RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4467|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

真係要寫個 "服" 字比京商既mini R/C科技 ( dNaNo漂移有片睇 ! )

GTRTam 發表於 2009-1-10 00:04:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
而家我玩緊既dNaNo, 加左Gyro, 將 ICS setting gyro gain 較大, 1/43 後驅都玩到漂移 !

千真萬確. 通常地坂有塵, 條呔"ching"哂塵, 就正哂 !! Gyro會幫你反手呔, 減油直至車頭修正, 你回呔, 佢又比番full throttle你, 真係好堅 !!

之前響屋企玩兩玩條呔"ching"哂塵, "luck"哂尾就唔玩. 今晚玩到停唔到手!

熱烈祈待第三代 Mini-Z 引入 dNaNo gyro 科技, 相信會更加好漂 !!!

有片睇 :

http://hk.youtube.com/watch?v=J_QNLR_S5EM

2slow 發表於 2009-1-10 00:07:08 | 只看該作者
原帖由 GTRTam 於 2009-1-10 00:04 發表
而家我玩緊既dNaNo, 加左Gyro, 將 ICS setting gyro gain 較大, 1/43 後驅都玩到漂移 !

千真萬確. 通常地坂有塵, 條呔"ching"哂塵, 就正哂 !! Gyro會幫你反手呔, 減油直至車頭修正, 你回呔, 佢又比番full  ...

咁正..
整條片黎睇下啦..
hcr 發表於 2009-1-10 00:10:56 | 只看該作者
mr-02用漂唔漂到?
 樓主| GTRTam 發表於 2009-1-10 00:28:40 | 只看該作者
我相信1/43 後驅都漂到, MR02會更好 !

一直以來我地認為 1/27 gum 細又後驅做唔到, 完來事實係我地既手指做唔到. 唔都你唔信, 1/43都得呀可况1/27. 我啱啱將 gyro gain 減至最低, 完全做唔番同樣動作, 一拎就 180 度掉頭.

我盡量試下可唔可以拍段拍比大家睇.
hcr 發表於 2009-1-10 00:37:22 | 只看該作者
有興趣 咁mr-02加唔加到?
Wayne~~ 發表於 2009-1-10 00:52:11 | 只看該作者
原帖由 2slow 於 2009-1-10 00:07 發表

咁正..
整條片黎睇下啦..

X 2
 樓主| GTRTam 發表於 2009-1-10 00:56:12 | 只看該作者
dNaNo only.......希望第三代Mini-Z會引入.
 樓主| GTRTam 發表於 2009-1-10 00:57:19 | 只看該作者

就有, upload 緊上 youtube...上載中.....
仲哥仔 發表於 2009-1-10 01:07:36 | 只看該作者
好想睇啊!!!!!!!
Wayne~~ 發表於 2009-1-10 01:12:51 | 只看該作者
原帖由 GTRTam 於 2009-1-10 00:57 發表

就有, upload 緊上 youtube...上載中.....

thx~
 樓主| GTRTam 發表於 2009-1-10 01:12:58 | 只看該作者
此影片不可用。 係咪AVI唔得呀 ?
 樓主| GTRTam 發表於 2009-1-10 01:35:25 | 只看該作者
仲哥仔 發表於 2009-1-10 02:08:19 | 只看該作者
顶...无法显示页面....
Adams 發表於 2009-1-10 06:03:21 | 只看該作者
checkie 發表於 2009-1-10 06:31:47 | 只看該作者
如果咁樣就叫做飄移真係有o的叫人失望啦...
marghas 發表於 2009-1-10 08:28:00 | 只看該作者
sfdo 發表於 2009-1-10 10:02:39 | 只看該作者
其實之前有版友 示範過,噴 WD40 o係地面,用 OverLand drift ,
不過好似冇乜人認同....

我自己都有試過,不過好難....
http://hk.youtube.com/watch?v=Qw0j2SfBXDs
http://hk.youtube.com/watch?v=rG2mOKQeRLs

marghas 發表於 2009-1-10 10:55:44 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2009-1-10 10:02 發表
其實之前有版友 示範過,噴 WD40 o係地面,用 OverLand drift ,
不過好似冇乜人認同....

我自己都有試過,不過好難....
http://hk.youtube.com/watch?v=Qw0j2SfBXDs
http://hk.youtube.com/watch?v=rG2mOKQeR ...

RWD比AWD難漂其實係因為RWD要多 d counter-steer 先漂得穩定
2slow 發表於 2009-1-10 11:40:20 | 只看該作者
Mmm...我覺得RC界中的RWD暫時只能做到"甩入咬出"
"甩入咬出" 說穿了即係甩尾, 只是擺尾動作
飄移應該是慣性的滑行, 在灣中要比油收油不斷修正呔盤counter steering去維持側滑.
 樓主| GTRTam 發表於 2009-1-11 01:16:36 | 只看該作者
哎吔....等我重以為自己漂移緊tim......

其實我屋企细同D地板唔夠平, 我會揾日揾塊大D滑流D既地再試. 其實我係一路都counter steer緊架, 但可能冇一段直路比我有衝力, 所以睇落就好似個頭釘住個地. 其實我玩緊重時係感受到個頭都係pushing, 一直counter steer.

Anyway, 個Gyro真係好值得讚. 雖然HPI早兩年就已經發展到1/10 drifting. 但gum细既scale就真係估佢唔到. 最初我覺得佢D gimmick, fancy 嘢. 但經測驗, 個gyro做足應該要做既野, 你一"luck"尾, 就幫你減油回軚. 高手可調低至適合, 彌補小缺点. 新手可調高幫助出入灣因手指動作唔夠細犀至過大油ball out 或 spin out.

今日上去玩, 加上自製"查查", ball diff, gyro 及 一D微細set-up,  已經唔覺自己玩緊1/43, 完全同Mini-Z MR02 冇分別