RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: skyfong
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩具水翼船同好會

Ang 發表於 2009-6-16 12:53:03 | 只看該作者

師兄,

Agree, unlike a Tamiya kit which everything is drilled and milled according to specification, modding a toy boat into a R/C hobby grade model would require skills, with the right tools on hand.

Looking at other 師兄's model boats, it seems the motor mount plate is hand-made and hand drilled.  Even the axle module would require precise drilling otherwise it would not be "straight" and it is out of my limited skillset

In the mean time, I'll just watch other people play fast boats then
~CCXR~ 發表於 2009-6-16 22:19:12 | 只看該作者
c hing...
which shop u modnified it in

???
要隻船高速時都可以升水穩定的確要有一定動手能力

不過唔識搞既話都可以搵鋪頭代工

我個隻都係搵人改
skyfong 發表於 2009-6-15 22:20
 樓主| skyfong 發表於 2009-6-16 22:57:48 | 只看該作者
c hing...
which shop u modnified it in

???
~CCXR~ 發表於 2009-6-16 22:19

我係買呢隻船個間鋪到改

18#有講邊間
frogprince 發表於 2009-6-17 11:29:31 | 只看該作者
水翼船跳的原因是高速的時候水翼升太高, 水翼前會吸入空氣, 升力突然消失, 船身馬上下跌. 下跌後升力回復, 船身升起. 升起過高, 升力又消失. 結果變成青蛙跳.

解決辦法:
1 裝上高度控制. 日本, 美國和英國有幾位c-hing做過, 但是以小弟的技術.....
2 斜軸會令船頭升高. 改平推. 香港的c-hing用軟軸, 日本的c-hing用改到會飛的水中摩打, 美國海軍的真船用魚雷型的的無刷摩打, 舊式的用jet筒
3  如果c-hing有留意段片會發現一定是船頭升起先. 重心移向船頭宜到唔跳.
4.加快船速, 直到水翼變成滑水板, c-hing 如果有留意維園段片就會明白

我隻青蛙幾年前已經退役. 暫時唔會出
 樓主| skyfong 發表於 2009-6-17 12:32:11 | 只看該作者
24# frogprince
以下有兩條片,片一位師兄改左改用軟軸,而螺旋槳放在水平角度再加上佢將前翼既攻角改細左,變成前後翼都水平(新船買番黎前翼明顯斜上去)。可以睇到行起上黎好穩定。
而唯一不足既係隻船一停就會撞水,由片入面見到隻船停係到既時候,都食水幾深(片入面見到d水沉到船身紅色部分既一半),所以我估計一停就撞到船頭起水花既原因係隻船太重

而片二既師兄就只改左遙控系統同電子野,雖然比原裝行得快,但明顯行既時候典典下,無片一咁穩定。亦姐係frogprince所指既水翼變滑水板

一.http://www.youtube.com/watch?v=SE5VCxdyUOg
二.http://www.youtube.com/watch?v=UahmhqmskFQ
frogprince 發表於 2009-6-17 18:27:04 | 只看該作者
水翼船減速快一定撞水, 真船都是一樣. 因為前翼的升力是60~70%, jetfoil 例外是50-50
這款船的水翼柱太短. 容易受水面影響. 有細浪的時候, 波峰令前翼升起少少, 但是波谷令水翼失去升力.小心留意片一就會見到每次撞水的時候都是先升起少少.

郡氏的pt-50, nikko的shockwave 水翼離船底的距離比船身高度長, 前翼柱比後翼柱長. jetfoil 的後翼摺起高過船尾排氣口

我以前隻青蛙是用老番的vosper改 400摩打 斜軸 鋰電2200 玩20分鐘 對翼是自已跟yc-901做 快過行路少少已經離水 (已經就full雞) 轉彎無撞水 不過水翼柱6吋 所以水翼可以保持離水面兩吋
人中之龍§迪雲 發表於 2009-6-18 14:04:47 | 只看該作者
邊到有得買??
我都想買@@
cash 發表於 2009-6-18 14:31:22 | 只看該作者
1# skyfong

c hing
請問您去邊到放船!
 樓主| skyfong 發表於 2009-6-18 18:12:52 | 只看該作者
28# cash

我係大埔池放
vending 發表於 2009-6-19 19:57:20 | 只看該作者
 樓主| skyfong 發表於 2009-6-19 21:36:03 | 只看該作者
30# vending

隻船行得好好ar

師兄介唔介意分享下點改裝
vending 發表於 2009-6-19 23:17:28 | 只看該作者
好攪笑,我行了两排電條098威也軸就断了,因為我只是試船楷段,好多位都未固定,同埋條軸個角度比較不順.我現在開始改過行鋼綫軸,又有排攪啦,
我今天行7.4V 2200MA鋰電,3200KV無刷外轉子摩打,60A水冷電變,.098鋼威也軸,31MM Graupner 炭纖維塑料混合槳
30# vending

隻船行得好好ar

師兄介唔介意分享下點改裝
skyfong 發表於 2009-6-19 21:36
 樓主| skyfong 發表於 2009-6-20 15:45:34 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| skyfong 發表於 2009-6-20 15:49:38 | 只看該作者

行7.4V 2000MA鋰電,1100KV無刷外轉子摩打,50A水冷電變,鋼威也軸,35MM槳
水翼船 發表於 2009-6-20 17:24:14 | 只看該作者
hi 我都有尼隻船,揾曰約出黎一齊玩.....

唔介意做個朋友....
 樓主| skyfong 發表於 2009-6-20 17:29:07 | 只看該作者
35# 水翼船
約晒所有玩呢隻玩具水翼船既朋友出黎放
水翼船 發表於 2009-6-20 17:32:21 | 只看該作者
good好呀

但係約邊到放船?????????????
 樓主| skyfong 發表於 2009-6-20 18:12:47 | 只看該作者
星期日既話去邊放我都得
水翼船 發表於 2009-6-20 20:19:31 | 只看該作者
我多數係柴彎放
 樓主| skyfong 發表於 2009-6-20 20:31:28 | 只看該作者
我多數係柴彎放
水翼船 發表於 2009-6-20 20:19

我多數係大埔放

師兄你介口唔介意post下你隻船內外改左d咩