RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 15:25:24 來自手機 | 顯示全部樓層
配返小小option,六角會先裝上。三節萬向就等試完車先再裝。

摩打會用鬼式17.5嚟同M05 head to head 比較,然後先再試13.5。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 23:58:08 | 顯示全部樓層
tamiyafan 發表於 2018-5-24 21:13
期待試車報告, 如用到 13.5 行 Turbo 就一流

因為手頭上冇有TURBO電變,所以不能測試~
但13.5T就一定係用到O既。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 10:53:04 | 顯示全部樓層
擒日冇更新到,唔係因為懶,都係到好努力咁砌,搞到今朝五點先叫做搞好,所以瞓好覺先繼續過。

擒晚開始裝油壓。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:00:55 | 顯示全部樓層
由於我收到只係得車架,係冇車殼O既,所以我都係要自己搵殼裝。

亦由於我要比較我本身有O既M05,係用長陣239,所以我最後決定都係用239。
說明書寫係238,其實只係差隻1MM戒子長度.....好小好小。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:09:31 | 顯示全部樓層
好喇,裝摩打。

呢一下係摩打選用上,其實要有小小要留意,就係唔係隻隻都放得落。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:24:39 | 顯示全部樓層
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:35:43 | 顯示全部樓層
殼樣安裝位置嚟講,佢算係幾多,可以配合到唔同M車殼。
不過有一點要提醒,就係佢殼柱距係唔同田宮。應該話,好接近,但唔係一樣。千祈唔好就咁開返M05/07啲位就諗住笠上去用,係唔O岩。

我嚟緊會COMPARE試,會係用239長O既MAZDA DEMIO輕量殼。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:40:33 | 顯示全部樓層
另一個大家關心O既問題,重量,究竟佢呢個FIBER車架設計,會輕幾多呢?
我用相同電變,摩打嚟去比較。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:49:40 | 顯示全部樓層
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:52:32 | 顯示全部樓層
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 12:52:28 | 顯示全部樓層
未試車前,先整理一下呢架車組裝O既心得。

就組裝上嚟講呢,其實都好容易,膠料O既質量同埋準確度都幾高下。玩咁耐膠車,砌咁多口螺絲,總會試過扭塌一兩個螺絲窿,但係呢架MG Evo,我係一口都未扭塌過,部份我因為要調整扭完又鬆鬆完又扭,都冇塌,啲料做得幾好!
但亦因為啲料幾靚,所以其實都有O的幾難扭下,所以冇扭塌螺絲窿,但有機會扭塌螺絲六角。大家要用把好O的O既六角批嚟扭,如果換鈦螺絲要特別小心,最好用開牙器開晒先。

就結構嚟講,呢架車係一架相當唔錯O既車架嚟,FUN玩又得,要鬥又得。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 16:50:27 | 顯示全部樓層
skywork 發表於 2018-5-25 16:43
十分仔細,正!
膠料正所以重?

應該唔關事O既.....

我對比O既M05用咗好多OPTION,自然輕好多。
同埋隻SERVO都差咗十幾g (9551對BLS451)。
仲有M05我冇咗ANTI ROLL BAR呢.....

我估計如果乜都冇換計,M05應該會重返10-20g左右。

另外MG Evo如果換埋OPTION,換晒鈦螺線,應該可以再輕多30-40g。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 17:05:05 | 顯示全部樓層
skywork 發表於 2018-5-25 16:59
仲有膠油壓同TRF油壓

但你又諗下喎,如果佢乜都未改都同架改晒M05差唔多重(唔計M07,因為冇),咁即係MG Evo改晒會更加輕。
佢宜家差果十幾克,其實係差唔多個SERVO重量差嚟。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 19:06:19 來自手機 | 顯示全部樓層
對比測試用嘅13.5T
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-26 12:30:59 來自手機 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2018-5-26 06:51
噚晚砌咗波箱果部份,發覺牙叉轉起上嚟好似鵝胆咁轉,連動齒軸位有虛位,隻齒可以左右移動,係我砌錯定係廠 ...

頭臂碼係咁架,衝角嚟。
至於齒差,唔係太明。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-26 17:15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
佐敦谷玩佢有啲難度,原裝呔唔咬,試咗一兩套都麻麻地。反應同M05比較有啲甩。

會再試唔同呔同換一換彈弓再試。

其實架車係反應快嘅,但係天氣太熱,原裝呔落咗呔水都冇乜反應,試埋S grip都係甩,會改一改裝再搵套呔試。

試咗行原裝80配29同33摩打齒,佐敦谷應該唔多夠快。我估計有turbo就行13.5,冇就10.5差唔多。

宜家入咗team power套36r,會搵日再試。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-26 22:44:16 來自手機 | 顯示全部樓層
好多人問換唔換到三節萬向。

小更改,換咗三節萬向同金屬轉向杯,証明係冇問題,亦都同M07一樣。

我呢套係3Racing三節嚟,原裝跟埋薄啤鈴,咁就冇裝錯喇~
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-27 19:04:11 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2018-5-27 18:14
咪要option 先裝到囉 另外收殼柱,點解唔係開大D  螺絲窿,搞到要收埋殼柱先再收落座,仲要扭到手痛{:3_9 ...

冇乜邊架膠車係唔會扭到手痛~ :-))

唔想手痛咪dup咗牙先囉。
再唔係用電批。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-27 19:05:22 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2018-5-27 18:18
另外我用短電,最搞笑本來單邊可以收4 粒螺絲落電架,宜家移入咗收得2 粒,點解唔鑽多兩個窿㗎,失敗 !
仲 ...

短電扭兩粒,有何問題? :)

油壓架影張相睇下~
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-27 21:54:43 | 顯示全部樓層
kenkllee 發表於 2018-5-27 21:44
另外要小心同左油扭那羅C可能會輕手左D要小心不要太大力扭過龍喔

呢架車啲料幾靚,除咗齒差外,其他O野都好難扭得塌....