RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RCman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

RCman照相館_Boat

RCman 發表於 2008-3-10 00:07:15 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
好耐無出RCman照相館了,
大約都有年多了,今次改了來rc-evo再同大家見面

今次是2008年3月9日船區屯門池party
有一段時間無同大家見面,再見番好多船友,很高興哦

樓主| RCman 發表於 2008-3-10 00:44:56 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| RCman 發表於 2008-3-10 00:53:25 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| RCman 發表於 2008-3-10 23:49:33 | 顯示全部樓層
各位師兄,大家指教下
不過今次批相影得吳係好好,
而且一時大意,之前換左電腦後,個color profile未set番。
所以edit相櫃時用錯左 Color profile
個color吳夠飽和度。
下次要再努力呀
 樓主| RCman 發表於 2008-3-11 14:48:13 | 顯示全部樓層
原帖由 bumper 於 2008-3-11 11:24 發表

係喎,之前你D相顏色鮮艷好多架,呢批相嚇左我一跳呀

不是相片問題,係換左新腦及CS3後,個color space吳記得改番做sRGB
edit個frame是一drop落去就
有時間我會換做多次就無事,呢批相用左D300+E3影的
 樓主| RCman 發表於 2008-3-11 16:32:17 | 顯示全部樓層
原帖由 bumper 於 2008-3-11 16:17 發表

我好少用photoshop,直出多
所以淨係識resize咋

我要做相槓呀麻
而Photoshop我日日都用
無左photoshop我工都吳洗返
 樓主| RCman 發表於 2008-3-11 17:13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 bumper 於 2008-3-11 16:46 發表
我唔用PS就係覺得麻煩嘛,直出算囉,唔想加味精呀

我都係直出,只係place左落PS的相櫃內打下字甘,
依傢D300/E3我只影jpg都接受到,resize後直落相櫃OK.
之前D200個jpg engine 吳得,點到要係Raw自動batch to jpg至得。<<都係無加味精,只係D200個jpg 真係好灰,
而用佢個Raw > jpg就好好多...不過NC真係好慢......。
PS我工作上日日都要用,用熟左就吳會覺麻煩,全部用short cut快過好多software,又有action, history,resize>相櫃全自動,
只要set好一個action 就幫你做到 跟住可以行開飲柸茶都得。

樓主| RCman 發表於 2008-3-11 18:27:10 | 顯示全部樓層
原帖由 bumper 於 2008-3-11 18:09 發表

咁方便,得閑過兩招黎洗下先得

近期你有無踩車?星期六有局你去嗎?
 樓主| RCman 發表於 2008-3-11 22:45:15 | 顯示全部樓層
已經Fix左個Color Space了
 樓主| RCman 發表於 2008-3-13 00:49:28 | 顯示全部樓層
原帖由 sailorboy 於 2008-3-12 23:20 發表

RC man boat friend,

係啦, 你何時去 Chai Wan pool ,自加州見後 ,你隻 RobbX  水警, 尾 舵ok 番未

上次加州KO左個葉,party前特登去左德X買左對Brass的了
 樓主| RCman 發表於 2008-3-16 01:29:05 | 顯示全部樓層
原帖由 sailorboy 於 2008-3-14 13:10 發表

RC man boat friend,

How about your Graupxxx  Salvxx白 色遊艇, beautiful,行幾Volt
你影相一流  請問如何可防止相片有玻璃反 射  

點樣"有玻璃反 射"??
沙蓮拿行兩個600motor 7.2V only
 樓主| RCman 發表於 2008-3-27 09:23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 sailorboy 於 2008-3-17 09:40 發表

Rc man boat friend,

While  take photo in display  item ,it cover with glass  影了陳裂品及會有外出背後影像反 射  

用CLP(偏光鏡)可減少,不過吳係完全無
我去過一些博物館影display 櫃內的模型船都有過這種問題。