RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2687|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手一問 mini z 型號問題

benlokaho99 發表於 2009-8-10 13:31:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想學玩mini-z , 平平地買左嫁舊野玩, 但之後先知道原來有分型號.............

1) 想問下我附圖入面的車底係咩型號?

2) 會唔會太out, 無靈件賣改唔到嫁?

謝謝
ansonlau 發表於 2009-8-10 13:43:23 | 只看該作者
你 lee 架係 MR-01
SpaceBoy 發表於 2009-8-10 13:44:55 | 只看該作者
1) mr 01

2) 基本上都真係無乜人會玩01~零件都幾難搵~
主流都係玩mr 02同awd
 樓主| benlokaho99 發表於 2009-8-10 14:00:43 | 只看該作者
謝謝!!

今而家點算 /___\ 唔通要買過嫁, 先改到.....

同埋想問, 新手玩, 有咩基本野要改?

仲想問一下, MR-02 的靈件,同我這嫁MR-01 係唔係, 唔可以共用?

定係有O的好似摩打的基本野可以共用到
800mah 發表於 2009-8-10 14:09:00 | 只看該作者
後驅車黎講
mr01 ... 1999年產物
mr02/mr015 ... 2002-2003年產物
o黎緊將會出 mr03, 估計2009尾-2010頭

你架 mr01 買左幾錢? 全套 (車+控+殼?)
 樓主| benlokaho99 發表於 2009-8-10 14:11:19 | 只看該作者
買左550元 全套 (車+控+殼?)
ansonlau 發表於 2009-8-10 14:48:58 | 只看該作者

嘩!!!
可能你會唔開心, 不過我都要講, 我覺得你比人搵笨..............
對唔住, 希望你原諒我太直

你上 yahoo 睇下, 好多 MR-02 都係 $6XX 仲有 option parts
 樓主| benlokaho99 發表於 2009-8-10 15:03:15 | 只看該作者
>___< 直O的都好,下次自己叻番O的, 不過而我想問

MR-02 的靈件,同我這嫁MR-01 係唔係, 唔可以共用?

如果唔係我要買個嫁?
800mah 發表於 2009-8-10 15:05:26 | 只看該作者
>___< 直O的都好,下次自己叻番O的, 不過而我想問

MR-02 的靈件,同我這嫁MR-01 係唔係, 唔可以共用?

如果唔係我要買個嫁?
benlokaho99 發表於 2009-8-10 15:03

基本上除左個摩打, 螺絲 d濕濕碎碎野, 都無乜共用地方...
800mah 發表於 2009-8-10 15:08:31 | 只看該作者
不過樓主又唔好咁灰, $550全套全新 mr01 都係正常價o既

mr015/mr02 全新車賣緊 $8xx-9xx 架
mr02 i-series (黑貼紙平價版) 先至係 $6xx

只係 mr01 個設計 out 左 & 無人玩咁解呢.
 樓主| benlokaho99 發表於 2009-8-10 15:13:19 | 只看該作者
拍謝!!

1) 今樣我只可以改換到個摩打= =......

2) 買個嫁,買咩車種, 同係邊到買= =?

謝!
ansonlau 發表於 2009-8-10 15:33:40 | 只看該作者
如果問我, 我會買 AWD
廣華街各大模型鋪均有代售
p.s 一定要格價, 同睇下之前 d posts
800mah 發表於 2009-8-10 16:21:29 | 只看該作者
11# benlokaho99

唔係, mr01改裝件大部份都仲買到, 不過唔值得買 lor~

你部 mr01 照玩, 遲下再買 mr02/AWD 甚至 mr03 都得.
 樓主| benlokaho99 發表於 2009-8-10 16:28:32 | 只看該作者
今我玩住先, 想自己上車場玩下, 希望唔好比人笑 =____=+ ,

1) 車場係唔係有靈件賣?

2) 買靈件時, 包裝上面有無寫MR01 用OR MR02用, 我怕又買錯野呀= =!!

謝謝
800mah 發表於 2009-8-10 16:33:47 | 只看該作者
今我玩住先, 想自己上車場玩下, 希望唔好比人笑 =____=+ ,

1) 車場係唔係有靈件賣?

2) 買靈件時, 包裝上面有無寫MR01 用OR MR02用, 我怕又買錯野呀= =!!

謝謝
benlokaho99 發表於 2009-8-10 16:28

可能無寫的, 因為當年 mr01 出個陣, mini-z就係 mr01, mr01 就係 mini-z

至於車場, 有 mr02/AWD 零件賣.
hunghung 發表於 2009-8-10 23:18:25 | 只看該作者
這是最難決定的部份,得看你的需求自行選擇。
現行MINI-Z房車共有三種底盤型式,分別是:
Racer系列(後輪驅動)的MR-02和MR-015,以及AWD系列(四輪驅動)的MA-010。
分別說明如下:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.MINI-Z Racer MR-02

前一代MR-01的後繼底盤,各部位的結構更為精巧,以及電池改用半平躺的放置方式以達到低重心目的。
優點:*結構簡單,保養容易,維修改裝花費少。
   *在所有MINI-Z車系中最低的重心配置,完全就是為競速而生!
缺點:因電池放置方式改變使得車寬增加,所有寬度較窄的車殼全部都無法使用。
總評:通常為競速使用!主要車殼類型多為JGTC賽車或超跑之類車體較寬的車種。

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.MINI-Z Racer MR-015

MR-02之後開發的底盤,採用與02相同的新型底盤結構,但電池放置方式維持與01相同的上下放置方式。
優點:*和02相同,結構簡單,保養容易,維修改裝花費少。
   *可安裝最多種車殼型式,理論上任何MINI-Z房車車殼都可安裝。
缺點:*重心較02高,有想要玩競速的話還是乖乖先選02吧。
總評:因可以安裝任何喜歡的殼,會比較偏向休閒的玩法。或是進階第二台車體時,可以有些變化玩法也很不錯。

.MINI-Z AWD MA-010

一般習慣稱為"AWD"或"四驅",與Racer系列完全不同,革命性的四輪驅動底盤。身身結構更加精巧,但這種新式的結構同時也帶來不少新的問題;電池放置方式則與015相同。
優點:*四輪驅動,轉向反應較為中性,灌油門不易失控,比02更有利。
   *四輪獨立懸吊和精細的機械結構,看起來就爽。
   *MINI-Z房車中唯一正常人有辦法拿來玩飄移(Drift)的底盤。
   *窄車身可安裝大部份的車殼(比015略少)。
缺點:*結構複雜,保養困難,售價較高。
   *若要競速使用,調整難度較高,維修改裝花費大。
   *重心較MR-02高。
   *馬達位於車體內部,散熱性差。
總評:如果單純想玩飄移甩尾,沒別的選擇,就是AWD了!只要換上甩尾胎馬上就能玩,而且也沒什麼花費。如果是想拿來玩競速,勸你跟02之間好好考慮考慮....。
800mah 發表於 2009-8-10 23:29:35 | 只看該作者
講得非常好 !!!! thank you!!
dthchan 發表於 2009-8-10 23:49:40 | 只看該作者
thank you very much =>hunghung
Carsong 發表於 2009-8-11 11:04:47 | 只看該作者
11# benlokaho99

唔係, mr01改裝件大部份都仲買到, 不過唔值得買 lor~

你部 mr01 照玩, 遲下再買 mr02/AWD 甚至 mr03 都得.
800mah 發表於 2009-8-10 16:21

Where did you see MR01 Parts? Thx.
 樓主| benlokaho99 發表於 2009-8-11 11:38:51 | 只看該作者
@@ 多謝各位意見, 今我玩住先>____<

昨天都去左睇下MR-01 , 有咩靈件買= =

不過睇左都唔知買咩好, 同埋唔知邊O的係MR-01 有用的野= =

最後問係其中一間,問老細意見買左個"入門摩打" $130, 點知番到屋企裝左之後...............

行下停下,有時又唔行= =||||

唔知係唔係,一定要用AAA差電, 街買的電好似推唔到個摩打行.............

同埋有無大大比少少意見,一開始可以改O的咩,

謝謝各位!!