RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2435|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

全新 Bit CharG 電池 - 有無人要?

eddywon 發表於 2008-1-19 18:13:56 | 顯示全部樓層
哈囉creative師兄,原來BCG D電仔係NiCd泥o既,我試過用 NiMH o既 (silverlit D車仔o既士o卑電)。但你知唔知 BCG 叉電係睇電壓定係計時間?可以找到 NiMH 電仔嗎?  
eddywon 發表於 2008-1-19 23:02:15 | 顯示全部樓層
Hello Henrywebber, 我係講 Bit Charge(BCG) 喎, 並唔係 Q-steer 呀! BCG 係用遙控器充電的! 但係內置 NiCd 充電命仔短,你睇睇其他 post 就知好多 BCG 瓜咗舊電唔玩得喇!  
我都有幾架!

eddywon 發表於 2008-1-19 23:03:59 | 顯示全部樓層
仲有 BCG 係1.2V, 三粒 LR44 就 4.5V 喎!!頂得順無??
eddywon 發表於 2008-1-20 00:17:15 | 顯示全部樓層
really?? must try la,,,,,,, thx
eddywon 發表於 2008-1-20 16:31:25 | 顯示全部樓層
Hello Henrywebber,
我試裝咗三粒LR44落 BCG 倒, 果然得!!快過舊時!!
不過要 cut 咗電位條柱仔,塊線路板入唔返去原位。
唔緊要,最緊要係有個玩!!多謝哂!