RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1345|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

剛買兩天部mini突然玩唔到,請幫忙...

豆子 發表於 2009-7-13 22:46:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄知唔知點解(有冇經驗)部mini mr-02 突然唔識前後, 只係識左右軚,買咗兩日拎番去會唔會幫我整呢?
心急人上...
請幫幫忙, 因為買番嚟都唔平的.
等待幫忙的人上...
800mah 發表於 2009-7-13 23:29:32 | 只看該作者
可能係燒FET (電子變速個粒 IC)
呢樣壞左係唔包的, 其他都可能有得傾
 樓主| 豆子 發表於 2009-7-13 23:52:11 | 只看該作者
想問吓拎番去買果間鋪頭有冇得換呢???我係新手, 唔知點解無端端會燒!呢個情況常見嗎?
定係我唔好彩...
-69- 發表於 2009-7-14 00:04:35 | 只看該作者
新車or2 hand?am, ad or 2.4g ?

會有幾會的.很少的如果正常沒改的話..........
 樓主| 豆子 發表於 2009-7-14 00:28:23 | 只看該作者
全新買回來的, 由於本人是新手唔清楚什麼頻, 絕對唔係2.4g的, 會有得整嗎? 唔係成部車癈了就浪費金錢了, 希望各前輩指點一吓...
iamaboy94 發表於 2009-7-14 01:16:46 | 只看該作者
可能犘打d電線焊得唔好鬆左.我果部都係咁
TaBrIs 發表於 2009-7-14 09:36:06 | 只看該作者
比錢出店前正常操作,
轉個頭話燒左,9x9 話你人為
最多同你換fet 收平D

除非果日個老闆心情勁靚,咁free換都唔出奇
 樓主| 豆子 發表於 2009-7-14 09:54:11 | 只看該作者
多謝各位前輩幫忙, try try 拎番去俾佢整睇睇有冇得free先. motor 應該冇問題的, 因此試過拆兩條線駁都行到呢!
*不過真係想再問問就係關於裝灯問題, 有人話直接駁落motor 接觸位可以, 不過我果部都唔得, 要駁落電池盒另一個位, 係咪部部車都唔同架?
好想玩得深入一點, 唔想買回來齋玩就算, 希望有高人指點啦!!!
TaBrIs 發表於 2009-7-14 11:48:00 | 只看該作者
直接駁落motor , 加大左fet 的負荷,燒得仲快
玩mini z 加/換fet 差唔多係指定動作
 樓主| 豆子 發表於 2009-7-14 12:36:46 | 只看該作者
我就係駁落去冇反應即刻轉第二個位(work 噃), 咁都玩了兩日都冇事, 係尋晚飛飛吓就 shot 咗, 總之就無奈啦!
原來有得加大個 fed, 都要試了...謝謝回覆!
-69- 發表於 2009-7-14 17:27:38 | 只看該作者
我就係駁落去冇反應即刻轉第二個位(work 噃), 咁都玩了兩日都冇事, 係尋晚飛飛吓就 shot 咗, 總之就無奈啦!
原來有得加大個 fed, 都要試了...謝謝回覆!
豆子 發表於 2009-7-14 12:36

想問下你係那處飛?
AFminiz1 發表於 2009-7-16 14:08:50 | 只看該作者
Add light won't add too much 負荷 to Fet, no worries.  If you now only connect light to the PCB board (without motor) and the lights are still not on, then there is very high chance that your board or Fet is fire.