RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14588|回復: 145
打印 上一主題 下一主題
收起左側

古董直昇機 Baron

f6f 發表於 2009-1-15 14:15:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
以前買落最近砌返出來飛.

為保持原汁原味, 用一個好舊款的gyro飛, 可能好多人都未用過lee款gyro.

零件我度還有少許

樓主| f6f 發表於 2009-1-15 14:19:14 | 只看該作者
CATCATCAT 發表於 2009-1-15 14:20:26 | 只看該作者
Your Gyro is not really old.

Whenever this version Baron launch a lot of Pilot still use 153BB Gyro.

樓主| f6f 發表於 2009-1-15 14:23:07 | 只看該作者

Yes this gyro is old design....

現在好多人已經用futaba 401 or 611 and JR 770T.......

sesamestreet 發表於 2009-1-15 15:08:30 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

actually not that old model as long as still a piezo sensor. I still have one Futaba 153BB installed in my 32 class Shuttle...
CATCATCAT 發表於 2009-1-15 15:35:01 | 只看該作者
Brother,

I still have a Brand new 153BB in box even.

Just keep for Memory!!!

樓主| f6f 發表於 2009-1-15 16:01:07 | 只看該作者
原帖由 CATCATCAT 於 2009-1-15 14:20 發表
Your Gyro is not really old.

Whenever this version Baron launch a lot of Pilot still use 153BB Gyro.

用開401再試這gyro先發覺現以前D人勁, 另外冇用過153BB, 這款gyro有head lock fuction嗎?
sesamestreet 發表於 2009-1-15 16:15:01 | 只看該作者
以前冇head lock 呢樣嘢,只有兩段senstive set...JR出第一個壓電Gryo 1000 model 時簡直是震撼,放在一架模形單車上架車慢行而唔反,一絕,但價錢也震撼,十幾年前都賣兩千幾,死未...

我同意以前D人真係勁好多,3D 之中的表表者 美國 young blood 飛 X-cell 同JR 130BB Gryo 加自家改單桿PCM10S一樣出神入化,但相比而家好多人都做到呢D動作,科技真係進步咗好多...
fyin 發表於 2009-1-15 16:22:43 | 只看該作者
Hi Bro,
好機, 飛得好定, 已前我都有一架玩得好開心.
CATCATCAT 發表於 2009-1-15 16:29:50 | 只看該作者
Brother,

Do you remember JR 1000 is very sensitive for the Temperature and humity.

Usually we need to fine adjust two time in a day.

Old day things.

Have fun !!!!!

kenl 發表於 2009-1-15 16:38:47 | 只看該作者
呢隻正垃圾gyro 當年以7百多買入,試二次炒二次,在地上鎖得好正,一高過人頭就自旋冇晒尾,
個盒流嘢,得一粒电阻,舢板充炮艇

sesamestreet 發表於 2009-1-15 16:53:30 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

呢隻真係冇見過,其實拒睇落可以一件過...
 樓主| f6f 發表於 2009-1-15 16:55:47 | 只看該作者
原帖由 kenl 於 2009-1-15 16:38 發表
呢隻正垃圾gyro 當年以7百多買入,試二次炒二次,在地上鎖得好正,一高過人頭就自旋冇晒尾,

Lee隻gyro免免强强啦, 上到半空隻手指好唔得閒成日要Keep住CH4, 如果唔係會走尾, 但較緊個Head lock又會享尾. 要張D精神放落條尾道, 如果401就輕鬆得多. 又或者下次試下用快D的尾servo試下會唔會好D
 樓主| f6f 發表於 2009-1-15 17:00:23 | 只看該作者
原帖由 kenl 於 2009-1-15 16:38 發表

我佢外表比佢arc左, 見佢金色外殼又寫住tail lock重以為好堅好高科技, 原來得禁多料詐.......
kenl 發表於 2009-1-15 17:54:19 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2009-1-15 16:55 發表

Lee隻gyro免免强强啦, 上到半空隻手指好唔得閒成日要Keep住CH4, 如果唔係會走尾, 但較緊個Head lock又會享尾. 要張D精神放落條尾道, 如果401就輕鬆得多. 又或者下次試下用快D的尾servo試下會唔會好D

垃圾當時D人話鎖得好死,買隻玩吓,仲買隻當年F嘅最快尾SERVO 0.11 5KG 4.8V 9203 ,我唔好彩買着隻跟本有問題嘅野,第一次離地三二尺真係鎖得好實,推高D冇耐就高速自旋,最後........第二次唔再試,結果一樣,最後就成為我玩直機以來最貴嘅GYRO 7百幾二次加埋唔夠三分鐘,仲係炒二獲,仲係炒當年隻全金屬BARON46 幾Q惨丫
harrier8989 發表於 2009-1-15 20:30:44 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

我隻再舊d....得一段sensitive 校...型號係 FP.G154 rate gyro!!!
TRANSFORMERS 發表於 2009-1-15 23:16:13 | 只看該作者
呢個牌子嘅第一代電直我都飛過.......
落一次池就要換小小野......... 正一垃圾
Edward 發表於 2009-1-15 23:36:26 | 只看該作者

回復 16# 的帖子

TRANSFORMERS 發表於 2009-1-15 23:42:15 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 15/1/2009 16:01 發表

用開401再試這gyro先發覺現以前D人勁, 另外冇用過153BB, 這款gyro有head lock fuction嗎?

應...冇
TRANSFORMERS 發表於 2009-1-16 00:15:48 | 只看該作者
153BB之後冇呢個.......G155
是第一代比電直用GYRO