RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Tim718
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家放直升機用 Mode 1 定 Mode 2

TRANSFORMERS 發表於 2009-4-8 17:48:20 | 只看該作者
我學果時同我見好多"高手"都係mode1
所以我都係mode1......但......我唔係"高手"
Phelipcopter 發表於 2009-4-21 21:10:03 | 只看該作者
I only know 1 person who successfully change from mode 1 to 2 without crashing.

Model 2 is easier if you do piro flip a lot - left elevator and right big circle.

Model 1 is easier if you do a lot of side toc.

There is really no real winner.
ka-man 發表於 2009-5-23 12:57:17 | 只看該作者
Mode 1 轉 MODE 2 呢個問題.我諗我唔會再比意見.......(因為我見到喺香港啲3D高手全是MODE 1 如下有[李先生,Suuny Wong,阿Dick,劉師傅,光師傅,強哥,樂哥,3D文,鄭SIR,威哥]
839839 發表於 2009-5-26 16:07:03 | 只看該作者
咁既係 ..

Mode 1 做動作準o的 !

Mode 2 做動作易o的 !

多謝 C 兄.. 賜教 ...
Ivan2005 發表於 2009-5-27 07:27:54 | 只看該作者
Must be Mode 1
hkeast 發表於 2009-6-1 13:45:01 | 只看該作者
各師兄,我個人認為其實Mode 1 或 Mode 2都冇所謂,邊個Mode適合自己就用嗰個Mode,如果已經入曬腦要強迫轉Mode,真係好辛苦
private 發表於 2009-6-1 22:32:22 | 只看該作者
mode 2. because the real heli is mode 2
private 發表於 2009-6-1 22:34:27 | 只看該作者
mode 1 做動作會準o的. idon't think so. it depand on the trainning!
heliguy 發表於 2009-6-6 16:02:11 | 只看該作者
Mode 1 系 2ch遙控 歷史留下的結果.  新手無理由學.  一啲好處都無.
ka-man 發表於 2009-6-6 20:54:39 | 只看該作者
raptor50x 發表於 2009-6-9 14:33:02 | 只看該作者
It doesn't matter mode 2 or 3 ... because all cyclic control is controlled by one  stick !

Real one is Mode 2 and Mode 3
ka-man 發表於 2009-6-6 20:54
xbbbbbb 發表於 2009-6-9 15:15:34 | 只看該作者
Mode 2
UMAN 發表於 2009-6-10 08:37:29 | 只看該作者
習慣了 MODE1, 沒辦法........
AW11 發表於 2009-7-24 02:33:06 | 只看該作者
Mode 1 已經過氣!將來必定係Mode 2世界~學Mode 1前請考慮清楚!!3C睇見都想訓~(哈!得罪好多人)
當你睇住一齊起步,玩Mode 2放你成條街~小心激死!! (當然都要咁勤力啦)!!
Mode 2 (流民手) 3D~ 3D~飛到亂晒龍~正呀!!
小步 發表於 2009-7-24 03:12:23 | 只看該作者
井底之蛙~
F3C 現在來說都是最難同世界公認準則 3D 係冇F o既

本來mode 1234 各有所愛,硬係死主觀以為mode2大哂就笑死街方
mode1 準確性的確比mode2 好 , 而當你見多幾個mode1 自旋番高手
你就會覺mode2 雞肋了, 成日講3D , 見太多人 飛到亂晒龍, 但一條似樣o既航線同四定點都想炒機咁
基本功都未掂就番呀番....都唔知咩風氣
f3c 悶? 的確好悶,由其係功力未到. 做個正正cuber8 來看看 先講
AW11 發表於 2009-7-24 03:50:56 | 只看該作者
嘩~師兄!鬧人咁無品??
知道3C難又洗乜你介紹??不如你下次放機問下路過果位仁兄(3C定)~定~(3D勁丫!)
世界賽!!幾時輪到你??F3C!!有咩睇呀??唔係加3D動作~請我都唔睇啦!哈~
而你所謂自旋番高手個個都玩十九幾年啦~有D仲轉mode2你又知唔知?
你係咪想轉又轉唔倒呀?咁勞氣??(f3c 悶? 的確好悶)~(真心話)~你講!
航線!!水皮8字!!唔打啦~我班女朋友話(悶? 的確好悶~) 3C高手!你又打個自旋番睇睇
Han 發表於 2009-7-25 20:19:30 | 只看該作者
36# AW11

唔係喎!個鬼仔同我呢位機友朋友講F3c裡好多動作其實比自旋番難好多嫁(觀賞性就可能悶d) !雖然鬼仔係mode2,但呢位機友都係mode1自旋番,佢轉玩3d都係呢兩三年咋!mode1玩3d可能係比mode2難d耐d,但依家有咗模擬器時間就大大加快啦!anyway mode1好mode2又好自己鍾意就得啦。
AW11 發表於 2009-7-26 01:09:58 | 只看該作者
36# AW11

唔係喎!個鬼仔同我呢位機友朋友講F3c裡好多動作其實比自旋番難好多嫁(觀賞性就可能悶d) !雖然鬼仔係mode2,但呢位機友都係mode1自旋番,佢轉玩3d都係呢兩三年咋!mode1玩3d可能係比mode2難d耐d,但 ...
Han 發表於 2009-7-25 20:19

mode1~mode2~其實當然各有所好啦~不過我都係講我所見事實,好多時新人都係好睇自已身邊朋友玩乜就玩乜,無自己主見~我都係多口講下!!
事實係毛2玩3D一定係好D~我諗而家玩電直機友大部份都係睇見D師傅番來番去先吸引佢地玩~
當玩到一段時間先知自己玩毛1~3D會俾毛2難好多~真係咩心情都無晒~轉又死唔轉又死!!
我自己就覺得~玩3C毛一~想玩3D毛2!
dtm 發表於 2009-7-30 20:14:59 | 只看該作者
I'm a mode 1 flyer, but if I had the choice to start again it would be mode 2!
恆.com 發表於 2009-7-30 23:04:37 | 只看該作者
我自己直昇機玩左mode 1 一年,再轉mode 2 都有一年
我係過來人相信比到意見大家,講準確mode 1 點會準過mode 2 , mode 1 個個都係單指,mode 2 係雙指,所以mode 2細緻既動作係易做好多, 3D動作既亦快上手好多.