風 發表於 2015-4-9 18:25:10 | 顯示全部樓層
條 FALKIN TIRE 用來玩慢爬應該會好正,但用來入倉飛唔覺好,太咬太高太林,好易返車又成日飛TIRE無晒隱,可能我唔識玩
換左條 PROLINE TIRE,闊 D 但無咁咬,期待下一次入倉試TIRE

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

聶風 發表於 2015-5-3 21:55:24 | 顯示全部樓層

我用 SCT PRO 4700KV 2Cell 入倉飛都OK無大傷
不過最好用 Short Course Tire 無咁咬無咁易返車,跟車果條夾TIRE頂唔到高轉會成條TIRE飛甩 (上面我講過)
同野MOTOR坐要夾實D,如果唔係會掃齒,今日玩到尾聲就掃鬼左...

其實架車都唔係咁脆弱,朋友同我影D左片

聶風 發表於 2015-5-4 11:16:16 | 顯示全部樓層
有無人會諗住試下,2-speed-transmission

http://www.bigsquidrc.com/ssd-2- ... ion-for-axial-yeti/

聶風 發表於 2015-5-7 09:22:09 | 顯示全部樓層
PaulT 發表於 2015-5-6 15:46
師兄,條飛車片好正, 想問問入倉飛的話, 啲避震有無需要特別setting?

我部rtr 條後避震啲油好似太稀,  ...

我架係KIT,除了車tire乜都係完裝,tire 係 Pro-Line Badlands 2.8",用佢好好跑好好彎
入倉飛覺得避震太軟,jump 完落地下下都打摏咁,想換條硬彈弓試下
有frd尾軸直頭用雙避震,兩邊各兩條,落地好好多

你話跑南生圍時車尾成日彈,可能面凹陷多石,你試下換埋軟彈弓
倉除了jump位其餘的路係好平,避震用來落地卸力,硬會好d掛
聶風 發表於 2015-5-7 21:00:50 | 顯示全部樓層
諗住用返 axial 支 super frim 彈弓,但無貨
聶風 發表於 2015-5-21 13:35:30 | 顯示全部樓層
Horowitz 發表於 2015-5-12 12:12
我原裝RTR版,適合入月野倉玩嗎?有甚麽需改裝?

唔洗乜都換金屬,如果你部 RTR 的 WHEEL HUB 係直接用PIN,咁就換個用返6角的 WHEEL HUB

登錄/註冊後可看大圖
轉呢個

登錄/註冊後可看大圖

加個 TBR bumper 就好襟玩
聶風 發表於 2015-5-21 20:47:20 | 顯示全部樓層
T Bone Racing 官網,taobo 都有但價錢(連運費)同官網差唔多
聶風 發表於 2015-5-28 21:58:36 | 顯示全部樓層
偉糕可能會有,我會去towerbobby買,一次過買多D野用discount扣shipping
聶風 發表於 2015-6-4 09:27:41 | 顯示全部樓層
YETI 比較似 short course/buggy,相比 wraith,yeti 貼地好多
頭軸係A臂,有差速
原裝車齒比比較細,唔適會慢爬,一定食電過 wraith
佢default係用550 motor,跟車pinion gear 5mm 蕊,買KIT版要注意,用540唔知會唔會唔夠力

聶風 發表於 2015-6-4 14:01:13 | 顯示全部樓層
3 CELL
聶風 發表於 2015-6-8 00:44:35 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-4 23:35
請問rtr版建議用2s/3s電呢? 睇完個齒比都唔係太明白, 之前幾頁有ching話用錯擇錯2s/3s可能會整死隻摩打.... ...

無刷轉數係 KV * Voltage,
RTR 的 MOTOR 好似係 3100KV,要 3 CELL 先至夠快
我個 SCT PRO COMBO 係 4700KV,只可用 2 CELL,3 CELL 會死 MOTOR 成架車會解體
聶風 發表於 2015-6-8 00:47:27 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2015-6-6 12:27
力從腰發,呢包鋼萬向零件都幾重,一包夠兩架yeti用,不過只合改短軸距用
...

我覺得銀色果種萬向好易有虛位,我係用 MIP

登錄/註冊後可看大圖

聶風 發表於 2015-6-8 00:51:32 來自手機 | 顯示全部樓層

之前買左個baja,今日終於得閒噴佢。呢隻殻堅係硬
聶風 發表於 2015-6-9 00:07:03 | 顯示全部樓層

KIT版本身已有部份OPTION件跟,例如全SET反牙推桿,頭軸CVD,FAKIN 2.2 TIRE,新六角HUB 等等等
計落條數好過RTR,但KIT版當然要自己噴油,配ESC/MOTOR
聶風 發表於 2015-6-9 00:10:06 | 顯示全部樓層
以KIT版來說,唔UPGADE都好襟玩下,係條膠萬向會玩得多會扭埋一邊