RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1449|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

flybar 三問

ylkwok 發表於 2009-2-10 19:17:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
首先以小弟的理解, flybar 係用黎放大servo 個力, (有錯請插)

Q1. 咁我問d  scale head個servo 係唔係要好大力呢?

Q2. 我玩simulator 用scale head, 飛得快要keep 住推elevator, 點解呢?

Q3. 點解d真heli冇一架有flybar?

thx for reading
kenl 發表於 2009-2-10 22:43:42 | 只看該作者
1.睇機大小,當然越大力越快越好
2.好似車咁,唔踏油唔入前波快波,架車唔識快
3.真機都有快把,UH1美國軍機就係.(正確的係平行鎚,與模型FLYBAR有D唔同,二邊係粒鐵珠唔係翼片)
zifu 發表於 2009-2-11 00:37:53 | 只看該作者
原帖由 ylkwok 於 2009-2-10 19:17 發表
首先以小弟的理解, flybar 係用黎放大servo 個力, (有錯請插) 是飛行用....跟SERVO無關
Q1. 咁我問d  scale head個servo 係唔係要好大力呢?

Q2. 我玩simulator 用scale head, 飛得快要keep 住推elevator, 點解呢?

Q3. 點解d真heli冇 ...
是不同飛行模式.因無flybar 反應太慢,
小步 發表於 2009-2-11 06:13:54 | 只看該作者
唔帶bar 反應係極快,當所有機都係flybarless system 時, 咩機都會一樣了
但冇左自動穩定o既慣性,所以無bar系統內都有3軸陀螺來代替flybar 之功效
為什麼模型直昇機都有flybar呢, 一來係減低電子設備成本, 一套無bar系統都要幾千or上萬
如果沒有電子設備o既穩定系統, 無bar基本上係飛唔到o既, 因為根本唔會回中,只要你一推,就會往那個方向直插
就算你隻手再快, 都係很難控制,但flybar 本身係會消耗20~30% 動力的,也會減慢反應
如你所說, flyar system 係先由flybar 改變動作從而輕過mxing arm再帶動主槳改變角度,所以再快再輕o既flybar都有一定delay,同浪費動力
flybar太輕太小, 沒有效率也不安定, 太重太大又浪費動力
所以一直以來 3d 直機都用盡方法設計出盡量接近無bar系統o既rotorhead linkage
當然,最理想都係電子無bar穩定系統,要快就有幾快, 要穩可以有幾穩.一切都由電子代勞了

真直昇機一般都有很強悍o既3軸陀螺帶無bar控制系統,而宜都係eccpm 電子混控,效能高,動力流失少,相對成本也不算什麼
但早年模型直機要裝置無bar系統算係天文數字,也十分麻煩.但近期模型用的flybarless system 已越來越成熟,價錢也開始民用化
未來都可能係唔帶bar o既天下了

p.s. 見朋友飛過一架無bar屎卡地, 快過450
 樓主| ylkwok 發表於 2009-2-16 20:59:44 | 只看該作者
唔說各師兄高見
 樓主| ylkwok 發表於 2009-2-16 21:00:29 | 只看該作者
說==>該