RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2545|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我是完全新手一名,買左4G3後發覺係白痴一名,連起飛都做唔到=。=

eric1024 發表於 2009-4-13 22:57:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我是完全新手一名,買左4G3後發覺係白痴一名,連起飛都做唔到=。=

我想問問幾個問題。。。

1)當我推油門上升時,部機左移得好厲害,同埋個頭有d左轉,正常嗎?
2)我未試過離地1cm到可以hold到部機,有需要再加大油門再推高嗎=。=?
3)係咪正常情況下無論推油門到幾高主翼係水平望過去都一定係一條線咁?(我推到最大時佢唔係完全一條線)
4)副翼個兩塊扇係咪都係水平咁放?(我見人地d圖好似有d係一塊向微上一塊向微下)
5)這點最重要,有無高手可以幫我睇下部機同埋教下我點set部機,hold機等等(食飯我既=。=我住沙田,唔係太遠都無問題,不過要夜晚11點到先會得閒)
6)這點唔係太想去做,需唔需要換第二部機練。。。

拜托各位高手幫幫小弟,感激萬分=。=
stanley7191 發表於 2009-4-13 23:30:37 | 只看該作者
你有無飛過 fight Sim. 先買機玩呀?
 樓主| eric1024 發表於 2009-4-13 23:38:34 | 只看該作者
阿昌 發表於 2009-4-13 23:47:25 | 只看該作者

Hold定隻機已經係一個動作,要練習幾日至幾星期,吾係比油就會定架,重有啲機越細越難飛呀!操吓flight sim先啦,吾好心急!
 樓主| eric1024 發表於 2009-4-14 00:21:50 | 只看該作者
Hold定隻機已經係一個動作,要練習幾日至幾星期,吾係比油就會定架,重有啲機越細越難飛呀!操吓flight sim先啦,吾好心急!
阿昌 發表於 2009-4-13 23:47

有無d free既flight slim for vista用?? (要等放假先出到去買reflex。。。想操住先,宜家都有d想出去操下,但驚部機受唔住我既技術而total loss =。=)
sfdo 發表於 2009-4-14 00:42:28 | 只看該作者

RE 樓主
我建議你而家暫時唔好玩呢隻機住。
4G3 一來呢D機仔已經勁難玩,二來 CP 機對於新手更難搞好。
完全新手玩呢D CP 機仔,起到飛都只會白炒。

建議你都係先多玩 SIM,搵人教你 set 好部機先至好玩。

唉,我真唔明點解新手有 4#3 FP機 好揀唔揀,係要揀 4G3 CP 機難搞 ....
WOVT 發表於 2009-4-14 02:12:19 | 只看該作者
找玩開4G3機友幫你set機, set好之後比4#3 定好多。
redbullbull 發表於 2009-4-14 02:59:44 | 只看該作者
你玩番一排 XTR 先la
啊甘 發表於 2009-4-14 06:52:28 | 只看該作者
機主..........部4g3放底先啦..........買過部004之類

4g3新手係好難飛...............高手都死
TRANSFORMERS 發表於 2009-4-14 21:08:31 | 只看該作者
你部機係mode1定mode2呀
即係左手比油定係右手比油呀
左手係mode2,右手係mode1
TRANSFORMERS 發表於 2009-4-14 21:59:02 | 只看該作者
玩直升機呢家嘢呢.......係要好習中精神同好有反應
要hold到部機,首先要知道個控D動作(知道D動作係點先可以比反應)
個控係mode1
左邊支控制桿上下係Elevator(即係成隻機向前同後)
左邊支控制桿左右係Rudder(即係隻機自轉左同右)
右邊支控制桿上下係Pitch & Throttle(即係油門同槳角)
右邊支控制桿左右係Aileron(即係成隻機向左同右)
好!!E家當你係mode1
首先你比油即將離地果陣時就要比反應
1)當我推油門上升時,部機左移得好厲害,同埋個頭有d左轉
部機左移=右邊支控制桿左右比少少向右,個頭有d左轉=左邊支控制桿左右比少少右
少少係=1-2mm,2-3mm咁上吓....
要hold一部機定係道係要不停比少少上上下下左左右右前前後後咁啦!
唔知我咁講呀C Hing你明唔明呢
zifu 發表於 2009-4-15 01:00:24 | 只看該作者
我都唔明
啊甘 發表於 2009-4-16 16:20:41 | 只看該作者
玩直升機呢家嘢呢.......係要好習中精神同好有反應
要hold到部機,首先要知道個控D動作(知道D動作係點先可以比反應)
個控係mode1
左邊支控制桿上下係Elevator(即係成隻機向前同後)
左邊支控制桿左右係Rudde ...
TRANSFORMERS 發表於 2009-4-14 21:59

好長細.... 明白了
TRANSFORMERS 發表於 2009-4-17 12:35:34 | 只看該作者
C Hing你咁嘅時間地點好難約wow
再唔係打比我,電話教咗你SET機先啦
check pm啦!!
Cruiser 發表於 2009-5-20 17:51:33 | 只看該作者
各位司兄:
我都是直升機新手,有部 Robinson 4ch 双槳機現可控制到上下左右前後。因機身較大耍到停車場玩,所以玩的機會較少,想買部 Lama2 ,可在家玩多一些。請問下一步是否要更換單槳6ch機呢?又有什麼選擇呢?如想更進一步,各位司兄可否比啲建議。
另甚麽是 XTR, CP, FP 請多指教謝謝!!
小步 發表於 2009-5-20 19:51:17 | 只看該作者
講左n次都仲係有好多人以為機越細越易玩

r22 = esky lama v4
算係市面上平價機來說最穩定o既一架
唔好念機細會在家好飛, 機越細只會越難飛, 你操到架v4 可以飛8字同對頭 先再買機啦
起碼你對8個方向有本能反應先
雙槳fp機本來就係很遲鈍及穩定,真係要玩直昇機你得從頭學過
zifu 發表於 2009-5-20 21:34:29 | 只看該作者
我學hold 機都學左3個月啦