RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 28947|回復: 65
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[開箱報告]Flysky Noble NB4

樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 05:19:44 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 05:30:28 | 顯示全部樓層
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 12:01:10 來自手機 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-10-6 11:05
支控個底座原來是附加電池座。手柄內也是放电池的。不用接上底座也可以使用。不過唔用底座,唔知個重心會有 ...

冇錯,支控冇輕飄飄,好有質量,重心唔錯。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 12:01:59 來自手機 | 顯示全部樓層
lsm 發表於 2018-10-6 09:48
外型不錯,不知可否對應舊款接收?

有機會太舊用唔到,仲搵緊詳細介紹。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 12:14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Flysky話暫時只對應跟槍個接收,佢地會再俾資料我。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-8 11:21:27 | 顯示全部樓層
新接收係第AFHDS 三代。
之前果O的都係AFHDS 2A代,所以係唔支援.......

但暫時未有接收散賣果下比較麻煩。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-8 11:49:39 | 顯示全部樓層
據FLYSKY方面講,AFHDS 2A係泛用性,即係乜都用,所以飛機同車控都係用佢。
但係AFHDS 3就係比車用,專係為快而設計。

但係快幾多呢?未有資料俾到,只係知穩定度高O的。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-8 11:59:22 | 顯示全部樓層
https://drive.google.com/file/d/ ... 5k/view?usp=sharing

有說明書俾大家神交一下。

官網都搵唔到,要問先冇......
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-8 12:06:04 | 顯示全部樓層
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-9 15:37:59 | 顯示全部樓層
neoz 發表於 2018-10-9 12:01
AMAT, Flysky 官網一早已有 NB4 說明書 download //gb.flysky-cn.com/download.html
但我覺得NB4最 ...

兩支都唔同級數。

NB4係接近EX1果類級數嚟。

MT44有冇TOUCH SCREEN?有冇咁多O野睇?有冇得UPDATE?有冇i-BUS?

當然,你話佢係國內控唔值錢O既,冇二手市場O既,唔出奇,不過以用嚟講唔係咁差。
有一手唔用要用二手,咁呢個就係個人選擇嚟。
國內牌子O既控,基本上國內出就已經係原罪嚟,幾多錢都唔係重點,就算佢有幾好。
要等有外國勁車手用喇,贏過車喇,咁大家先會話好O野嚟。
等同如當日O既HOBBYWING......果時大家都會話,不如買LRP,買NOSRAM......初初邊個會諗買HOBBYWING,買SPEEDPASSION都唔買佢啦~

佢個接收理論上係2A功能再上去,但點解用唔返2A.....呢個就要問返FLYSKY。

樓主| AMAT 發表於 2018-10-11 20:51:19 | 顯示全部樓層
sohojelly 發表於 2018-10-11 18:13
師兄有冇測試報告? 有冇jam机情況?

會再有測試,至於JAM機,佢之前果O的都冇JAM機啦。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-12 11:01:54 | 顯示全部樓層
3rock3rock 發表於 2018-10-12 00:04
我用3PK 改/加 flysky 2.4G module 在YMT 有jam 啊

你改控JAM同原裝控有冇JAM有關係嗎?
你如果係用MODULE,果個已經係最舊果代嚟。

同埋人地有分咗幾代,最舊係一代,然後2A,再跟住宜家3。
我用2A用過好多次都冇JAM喎。

你用最舊果代嚟比,邊到有得比?
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-12 18:33:13 | 顯示全部樓層
3rock3rock 發表於 2018-10-12 17:33
我對呢枝NB4非常之有興趣。希望能快一點 見到有關的測試報告及接收器價錢

未有單獨接收賣,要去到至少呢個月尾。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-17 02:48:17 | 顯示全部樓層

終於剪好片.....

基本上都測試過,係好用,冇JAM機,功能亦都唔錯。
功能係對得起佢個價錢,但係問題只係果個價錢可能大部份人會揀日本牌子唔揀佢咁解。
都係果句,睇你放唔放得開日本控一定係好O的果一下。
但對一O的有用過FLYSKY平控朋友嚟講,應該可以。

不過就好肯定咁講,全部舊接收都用唔返果下,同以前由舊世代2.4變成新2.4一樣。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-17 13:16:14 來自手機 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-10-17 12:45
要買新接收,咩價位呢。呢個因素都好重要。

未知價錢,月尾先知。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-17 13:17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
wasabipet 發表於 2018-10-17 12:49
這麽好的控,為何没有双向回傳功能呢?????真可惜!!!!!

你睇返之前貼個表,寫住有雙向功能,可以做到i-bus控制。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-18 13:14:30 | 顯示全部樓層
wasabipet 發表於 2018-10-18 12:26
係有喎!你試咗未?但係介面就看不到有這个icon, 个touch mon反應好似慢咗d

佢有得UPDATE FIRMWARE。
同埋都要等佢有配件先用到.....

但佢果個制式係可以做到。

如果你有睇我隻接收,其實佢有兩個多咗O既PORT,一個叫SERVO,一個SENS
相信就係用嚟回傳DATA用。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-18 13:16:58 | 顯示全部樓層
JKC710 發表於 2018-10-17 15:57
睇到我中中地毒, 支控比想像中好

比想像中好好多。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-18 13:18:56 | 顯示全部樓層
其實呢支控佢初初設計時,據講個功能仲勁,包括有無線充電,內置藍牙同WIFI接駁手機.......不過宜家冇鬼晒....
唔知支控入面有冇有關MODULE喇,將來唔知會唔會升級到......
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-18 17:00:14 | 顯示全部樓層
wasabipet 發表於 2018-10-18 15:11
即是現時未用到回傳,要等有配件至得。

相信就係未。