RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rk2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

3racing - FGX evo

Carinni 發表於 2018-5-31 12:40:58 來自手機 | 顯示全部樓層
真車5m, 1/10 應該要50cm 才夠像真
Carinni 發表於 2018-5-31 12:44:16 來自手機 | 顯示全部樓層
honest 發表於 2018-5-18 19:23
3 fgx 糸噪少少,但行起嚟好有feel, 仲有原裝啲波link 好易甩。由其糸斜撑避震果支 ...

你係講头轆果支?是因為angle 太大,要将個ball end (接个L轉向果邊)做一個少少的凹位,就唔會咁易甩
Carinni 發表於 2018-5-31 12:48:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Carinni 發表於 2018-5-31 12:40
真車5m, 1/10 應該要50cm 才夠像真

扣返头尾摌,也差不多要40cm wheel base. 現時流行的wheel bass 是F104 做落的,是Ferrari f60 有fuel refill 時的長度。与時並進,應該加長
Carinni 發表於 2018-5-31 18:32:14 來自手機 | 顯示全部樓層
啊!個头尾铲去左1.5m
Carinni 發表於 2018-6-1 00:12:10 | 顯示全部樓層

仲有一个方法,我现在用紧,將条头tube 个plastic ball end 改短2-3mm, 將条避震推杆加返长,咁个angle 就比较近90度,个避震推桿就無咁易甩

Carinni 發表於 2018-6-1 00:15:08 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2018-5-31 14:01
Xray X1 WB= 264mm..如果FGX Evo 比 FGX 加多10mm = 285mm. 會唔會無咁靈活 ?

我估个wheel base 無變,只係摩打向前移吧?否則個殼要加長, 如果唔係咪好肉酸?但也可能, 不肯定。
长左仲像真。是無咁灵活,对某不停髪夾彎的track而言。但對高速大彎又更穩定。
Carinni 發表於 2018-8-12 16:51:52 來自手機 | 顯示全部樓層
淘宝已有fgx evo parts