RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 施朗拿度
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大孖人艇

vending 發表於 2009-6-7 23:02:37 | 只看該作者

非常同意我亦由CKtam手中買了隻迷你拖船,他真係好好人.
rcray 發表於 2009-6-8 00:48:08 | 只看該作者
c.ron
玩得開心d la.
r003 發表於 2009-6-8 04:16:09 | 只看該作者
屯門池最快的電動遊艇之一
西利~~
kingman888 發表於 2009-6-14 03:37:10 | 只看該作者
我有空閒會上來討論區體會各位師兄玩船的心得同經歷,當中有好多令人讚嘆 同欽佩的例子,相信背後其實花了無比的心思同毅力,而付出的努力令當事人感受到過程中投入的樂趣,討論區真讓我們一班志同道合的船友們從中加深體驗,不斷改進不斷提昇,獲益良多。本人K Poon 今天挺身出來對譚Sir有點抱不平,從舊年九月中由素不相識譚Sir到現在亦師亦友,由第二隻船譚Sir讓比我(第一隻船我從模型鋪買花左幾千但行得吾多暢順,其後譚Sir幫我改左行得幾好) 到現在有廿多隻其中大半數由譚Sir親自一手一腳花精神時間幫我砌幫我改,當中有Graupner出、有Robbe出、有鴨記玩具塑膠(我親自買) ,我經常每次都帶兩三隻去玩,大家可想而知,我對譚Sir的作品有幾大信心。十年前蘋X創業板曾經專訪過我做生意,我當然明白物有所值,未來還有很多要向譚Sir幫手及請教,藉此向他說聲Thank you! 及繼續支持佢,日後還有很多朋友向你指教。今次某方可能收錯訊息以至與譚Sir產生誤會,希望各方好友係討論區能繼續互相分享,建立良好友誼,和平共處。
cktam 發表於 2009-6-14 15:56:30 | 只看該作者
誠意,衷心的多謝poon sir頂力支,我最讚成和同意poon sir所寫的最後三句,請各住船友細心閱讀.
1037 發表於 2009-6-14 17:58:57 | 只看該作者
十分同意:
vending 發表於 2009-6-14 21:07:26 | 只看該作者
非常同意(希望各方好友係討論區能繼續互相分享,建立良好友誼,和平共處。)
我有空閒會上來討論區體會各位師兄玩船的心得同經歷,當中有好多令人讚嘆 同欽佩的例子,相信背後其實花了無比的心思同毅力,而付出的努力令當事人感受到過程中投入的樂趣,討論區真讓我們一班志同道合的船友們從中加 ...
kingman888 發表於 2009-6-14 03:37
屯門池友 發表於 2009-6-14 23:31:52 | 只看該作者
我都買過一隻,不過唔敢拿出來放,驚比丘兄佢地話低能兒童,講小詐,不過我放係屋企都覺得好玩具,但我就唔會同tam sir 買,隻船兩佰元左右,整一整就賣幾仟,佢係yahoo二手區道同一些船友買一些二手船自已翻新就買六,七仟 ...
mkjeo 發表於 2009-6-7 11:18

咁驚俾人話,不如收落馬桶底,丘引隻細港拖也是大陸老翻膠壳拖頭改裝啦。要看人面色玩船,不知所謂。
丘引 發表於 2009-6-15 00:45:53 | 只看該作者

.... .....
mkjeo 發表於 2009-6-15 10:21:47 | 只看該作者
我有空閒會上來討論區體會各位師兄玩船的心得同經歷,當中有好多令人讚嘆 同欽佩的例子,相信背後其實花了無比的心思同毅力,而付出的努力令當事人感受到過程中投入的樂趣,討論區真讓我們一班志同道合的船友們從中加 ...
kingman888 發表於 2009-6-14 03:37

我開頭在yahoo見到cktam的船都覺得好靚,但當我發現有rc-evo之後,見到Fei兄同三狼作品之後,佢地以經係我目標
mkjeo 發表於 2009-6-15 12:50:15 | 只看該作者
咁驚俾人話,不如收落馬桶底,丘引隻細港拖也是大陸老翻膠壳拖頭改裝啦。要看人面色玩船,不知所謂。
屯門池友 發表於 2009-6-14 23:31

kingman888 發表於 2009-6-16 02:39:23 | 只看該作者
30# mkjeo

你講Fei兄同三狼的作品,當然是當今數一數二最標青的雙體船,無論外型體積以及內在的五臟六腑都是模型池之冠,堪稱鬼斧神功,幾可亂真,好吸引,能擁—有隻真唔錯。不過有時要講求實際,實際要配合天時地利人和,香港模型池規模始終有局限,人多熱鬧時難免遭到無意碰撞,玩得吾夠放就好無癮,個人主張有時寶馬,有時又三菱粗粗地都幾好玩,總覺得玩船不應分貴賤,最緊要樂在其中,雅俗共賞,相信會玩得舒服得多,正所謂牡丹雖好,仍需綠葉扶持。我國偉大詩人陶淵明的作品【愛蓮說】可引喻到屯門池中船友們的一番情景,詩中提及菊花:是花中隱居的高士;牡丹:是花中的富貴人士;蓮花:,是花中的君子。你可留意圍繞屯門池中有D『菊花』隱世高人從旁指點迷中,有D『牡丹』玩頂級豪華的天之嬌子,有D『蓮花』愛好改裝,能化腐朽為神奇,點石成金,真是百花齊放。而好比蓮花的CK tam,他寫的字裡行間一派君子厚道,除了砌有牌子的靚船之外,他將一D玩具塑膠船的性能航姿都改裝到神乎奇技。引經據典有D老套,請勿見怪,祇望能道出大家的心聲,其實講咁多毋非講—個「和」字,希望在討論區所有不和的能握手言和,做過朋友會玩得開心D,有機會再談。
bd410 發表於 2009-6-16 10:13:08 | 只看該作者
Totally agree!!
丘引 發表於 2009-6-16 10:47:58 | 只看該作者
好句!好句
30# mkjeo

你講Fei兄同三狼的作品,當然是當今數一數二最標青的雙體船,無論外型體積以及內在的五臟六腑都是模型池之冠,堪稱鬼斧神功,幾可亂真,好吸引,能擁—有隻真唔錯。不過有時要講求實際,實際要配合 ...
kingman888 發表於 2009-6-16 02:39
mkjeo 發表於 2009-6-16 12:19:02 | 只看該作者
老實講,tamsir都係為左做生意,但佢可以用一些更好的船殼,但佢就喜歡用一些平的玩具去改
kingman888 發表於 2009-6-16 21:31:08 | 只看該作者
35# mkjeo

我其中兩隻船,出自 CKtam 的手作。
.新兩兄弟 發表於 2009-6-16 21:39:35 | 只看該作者
老實講,tamsir都係為左做生意,但佢可以用一些更好的船殼,但佢就喜歡用一些平的玩具去改
mkjeo 發表於 2009-6-16 12:19

有咩問題?譚sir的手工做得好好
seeman 發表於 2009-6-17 13:12:14 | 只看該作者
我都買過一隻,不過唔敢拿出來放,驚比丘兄佢地話低能兒童,講小詐,不過我放係屋企都覺得好玩具,但我就唔會同tam sir 買,隻船兩佰元左右,整一整就賣幾仟,佢係yahoo二手區道同一些船友買一些二手船自已翻新就買六,七仟 ...
mkjeo 發表於 2009-6-7 11:18

唔會有人話,各有各玩,除非你玩得吋者,
seeman 發表於 2009-6-17 13:23:05 | 只看該作者
呢度根本係好和諧,只不過係有d人向度遼事閙非,先至發生閙交場面,
希望大家和氣生財啦
seeman 發表於 2009-6-17 13:30:08 | 只看該作者
屯門池友 發表於 2009-6-14 23:31

請你唔好再生事啦,呢到冇人要睇人面色,平有平玩,快有快玩,鐘意玩咩味玩咩law,要人睇你面色ja