RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: heilok1989
打印 上一主題 下一主題
收起左側

橙MAXELL 電

forgetmyla 發表於 2009-2-12 12:08:00 | 只看該作者

nonono
咁點解d充電 AA 同 AAA  都係1.2v    容量竟然係2600mah 同 1100mah?
唔好咁快信晒本書- -"

eddyle3 發表於 2009-2-12 13:38:56 | 只看該作者
原帖由 tomatob 於 2009-2-12 11:44 發表

電壓同容量唔係正比 ,同一個電壓個容量都可以有高低,如果你有玩過1:10,你就會知同一個v(電壓) 個mah(容量) 都可以有好大分別

你玩過RC味?有用過charger睇返條curve都知都正比.當然如果比規格吾同電池是毫無意義.但特性是一樣.
forgetmyla 發表於 2009-2-12 14:57:38 | 只看該作者
= ="喔 原來你講緊呢樣野
咁你只可以講 (電量/供率)同voltage,current成正比  P=VI
not 電容量。電容量 係指 電池裝到既電量。
用大voltage,輸出大左既(電量)  在相同的(電容量)既電池下
係會充得快左。 電池既電容量 同 V 不是正比的(有D細細粒既電 細過AAA 電容量小過AAA,但有12V )唔係呃你架..你可以YAHOO拍賣睇下

咁我又問多個問題....
點解AA充電池電(1.2V)  點解有D得2100MAH  點解有D有2600MAH  <---2粒都係AA 相同規格啦掛

forgetmyla 發表於 2009-2-12 15:14:11 | 只看該作者
講多個例子
一個樽  裝到2公升水
我以一小時1公升既放水速度 放水入去     2小時後佢裝滿2公升
我又以一小時2公升既放水速度 放水入去   1小時後佢裝滿左2公升  唔會因為你裝得快左  個樽就裝得多左水0 0"

所以呢 電池既電容量係在於 佢既大細 同埋入面放左D咩物料

forgetmyla 發表於 2009-2-12 15:26:18 | 只看該作者

回復 19# 的帖子

因為勁量係鹼性電池0 0"特性就係 用到差唔多無電先至趺V
唔似D cheap野酸性電池  你一路玩 佢一路跌V   粒電都未用晒  個V已經跌到用唔到

攪到我好似係度教書咁

tomatob 發表於 2009-2-12 17:18:00 | 只看該作者
原帖由 eddyle3 於 2009-2-12 13:38 發表

你玩過RC味?有用過charger睇返條curve都知都正比.當然如果比規格吾同電池是毫無意義.但特性是一樣.

我諗你係睇錯野喇,個啲curve 只係話你知個充電情況係充左幾多渣,唔係話你知電壓同容量係正比,如果你真係玩過rc 車
,咁點解出面啲電,同一個voltage 7.2v, 有唔同既mah呀(如果你話mah 係等於容量既話)

唔好話rc 車既電,手提電話既電,同係3.7v,都有唔同容量啦
skybread 發表於 2009-2-12 21:03:35 | 只看該作者
原帖由 forgetmyla 於 2009-2-12 15:26 發表
因為勁量係鹼性電池0 0"特性就係 用到差唔多無電先至趺V
唔似D cheap野酸性電池  你一路玩 佢一路跌V   粒電都未用晒  個V已經跌到用唔到

攪到我好似係度教書咁

酸性電池係呢D黎嫁Wor....
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 4%E7%94%B5%E6%B1%A0

定係碳性電池??
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%8B%85%E7%A2%B3%E9%9B%BB%E6%B1%A0
relo 發表於 2009-2-12 22:35:14 | 只看該作者
睇你點睇啦
用maxell電初期電壓高, 車速應該較快, 適合競速用
日本城電壓較少但耐用性高, 經濟實惠型

但講到最後電壓同電容量冇必然關係
forgetmyla 發表於 2009-2-12 22:47:08 | 只看該作者
鋅-碳電池(又稱酸性乾電池)<---抄人
只要電解溶液係酸性  都可以叫酸性電池@@"<---希望我無記錯

所以我講緊就係你指既碳性電池@@
kaevin 發表於 2009-2-13 11:23:57 | 只看該作者
原帖由 eddyle3 於 2009-2-12 01:06 發表
MAXELL 新電電壓有1.57v.日本城得1.55v無理由容量會小過佢!

量度時有冇 loading 先...
椰禮 發表於 2009-2-13 17:58:33 | 只看該作者
其實有d 2a電係1.5v一粒
 樓主| heilok1989 發表於 2009-2-13 18:16:09 | 只看該作者
快齒係唔係食電D GA??
forgetmyla 發表於 2009-2-13 18:42:05 | 只看該作者
唔知
就算晒都唔洗在意果小小= ="
skybread 發表於 2009-2-13 20:17:19 | 只看該作者

回復 33# 的帖子

快齒唔會影響摩打速度...
情況就好似你用籃球鞋同跑步鞋用同一個力去跑...
但係速度唔同咁...
 樓主| heilok1989 發表於 2009-2-13 22:10:21 | 只看該作者
哦...我就係覺得快齒好似冇咁禁玩所以先問下...
skybread 發表於 2009-2-13 23:29:36 | 只看該作者

回復 35# 的帖子

隨時歡迎你問問題...
發問係求學最重要的...
relo 發表於 2009-2-13 23:51:52 | 只看該作者
快齒的確冇咁襟玩, 電池負荷比普通齒大左
 樓主| heilok1989 發表於 2009-2-14 00:10:24 | 只看該作者
唔怪得la..即係唔用原裝就冇襟玩?
relo 發表於 2009-2-14 00:28:18 | 只看該作者
其實4.5V/6V最唔襟玩既原因係容量問題.......
睇睇LR1130同LR44既體積就知, 就算電壓一樣, 1130根本就少一半容量.....

係我地貪快貪爽所以犧牲一下耐玩度......加埋LED情況仲嚴重
 樓主| heilok1989 發表於 2009-2-14 00:31:10 | 只看該作者
原帖由 relo 於 2009-2-14 00:28 發表
其實4.5V/6V最唔襟玩既原因係容量問題.......
睇睇LR1130同LR44既體積就知, 就算電壓一樣, 1130根本就少一半容量.....

係我地貪快貪爽所以犧牲一下耐玩度......加埋LED情況仲嚴重

led好食電呀??