RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: billgate803
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Axial Yeti 技術討論區

聶風 發表於 2015-6-9 08:26:18 | 顯示全部樓層
Rcmart 有兩套 hobbywing short course esc/motor + program card <- 唔太貴
我用緊4700KV果套 (2CELL)

聶風 發表於 2015-6-10 00:00:06 | 顯示全部樓層
入倉飛 5000mah 大約玩到三四個字架車就林要換電
2s 3s 都係咁上下時間
聶風 發表於 2015-6-10 12:32:56 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2015-6-8 02:19
mip好正,可惜rcmart無貨

rcmart 返左貨
聶風 發表於 2015-6-14 11:59:19 | 顯示全部樓層
Servo 有 10KG 好足夠,多餘力會被 Servo Saver 卸晒
尾擔幼但唔脆,我玩到扯斷膠拉桿尾擔都無事
如果你手痕換晒金屬拉桿金屬擔等金屬件,咁打筋斗/kick擔果陣你就真係要驚爆擔爆底盤
聶風 發表於 2015-6-18 11:31:20 | 顯示全部樓層

我唔係billgate都可以答下?
限滑,防止你突然FULL雞扯爆傳動組件,或者架車飛JUPM落地時俾motor&gearbox做個緩衝
聶風 發表於 2015-6-18 18:31:38 | 顯示全部樓層
RCmart 入左 SSD,有 yeti 轉波 kit
http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-358591-1-1.html

其待測試報告
聶風 發表於 2015-6-19 12:16:11 | 顯示全部樓層
SSD 2 波係1:1,快過原裝的 1:1.08,加上我又換左個60T大減,唔知會唔會唔夠力飛jump
聶風 發表於 2015-6-19 14:07:27 | 顯示全部樓層
架車都出左咁耐,axial 仲唔整轉波件,唔通佢諗住等架車停產先至出?
聶風 發表於 2015-6-20 19:25:05 來自手機 | 顯示全部樓層
限滑彈弓跟說明set 就 ok
聶風 發表於 2015-6-22 14:05:06 | 顯示全部樓層
yeti車速太高,原裝膠夾軨根本就夾唔實車胎,一係就換金屬,但架車會勁重
yeti個速比咁細,電變摩打應該會超熱
聶風 發表於 2015-6-22 20:57:58 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2015-6-22 20:29
也不是丫,我未測試原裝鈴,不捨得用,我用過tamiya cr01的膠夾鈴及gmade的膠夾鈴,兩款都無痴胎,兩款都 ...

Kit 原裝軨 + fakin tire 入倉玩玩左一排電頭軸就係咁甩 tire,甩到唔想玩,fakin tire 太咬太高,訂灣必定會扯甩 tire
唔啱跑呢路/柏油路,啱跑乾沙only,朋友用 bf goodrich tire 都會間唔中甩,bead 得多條膠軨鐽左牙

聶風 發表於 2015-6-22 21:08:23 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-22 20:38
講開車軚, 請問我呢個要唔要用膠水貼番佢呢?

想將來拆返條TIRE就用金屬beadlock rim,內外都係金屬果種,唔係GPM得外面果種
唔係的話黏死佢,膠軨你夾幾多次都係會甩返出來

聶風 發表於 2015-6-22 22:53:52 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-22 21:15
即係見到'True beadlocks – no gluing'就得?
http://www.rcmart.com/axial-ax8092-rockster-beadlocks-ch ...

最好連中間個軨都係金屬,好似RC4WD果D咁,膠beadlock終唔係好掂
一係間單D買proline果D黏好的 2.8" wheel,呢度都有人用緊,用佢會仲好跑d添
仲有,yeti前後軸offset係唔同的,好惡搞,你可以買SSD個尾軸加闊件,咁前後可以用同offset的車轆,又可以用12mm wheel hub
聶風 發表於 2015-6-23 09:12:18 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-22 23:42
ching指呢種? 但係咪有分front/rear? 我見絕大多數只有Rear....
http://www.rcmart.com/proline-117313- ...

YETI 前軸係闊過尾軸,你可以買SSD尾軸加闊件FOR YETI,咁闊度前後都會一樣,唔洗煩 offset

因為前轆啱第二架車都啱用,所以好快賣晒,一係就RC媽無入貨
Traxxas Stampede 前 = yeti 後
Traxxas Stampede 後 = yeti 前
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXBVDU&P=ML
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXBVDT&P=ML

聶風 發表於 2015-6-23 11:07:41 | 顯示全部樓層
120A 係 touring esc,會唔會係出廠 default 有係前無後 + 有 drag break? 有 drag break 推架車電變咪會出力囉
買個 program box 改 setting 啦

聶風 發表於 2015-6-23 12:11:10 | 顯示全部樓層

有個 LCD 睇易 D SET 無咁易 miss 野咁解
我個3.1開頭都係咁無LALA唔識後,SET 返中位先,再check 下 sensor線有無鬆
最後 restore to factory 又無事

聶風 發表於 2015-6-23 23:31:19 來自手機 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-23 22:45
ching, 呢個都唔係好明, 即係要用邊件parts呢? (YETI 前軸係闊過尾軸,你可以買SSD尾軸加闊件FOR YETI ...

http://www.rcmart.com/ssd00018-wide-rear-axle-axial-yeti-p-62196.html?cPath=595_1160_1633
聶風 發表於 2015-6-29 09:12:29 | 顯示全部樓層
上六角螺絲唔洗用力壓下就可以上到同埋食力,十字好易跣批搞到鐽十字頭
要配就去廣東道大照配不鏽鋼,唔好買鋁螺絲
跟車的係鐵螺絲,我架車車底螺絲生晒鏽
聶風 發表於 2015-6-30 12:48:12 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-30 10:34
ching,廣東道幾號?如3x12買10粒大約幾錢,唔該。

978號  10蚊有找
聶風 發表於 2015-6-30 13:22:18 | 顯示全部樓層
你講明要不銹鋼就得