RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8430|回復: 68
打印 上一主題 下一主題
收起左側

訂了架無刷電船:新手一問

snipertat 發表於 2009-8-30 18:49:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

因之前同朋友玩大陸快艇上左引(雙馬牌 雙380馬達)

之後訂了架無刷水冷玻璃纖維快艇套裝...
想問一下..
佢話係用4811KV
380-2848電機
25A無刷電調
船 size : 70 X 19 X 11
毛重 :2660g
佢跟7.2v NiMH,3000mah

這船會好快嗎??我新手會唔會玩唔掂?
我用返自己果d 8.4v電會唔會有問題?
另外我見有人用鋰電..咩7.1v呀,11.1V呀..仲有計埋幾多c 咁...
我用到嗎??要買邊隻用先好?

最後再問..如果我係海邊玩..有咩要注意?定係最好係池玩算數?
係咪玩完用淡水沖下佢再整乾佢就ok?
仲有冇咩特別野要保養注意?我想佢耐玩d
多謝各位師兄提點下我lee位新手

送上圖片
move 發表於 2009-8-30 18:54:22 | 只看該作者

25A無刷電調咁細既....好次改大D會好D
如果我係海邊玩..有咩要注意......注意安全...
 樓主| snipertat 發表於 2009-8-30 19:00:59 | 只看該作者

一般會改幾多架??
改左..係有咩實際作用?快d?耐用d?
內容仲有咩係有問題?我叫佢改埋比我先~
thx c兄先~

安全會架啦...之前同朋友玩大埔池仔..撞到7彩
哈哈
move 發表於 2009-8-30 19:07:09 | 只看該作者
改大D安全D....會爆D..耐用d....25a怕燒
再用7.1v 30C 一定好好玩
 樓主| snipertat 發表於 2009-8-30 19:11:36 | 只看該作者
改大D安全D....會爆D..耐用d....25a怕燒
再用7.1v 30C 一定好好玩
move 發表於 2009-8-30 19:07

25a怕燒....係講緊馬達定電變?定係雙個都有機會燒?
,咁用50a係咪好d?
改左電變架船都會快d架?
但我而家只係諗住用8.4v電玩下先...25a同50a 個船速都有分別架?

thx c兄~我會記住你講既7.1v 30c
move 發表於 2009-8-30 19:41:56 | 只看該作者
5# snipertat

電變
我玩既...我會60-70A電變 行11.1...再改葉...加水刀
清清 發表於 2009-8-30 19:44:38 | 只看該作者
話時話要幾多錢?船、電變、摩打~
move 發表於 2009-8-30 19:46:43 | 只看該作者
大陸快艇好低玩1300(人仔)內果D船都好鬼快
michaeltam 發表於 2009-8-30 19:49:16 | 只看該作者
You can use Hobby Wing Seaking 60A(The picture show it is 90A) Bushless ESC, and 7.4V Li - Po 25C Battery, the speed will faster than your NiMH 3000mah, remember if you go to sea to play, wash it with 淡水 after you playing. And use the special charger to charge the battery.
 樓主| snipertat 發表於 2009-8-30 20:00:08 | 只看該作者
話時話要幾多錢?船、電變、摩打~
清清 發表於 2009-8-30 19:44

佢全套大約1200人仔
即買即玩
 樓主| snipertat 發表於 2009-8-30 20:01:16 | 只看該作者
You can use Hobby Wing Seaking 60A(The picture show it is 90A) Bushless ESC, and 7.4V Li - Po 25C Battery, the speed will faster than your NiMH 3000mah, remember if you go to sea to play, wash it with ...
michaeltam 發表於 2009-8-30 19:49

明白明白~~我試下叫佢加錢幫我換個60A電變先...
另外用7.4V Li - Po 25C 定30C? 會有分別嗎?
因為見樓上c兄係話30C
michaeltam 發表於 2009-8-30 20:09:11 | 只看該作者

30C will faster than 25C, but I think you are the small size boat(25inch or lower), so use the 60A ESC is enough, 7.4V Li - Po( 3200mah - 4000mah) will be better than 11.1V, because you are using KV4811 bushless motor, 7.4V X KV4811 = 35601rpm, it is enough to play. Otherwise the motor and the ESC will be too hot and burn.
http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1049237
 樓主| snipertat 發表於 2009-8-30 20:52:01 | 只看該作者
thx michael
我明白多了.我買的是細船..只有70 cm
我先改用60A電變..
和用8.4v電試一下
8.4v X KV4811 = 40412rpm
希望佢唔會咁快燒啦...

如果遲d再買電..就買兩至三粒7.4v Li - Po( 4000mah or more)
不過又要買充電機了~
~CCXR~ 發表於 2009-9-1 16:03:14 | 只看該作者
where can i buy yr boat?
move 發表於 2009-9-1 18:45:15 | 只看該作者
14# ~CCXR~
淘寶...........
 樓主| snipertat 發表於 2009-9-2 11:18:59 | 只看該作者
14# ~CCXR~
淘寶...........
move 發表於 2009-9-1 18:45

RIGHT~
你SEARCH 無刷船..就有好多架啦~
600 UP - 2000都有~
 樓主| snipertat 發表於 2009-9-2 16:24:26 | 只看該作者
又有一個問題啦~
返到黎架船电子设备需要另外做防水,個SELLER話接收机和螺丝安装位置要做一下
有冇人可以講解下點包裝個接收机等佢防水呀?
D 螺丝位我諗打D玻璃膠應該OK~
kit1938 發表於 2009-9-3 09:41:30 | 只看該作者
C hing 你可以用個氣球包住個接收,好似9樓位C hing這樣做.然後用塑帶塑住個氣球口.當然要留番條天線出嚟啦!一般可以有80%防水.但沉船就要睇你好唔好彩了。GOOD LUCK
 樓主| snipertat 發表於 2009-9-3 12:18:13 | 只看該作者
C hing 你可以用個氣球包住個接收,好似9樓位C hing這樣做.然後用塑帶塑住個氣球口.當然要留番條天線出嚟啦!一般可以有80%防水.但沉船就要睇你好唔好彩了。GOOD LUCK
kit1938 發表於 2009-9-3 09:41

嘩~lee個方法快靚正喎~
zero99 發表於 2009-9-3 13:30:03 | 只看該作者
佢全套大約1200人仔
即買即玩
snipertat 發表於 2009-8-30 20:00

1200好低,不過係收錢嗰個.
都係自已買件裝好D,吾使返來改歺死