RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1806|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

朋友的 Multiplex DG600 及 點心盤

f6f 發表於 2009-2-9 13:30:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
 樓主| f6f 發表於 2009-2-9 13:31:22 | 只看該作者
Tim718 發表於 2009-2-9 13:54:22 | 只看該作者
你個朋友我都識
 樓主| f6f 發表於 2009-2-9 13:56:06 | 只看該作者
Tim718 發表於 2009-2-9 14:02:15 | 只看該作者
我1996年開始玩,係佢教我玩架 而家都有玩,不過真係小左好多
 樓主| f6f 發表於 2009-2-9 14:04:32 | 只看該作者
原帖由 Tim718 於 2009-2-9 14:02 發表
我1996年開始玩,係佢教我玩架 而家都有玩,不過真係小左好多

我就不是他教, 但和他空中相撞過幾次........ :lol
Tim718 發表於 2009-2-9 14:06:24 | 只看該作者
佢應該仲有好多好野未砌
surftl 發表於 2009-2-9 21:33:08 | 只看該作者
各位師兄!請問係吳係一定要用噤大支控,最少要幾槍老呢?
Tim718 發表於 2009-2-9 23:19:24 | 只看該作者
呢架最小6 Ch,不是一定要用咁大支控
 樓主| f6f 發表於 2009-2-10 10:30:38 | 只看該作者
原帖由 surftl 於 2009-2-9 21:33 發表
各位師兄!請問係吳係一定要用噤大支控,最少要幾槍老呢?

其實是那支控是由2個柬西組成, 從照片看到支控是比普通控大了大約3份1左右, 不過它裝在一個掛脛發射機機托, 那發射機機托就比較大, 因為滑翔機飛了上天後通常都會在天上一定的時間, 以我自已為例通常隻機一上天就至小一小時, 以前學機更是最小3小時以上, 原因每次降落都有一定風險, 當然亦有個別例子, 例如一些耐踤的EPP機. 所以這麼長的時間沒有用發射機機托或脛繩是十分吃力. 我自己就用脛繩經濟些........   
另一弓面初學的滑翔機用2ch就可以, 即升及降用ch1, 左轉及右轉用ch2. 一些中級的滑翔機是用6Ch詳情如下:
1, 副翼(左轉及右轉用)ch1及ch6,
2, 升降舵(升及降用)ch2,
3, ch3是沒有用,
4, 方向舵(左轉及右轉)用ch4,
5, 收轆(如有需要)ch5
另外一些較大型的滑翔機如上圖的DG600更需要用6Ch以上, 因它較其它中級機多了翼及air break.............:lol :lol :lol
所以玩開飛機及直昇機飛的10分8分鐘確是2回事..........:lol :lol :lol