RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1408|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

昨晚又买多两架Q-Steer 啦

若愚 發表於 2009-3-27 09:20:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

现在一共有四架了,细心对比一下,发现每架车的速度、吵声都唔一样(全部原装无换齿)

速度快慢相差好远,最快果架同换佐橙齿的不相上下。

发现换上橙齿后,架车除快了,好似係静好多。

大家有无甘的感觉?
relo 發表於 2009-3-27 13:13:19 | 只看該作者
有呀, 嘈吵聲同速度明顯同齒輪咬合有直接關係, 呢part好似冇人搞過
照比較靜d既車應該會快少少............(?)
tomatob 發表於 2009-3-27 14:11:29 | 只看該作者
加啲rc車用既雪油會唔會順啲??
 樓主| 若愚 發表於 2009-3-27 17:22:49 | 只看該作者
 樓主| 若愚 發表於 2009-3-27 17:25:41 | 只看該作者
有呀, 嘈吵聲同速度明顯同齒輪咬合有直接關係, 呢part好似冇人搞過
照比較靜d既車應該會快少少............(?)
relo 發表於 2009-3-27 13:13

马达和传动齿轮都固定的,边有得调!!!
forgetmyla 發表於 2009-3-28 17:06:19 | 只看該作者

我有攪過丫@@"架車都ok靜

通常都係摩打齒and中齒攪到發出d聲音,亦都係果度攪到卡齒

我既解決方法:
1.太嘈
中齒個hole同條軸唔夠fit,轉動果陣會震,so可以係條軸+d潤滑油(我太窮,所以用花生油..哈哈)
2.太嘈+唔順
因為齒同齒之間轉動果度空間太細,攪到有時卡齒。
可以將摩打招咬低小小,令個摩打齒同中齒有番多小小空間
我甚至將個扣入面d位磨走小小,令個摩打可以座低dd
(唔好咬得太過份=.=個扣會斷)
 樓主| 若愚 發表於 2009-3-28 21:00:03 | 只看該作者
2.太嘈+唔順
因為齒同齒之間轉動果度空間太細,攪到有時卡齒。
可以將摩打招咬低小小,令個摩打齒同中齒有番多小小空間
我甚至將個扣入面d位磨走小小,令個摩打可以座低dd

C兄,吾係好明,讲详细D啦
forgetmyla 發表於 2009-3-28 22:08:05 | 只看該作者
將個摩打扣整低小小
LokSpec 發表於 2009-3-28 22:19:05 | 只看該作者
加啲rc車用既雪油會唔會順啲??
tomatob 發表於 2009-3-27 14:11

會增加阻力的