RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2405|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JP x9303 2.4G vs JP 9xII + 2.4G

Ricky_Sham 發表於 2008-11-15 16:59:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人係新手, 想買部電直先, 所以我揀 9ch, 日後玩油直都可以, 但選邊個控會好D? 我見好多人話9xII 好, 但我係JP 官網見到新既x9303. 我想問下兩隻控有甚麽大分別 (包括價錢)? (About $4k)
Han 發表於 2008-11-15 17:15:47 | 只看該作者
現在o黎講....首選2.4g,可選擇JR DSX9 或 Futaba 10c,前者4k頭後者3.5k左右。
 樓主| Ricky_Sham 發表於 2008-11-15 18:21:18 | 只看該作者
Thank you 師兄
咁我想問吓JR D servo - JR 539 (跟控個隻) 用唔用得過?
小步 發表於 2008-11-15 18:33:38 | 只看該作者
ES539 CCPM 來說 hold 還可以,想做3D就米搞了
如果係 HPM (MCCPM) 50機仲唔掂
如果一次過, 一定係 futaba 10c 好過dsx9
 樓主| Ricky_Sham 發表於 2008-11-15 18:53:08 | 只看該作者

想請教 小步師兄 10c 好過dsx9 係只個控setting 方面好D or futaba D servo 好D?
10c 係行2.4G modular, 但JP 佢話加左新system - Spektrum DSM2!!!
Han 發表於 2008-11-15 19:16:59 | 只看該作者
10c行2048 resolution 反應比較快,但只有608及6014接收先用到2048!
啊甘 發表於 2008-11-15 19:43:33 | 只看該作者
10c  $3500己包 6014接收..........仲要10c顯示有光.........夜晚好好多
Han 發表於 2008-11-15 20:18:04 | 只看該作者
如果要比.....Spektrum DSM2同F牌FASST,現時一定係FASST技術優勝,所以Spektrum正要努力改良DMS2技術!
 樓主| Ricky_Sham 發表於 2008-11-15 20:39:17 | 只看該作者
Thank you so much
明白哂.
不過揀F牌就要買多幾個servo了
啊甘 發表於 2008-11-15 22:18:33 | 只看該作者
原帖由 Ricky_Sham 於 2008-11-15 20:39 發表
Thank you so much
明白哂.
不過揀F牌就要買多幾個servo了

如果買J牌玩450........你一樣要買多幾個servo
Han 發表於 2008-11-15 22:27:38 | 只看該作者
多口一問....咁唔知樓主會買邊款電直呢?
 樓主| Ricky_Sham 發表於 2008-11-15 23:18:49 | 只看該作者
暫時首選係T-REX 450SE V2 (3K碳纖主旋翼)
請問有沒有幾它好介紹?
我都問好多人, 都話450 v2現時係大路機, 因多人玩(容易問), 多parts(容易揾..........因為我知實撞)
想請教一下, lee 部機有沒有野要留要或upgrade
我只係玩過4#3B, 轉玩大D既機, 所以想買部好小小先入場
Han 發表於 2008-11-15 23:38:26 | 只看該作者
V2 ok 都冇咩改...不過新手改用飛木槳好d,事關炒咗都平過對碳纖槳,但到有咁上下技術飛3D嘅時候就要飛番碳槳喇....木槳頂唔順嫁!
小步 發表於 2008-11-16 23:36:01 | 只看該作者
其實, 唔好過3500轉 木槳都可以o既
450 炒一次機真係可以壓在50蚊成本以內
f記 遙控反應,線性同手感都比 jr 好.....
以前jr 9xii 多係因為 ff9實在太難看
現在的10c 真係樣樣都比9x 好

450v2 本來就一步到位, 反而新手要改o既改o既係改返o的便宜副廠件來飛
留返o的炭槳,炭機身,靚頭罩,靚尾管等等 到日後技術可以了再用
炒機冇咁傷
kenl 發表於 2008-11-17 01:33:39 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2008-11-16 23:36 發表
其實, 唔好過3500轉 木槳都可以o既
450 炒一次機真係可以壓在50蚊成本以內
f記 遙控反應,線性同手感都比 jr 好.....
以前jr 9xii 多係因為 ff9實在太難看
現在的10c 真係樣樣都比9x 好

450v2 本來就一步到位, ...

木槳頂唔頂到3500轉呀,唔射有鬼......
樣樣都留番唔用,不如買隻se gf 好過 其實gf最低玩,什至抵過在香港買大陸的仿制450,O件就仿品平DD
小步 發表於 2008-11-17 09:43:54 | 只看該作者
還好, 我見天天有班人在飛3300轉用 9蚊雞木槳
未見過射槳

隻隻都唔係zpower就係2217 4000kv
老實講聽聲都幾嚇人,但又唔射喎

kenl 發表於 2008-11-17 13:03:02 | 只看該作者
你點知佢有3300轉先 靠估,計摩打kv 同齒比, 冇用測轉錶測過都唔會準...................