RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2704|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問Walkera 4G3合唔合新手玩?

terencedull 發表於 2009-2-15 22:53:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我玩左Lama2二個月,而家基本hold機,操控都OK
而家想轉玩單槳,6ch
我見4G3細細架,o岩我在家玩
請問呢隻野有咩缺點?或者有邊隻更合適?
thanks
啊甘 發表於 2009-2-16 07:31:22 | 只看該作者
原帖由 terencedull 於 2009-2-15 22:53 發表
我玩左Lama2二個月,而家基本hold機,操控都OK
而家想轉玩單槳,6ch
我見4G3細細架,o岩我在家玩
請問呢隻野有咩缺點?或者有邊隻更合適?
thanks

Lama2  hold到機     玩單槳要重頭學過喇    因單槳機操控比Lama2難度大  4g3就唔好買喇!高手都話難玩.............都係嗰句.......想玩电直.........450級入門冇死 450set得好....架機係好定的學hold機...再練方向感
 樓主| terencedull 發表於 2009-2-26 18:48:14 | 只看該作者
原帖由 啊甘 於 2009-2-16 07:31 發表

Lama2  hold到機     玩單槳要重頭學過喇    因單槳機操控比Lama2難度大  4g3就唔好買喇!高手都話難玩.............都係嗰句.......想玩电直.........450級入門冇死 450set得好....架機係好定 ...

450...對我來講太大架

今日終於買左隻...金屬頭,無刷motor..with wk2801 控
第一次玩左30秒已經炒爛左對槳...都係要用emulator玩一陣先.....究竟我要練幾耐先飛得起呢架野呢

Sales哥哥話個控幾好,將來玩450都OK,買個receiver就得
但係個控我又唔見佢可以換module....又唔識pair我架walkera lama2...
又唔見有對番呢個控既receiver賣..奇怪..
啊甘 發表於 2009-2-26 19:00:26 | 只看該作者
原帖由 terencedull 於 2009-2-26 18:48 發表

今日終於買左隻...金屬頭,無刷motor..with wk2801 控
第一次玩左30秒已經炒爛左對槳...都係要用emulator玩一陣先.....究竟我要練幾耐先飛得起呢架野呢

Sales哥哥話個控幾好,將來玩4 ...

[究竟我要練幾耐先飛得起呢架野呢].........真係好難講,,,,,,喱種機仔本身比較漂.....難玩.......新手玩兩玩多數心灰意冷
gorcgo 發表於 2009-2-26 20:11:31 | 只看該作者
原帖由 terencedull 於 2009-2-26 18:48 發表

Sales哥哥話個控幾好,將來玩4 ...

2801可以玩到LAMA2的.
其實依個PACKAGE幾低買, 只係控都已經千幾$$. 而家仲包機.
你個BOX買幾錢?

4G3對蔣係好輕, 好易破. 你可考慮換 WOODEN 或 CARBON 玩, 都只係幾十$$.
 樓主| terencedull 發表於 2009-2-26 20:41:23 | 只看該作者
原帖由 gorcgo 於 2009-2-26 20:11 發表

2801可以玩到LAMA2的.
其實依個PACKAGE幾低買, 只係控都已經千幾$$. 而家仲包機.
你個BOX買幾錢?

4G3對蔣係好輕, 好易破. 你可考慮換 WOODEN 或 CARBON 玩, 都只係幾十$$.

我搵到方法pair番個lama2..set番支控做2401
另外請問邊度買到carbon槳? thanks

個box...金屬頭無刷motor全港最抵應該係上而yah00買...KWS...食水好鬼深

樓主| terencedull 發表於 2009-2-26 21:52:05 | 只看該作者
而家唔知點解條尾槳唔識轉
支控既setting搞到我頭都大埋
究竟係個尾壞左,定係支控set錯野
請教各位高手...點試到係咩問題?

thanks
gorcgo 發表於 2009-2-27 00:38:28 | 只看該作者
原帖由 terencedull 於 2009-2-26 20:41 發表

我搵到方法pair番個lama2..set番支控做2401
另外請問邊度買到carbon槳? thanks

個box...金屬頭無刷motor全港最抵應該係上而yah00買...KWS...食水好鬼深

網上買你果個PACKAGE應該大約 $19XX咁上下. 希望你唔好貴過依個價.
gorcgo 發表於 2009-2-27 00:54:37 | 只看該作者
原帖由 terencedull 於 2009-2-26 21:52 發表
而家唔知點解條尾槳唔識轉
支控既setting搞到我頭都大埋
究竟係個尾壞左,定係支控set錯野
請教各位高手...點試到係咩問題?

thanks

小弟未用過依個TRANSMITTER.
請慢用: http://www.derspielstein.com/Anleitungen/WK2801.pdf
有冇CHECK到尾MOTOR既TAIL GEAR D位有冇鬆到. 有時會撞鬆左整返緊D就OK.

不過個老闆都唔應該推薦你買4G3,唔係咁合新手玩. 要細部單槳平平地買4#3B BRUSHLESS版 $89X 就OK.
好似"阿甘"兄咁講,你玩多兩野都飛唔起就多數心灰意冷.

提意你跟 http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1 去DIY(街無賣咁細) LANDING KIT. 部機唔會死得咁快

樓主| terencedull 發表於 2009-2-27 09:16:17 | 只看該作者
Already solve the problem.
The root cause is the throttle and trim must set to downest before pairing in WK2801
Someone say this is a safe design?But seems not mention in menu~~~~

Thanks
billychan 發表於 2009-2-27 11:04:37 | 只看該作者
Walkera是不合新手的,因零件難找到,找到也非常貴,小弟有隻62也只有放在家中阻地方算了。
 樓主| terencedull 發表於 2009-2-27 12:44:17 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

Really???
But I can find may parts for walkera from KWS~~and some of them quite expensive.

And I am not looking the carbon-fiber main blade~
 樓主| terencedull 發表於 2009-2-27 19:27:17 | 只看該作者
原帖由 terencedull 於 2009-2-27 12:44 發表
Really???
But I can find may parts for walkera from KWS~~and some of them quite expensive.

And I am not looking the carbon-fiber main blade~

我要收番呢句說話..今日落kws想買carbon main blade同佢個專用case..行晒都冇
only can order from internet...仲包送貨

不過今日有人話,呢隻野唔係好suitable用carbon 槳
gorcgo 發表於 2009-2-28 00:58:44 | 只看該作者
原帖由 billychan 於 2009-2-27 11:04 發表
Walkera是不合新手的,因零件難找到,找到也非常貴,小弟有隻62也只有放在家中阻地方算了。

其實KWS D店既PARTS唔夠齊, 佢地主要入大路野.
但只要你付定金去 BACK ORDER 一定會有貨. 好過放架機左地方.