RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有時真係好理解點解啲KWS鋪頭要黑人面......

sfdo 發表於 2018-7-24 08:38:43 | 顯示全部樓層

我賣 RC 野從來唔講價,只會問價,貴太高就唔買。
但有D店連問價都黑面,到最後,我入去某店指住櫃入面話要嗰D車胎,員店都搖頭唔採我...頂,有D店我入去睇價睇多幾睇店員就講D野打法我走(嗰時店內冇乜客)...,行街行到咁唔心開,到最後我都極少去 KWS,願意煩麻D上網訂去觀塘攞算。
就算行街,依家最多只想去東方街/窩打老道嗰兩間。(東方街嗰間雖然貴過KWS不過買得開心D)

sfdo 發表於 2018-7-25 21:17:08 | 顯示全部樓層
RCMan_2006 發表於 2018-7-25 09:43
講中左, F1, 12仔零件除左1,兩車款有現貨, 大部份要訂, F1, 12仔少人玩, 沒落係其中一個原因
...

個人見解:
RC店唔係因為 F1、12仔少人玩而少入件,而係因為唔想太多人玩而少入件。
一來車價比 Touring 平,車架款出得唔密(X-RAY除外),因為 F1、12仔 唔駛點改都已經好玩,就算改 setting,零件比 Touring/FF/M車/... 簡單而少,
一句講哂,賺得少嘅玩意街店都唔想太多人玩。

sfdo 發表於 2019-1-1 19:21:39 | 顯示全部樓層
我都有踩單車。
我反而覺得單車消費低過 玩RC 好多。
入門單車 三千蚊內已買到架唔錯嘅車,損耗低。DIY 換呔嘅話平均平過 RC 呔。
遙控車,三千蚊內只買到套控、差機同電。電、呔損耗快,要頻換。

香港以我所知有三個公家場,我覺得算係咁啦。
踩單車係體力先決,快有快踩,慢有慢踩。
玩遙控車係器材(包括電、電變、摩打...)先決,門檻高,玩得慢又容易被快車撞爛...
如果唔想 RC 走向小圈子玩意,我認為快車手都有義務,讓下D新手,盡量避免碰撞。