RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 20470|回復: 160
打印 上一主題 下一主題
收起左側

制作 Tamiya M 車 Rally 版 ( 每日更新 D )

courel500 發表於 2006-5-30 11:00:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前同幾位師兄睇過一段片關於 TAMIYA M-車玩 RALLY 比賽後 , 大家都不約而同咁都想整番部玩下同毒下有無其他人一齊玩 , 話晒由而家開始唔係打風就落雨 , 唔通下下都等塊地乾咩 ? 點等呀 ? 手痕咁點呀 ? 至於地點都物色左幾個地方啦 ! 所以地點都唔係一個問題啦 ! 至於架車可以點防水滴防塵防沙石呢 ? 我自己就有一個小小意見同組裝方法比大家 ( 唔一定要跟我做法 , 只係意見 ) , 如果大家有其他好既方法都歡迎大家提供下 , 加以改進 , 咁玩車先有進步嗎 ! RIGHT ?!
(( 由於昨晚 22:00 左右我上唔到工房 , UPLOAD 唔到 D 相上來 , 所以我今晚先 UPLOAD 到 D 相上來 ))
J 發表於 2006-5-30 11:04:42 | 只看該作者
You are my hero! :kiss
 樓主| courel500 發表於 2006-5-30 11:05:44 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-5-30 11:04 發表

U ARE BOY , NO NEED LA !
wave 發表於 2006-5-30 11:06:47 | 只看該作者
搵保鮮紙做防水,得唔得.
J 發表於 2006-5-30 11:07:15 | 只看該作者
哎呀, 出唔到咀咀公仔添!! 補飛~    
pantherjovi 發表於 2006-5-30 11:08:06 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-5-30 11:04 發表

Mee too.......
呔行1/10都得,不過易吸4....
我地拿拿聲整好放下,毒下,拍下片,就可以毒到好多人架...
 樓主| courel500 發表於 2006-5-30 11:09:44 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-5-30 11:06 發表
搵保鮮紙做防水,得唔得.

其實都可以 , 或者最簡單用 TAMIYA 之前出過既"黑色氣球"都可以 ! 又或者出街買個細既保鮮盒又或者用SERVO膠盒都得 !
J 發表於 2006-5-30 11:10:13 | 只看該作者
great!! this one is for u, jovi...
 樓主| courel500 發表於 2006-5-30 11:10:23 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-5-30 11:07 發表
哎呀, 出唔到咀咀公仔添!! 補飛~    

妖 !
mikewu 發表於 2006-5-30 11:17:57 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-5-30 11:09 發表

其實都可以 , 或者最簡單用 TAMIYA 之前出過既"黑色氣球"都可以 ! 又或者出街買個細既保鮮盒又或者用SERVO膠盒都得 !

I told you guys so many times !!  Use a CONDOM to cover the receiver and ESC.. it works like a champ!  J, you wanna a condom?  
 樓主| courel500 發表於 2006-5-30 11:20:03 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2006-5-30 11:17 發表

I told you guys so many times !!  Use a CONDOM to cover the receiver and ESC.. it works like a champ!  J, you wanna a condom?  

唔好有味好 D , 你都知啦 ! 係得個 D 地方度玩 , 可能一停底架車會有蟻上車 , 如果係就大鑊啦 !
J 發表於 2006-5-30 11:20:18 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2006-5-30 11:17 發表

Yea, why not? I it b4 putting on (hey, not the one on little Mike )
mikewu 發表於 2006-5-30 11:22:54 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-5-30 11:20 發表

唔好有味好 D , 你都知啦 ! 係得個 D 地方度玩 , 可能一停底架車會有蟻上車 , 如果係就大鑊啦 !

Very true very true... but it works much better than ballons because it has wider openings.. use a "Zip tide" to zip up the endings...
Very easy to use... tried it in FSY...........  
警察 發表於 2006-5-30 20:41:36 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-5-30 11:00 發表
之前同幾位師兄睇過一段片關於 TAMIYA M-車玩 RALLY 比賽後 , 大家都不約而同咁都想整番部玩下同毒下有無其他人一齊玩 , 話晒由而家開始唔係打風就落雨 , 唔通下下都等塊地乾咩 ? 點等呀 ? 手痕咁點呀 ? 至於地點 ...

你幾時出去買野呀???記得call埋我呀
 樓主| courel500 發表於 2006-5-30 20:50:24 | 只看該作者
原帖由 警察 於 2006-5-30 20:41 發表

你幾時出去買野呀???記得call埋我呀

無呀 ! 基本上無乜野買 , 只係要買個殼咋 , 你要買 D 咩呀 ?
 樓主| courel500 發表於 2006-5-30 21:00:09 | 只看該作者
好 , 終於 POST 到相啦 ! 首先 POST 番我尋晚想 POST 既相先 !
我尋晚就係o係度諗 , 要道人一齊玩 , 咁梗係要最平最平既方法先為之好啦 , 所以我開頭諗住用 LRP-AI 電變 , 但要另外去買 , 唔合乎經濟原則 , 所以 , 我會用番原裝跟車電變101 , 至於裝法 , 就睇圖啦 ! 但係裝之前 , 要係個車尾架上做少少野先 , 因為原裝電變比較大件 , 如果用我之前諗既電變 , 就唔洗搞咁多野啦 ! 哈哈!
 樓主| courel500 發表於 2006-5-30 23:13:50 | 只看該作者
cut 後的車尾架 ! 主要目的係避開個電變散熱位 !
tom001 發表於 2006-5-31 01:33:02 | 只看該作者
正呀add oiil
 樓主| courel500 發表於 2006-5-31 01:39:31 | 只看該作者
因為架 M03 有太多孔要遮左去 , 所以呢 2 個孔我用 2 粒機米就搞掂啦 ! 其實都可以用普通 3mm 羅絲都無乜問題 , 不過咁樣我會覺得靚 D 卦 !
 樓主| courel500 發表於 2006-5-31 01:52:22 | 只看該作者
上完機米之後 , 就要遮左呢個大孔 , 我就用一塊車殼邊位無用膠片遮住佢 , 再用雙面貼貼實就 OK !