RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3405|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

awd pk mr02

titanfy 發表於 2007-12-25 00:50:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
斗車,大家覺得比個强D啊!?
ckwu 發表於 2008-1-22 09:59:12 | 只看該作者
MA has front and rear independent suspension and is also 4wd, giving advantage of traction out of corners. but it also has higher CG, so is very sensitive to bad settings
MR has less rotating parts in drivetrain, as well as lower CG and ability to use LM bodies, giving better aerodynamics, but must be driven in "in-out-in" and easily washes out if you don't use Plate Damper.

They both have their gives and takes. in general, MR will be better in high grip tracks, but MA will have the upper hand in low grip conditions where they can overspeed some corners in a half-drift fasion
sumandy 發表於 2007-12-29 02:15:52 | 只看該作者
sumandy 發表於 2007-12-29 02:15:18 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-12-28 10:14 發表

其實仲有好多因質....
但有種樣係 原廠珠叉 建議你 右邊加戒指,以我心理作用應該可以抵消力量不均而偏轉。但 加一隻定係二隻....就靠自己試,
支支珠 同 摩打座 之間留幾多虛位?...又係要自己執生喇...

good idea..thanks
仲哥仔 發表於 2007-12-28 18:22:50 | 只看該作者
我就加左0.5MM落去...好小小罗.
sfdo 發表於 2007-12-28 10:14:00 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-12-28 02:55 發表

我試過啦, 如果大油一定走左嫁, 支珠叉唔係中間, 出力唔平均, 有一邊多左兩粒bearing阻力, 自然偏

其實仲有好多因質....
但有種樣係 原廠珠叉 建議你 右邊加戒指,以我心理作用應該可以抵消力量不均而偏轉。但 加一隻定係二隻....就靠自己試,
支支珠 同 摩打座 之間留幾多虛位?...又係要自己執生喇...
sumandy 發表於 2007-12-28 09:31:22 | 只看該作者
原帖由 DHL 於 2007-12-28 00:54 發表

乜mr02原來是天生偏左gar?
唔怪得之gao極個微調架車都有少少偏左la!
我這些新仔玩了架mr02三個月,現在先至知道

其實係起步或者出灣時full雞先會. 其他情況都係直gei. 如果唔直就試換吠尺lar
sumandy 發表於 2007-12-28 09:29:24 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-12-28 02:55 發表

我試過啦, 如果大油一定走左嫁, 支珠叉唔係中間, 出力唔平均, 有一邊多左兩粒bearing阻力, 自然偏

係呀!.......
sumandy 發表於 2007-12-28 09:29:02 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-12-28 02:57 發表

咩叫多圈?
四驅會少d圈?請註解

即係相同一排電02會玩耐D law
sumandy 發表於 2007-12-28 09:28:06 | 只看該作者
原帖由 偉記 於 2007-12-28 02:48 發表

我見呀B哥,uncle.....佢地D 02跑得好直,冇偏左,係咪set得唔好先會?
等我明天訪問下佢地先

你問下老師lar.. 佢話我知ga!
henry888 發表於 2007-12-28 02:57:14 | 只看該作者
原帖由 sumandy 於 2007-12-27 00:21 發表
鬥多圈. 一定係02.!

不過02天生偏左問題. 一定冇AWD咁直. 直路Full雞都冇AWD咁放膽

咩叫多圈?
四驅會少d圈?請註解
henry888 發表於 2007-12-28 02:55:54 | 只看該作者
原帖由 偉記 於 2007-12-28 02:48 發表

我見呀B哥,uncle.....佢地D 02跑得好直,冇偏左,係咪set得唔好先會?
等我明天訪問下佢地先

henry888 發表於 2007-12-28 02:54:00 | 只看該作者
喂呀, 你地做個公平d既比較好無呀?
同一個人, AWD win梗 02啦, 唔使計改唔改啦
偉記 發表於 2007-12-28 02:48:50 | 只看該作者
原帖由 sumandy 於 2007-12-27 00:21 發表

不過02天生偏左問題. 一定冇AWD咁直. 直路Full雞都冇AWD咁放膽

等我明天訪問下佢地先
DHL 發表於 2007-12-28 00:54:51 | 只看該作者
原帖由 sumandy 於 27-12-2007 12:21 AM 發表

乜mr02原來是天生偏左gar?
唔怪得之gao極個微調架車都有少少偏左la!
我這些新仔玩了架mr02三個月,現在先至知道
sumandy 發表於 2007-12-27 15:54:32 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2007-12-27 14:46 發表
其實我想講
宜家車場玩得比較好既一班
全部都係玩awd
咁你就知咩事la

講真. 快車計 AWD 真係快過02
sumandy 發表於 2007-12-27 15:53:39 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2007-12-27 14:38 發表

姐係02慳電d~!?
宜家比賽都係定左10分鐘既la~

Sure 02慳電d la

haha.. 我無比賽. 唔知定左10 min ga!

不過我都鐘意玩02. 柔順D. 犬其前溜果下. AWD 一放雞就停. 反而02仲有餘力向前.
xlarge 發表於 2007-12-27 14:46:22 | 只看該作者
其實我想講
宜家車場玩得比較好既一班
全部都係玩awd
咁你就知咩事la
xlarge 發表於 2007-12-27 14:38:59 | 只看該作者

姐係02慳電d~!?
宜家比賽都係定左10分鐘既la~
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-27 14:27:15 | 只看該作者
原帖由 偉記 於 2007-12-27 14:04 發表
andy師兄,你意思係咪話
如果02唔輸,就AWD冇得贏
AWD贏左,就係02輸

哈哈哈~~咁上下啦~~~~
都要睇點控部車既.........
02都可以快過awd
awd可以快過02....

"人/setting"個問題好緊要....