RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: wah2320
收起左側

2009火車城終於通車啦

樓主| wah2320 發表於 2009-9-7 11:33:58 | 顯示全部樓層
20# fyin
希望hk多d人玩火車啦!現在已經多左人玩火車模型,哈 哈......thx
sesamestreet 發表於 2009-9-7 13:54:47 | 顯示全部樓層
C Hing, 你真係好勁...
JR100 發表於 2009-9-7 19:39:31 | 顯示全部樓層

確係多左人玩火車

希望hk 可以多d 火車模型店就真, 同埋可以多d 有條理的火車會/組織出現

更希望hk 既kato 代理可以換第二個...
fyin 發表於 2009-9-8 11:44:27 | 顯示全部樓層
23# JR100
如果可以好似外國啲火車會有個大場景, 編好曬列車班次及時間表.
, 會員可以帶自己心愛火車去玩就好喇.
可能只係天馬行空既想法!
Hokuriku 發表於 2009-9-9 18:13:10 | 顯示全部樓層
23# JR100
如果可以好似外國啲火車會有個大場景, 編好曬列車班次及時間表.
fyin 發表於 2009-9-8 11:44

其實好困難......

香港太多人係三分鐘熱度,場景好多時起好左就fix死,好難keep住新鮮感
andyting 發表於 2009-9-9 18:24:19 | 顯示全部樓層
好靚喎,c兄真好心機~
sesamestreet 發表於 2009-9-10 09:16:08 | 顯示全部樓層
Wah C Hing, 有冇想過加隻“哥C拉”落去,實行來套“哥C拉”大炒東京市,可能會好正....
Woo Woo Woo Woo....“哥C拉”呢啦...
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-10 09:38:06 | 顯示全部樓層
27# sesamestreet
冇呀! 買部直昇機仔係高空試飛啦!
sesamestreet 發表於 2009-9-10 10:15:56 | 顯示全部樓層
而依...好提意wor...
丫De 發表於 2009-9-10 10:31:46 | 顯示全部樓層
細個果陣都有諗住 大左玩火車 但 真係地方有限 好難做d場景出黎  放棄左
fyin 發表於 2009-9-10 11:48:47 | 顯示全部樓層
其實玩火車都不一定要砌全景, 做部份景點都已經好好玩喇.
砌一個主火車站景 + 一個火車貨運倉景都好ok嫁.
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-10 12:10:30 | 顯示全部樓層
同意 !
VERYLONGJJ 發表於 2009-9-16 20:47:25 | 顯示全部樓層
你整E個城用左幾多錢?
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-16 22:25:51 | 顯示全部樓層
33# VERYLONGJJ
我總共用左大約22萬來玩火車.如果只係計2009火車城,好難計wo,.......thx
細個果陣都有諗住 大左玩火車 但 真係地方有限 好難做d場景出黎  放棄左
丫De 發表於 2009-9-10 10:31

外国人其實也有這個問題,所以好多人一起租貸倉玩火車,每人負責一個地段,香港市區有唔少空置工業村,新界更多,如果有足夠人數一定能完成少時夢想。
23# JR100
fyin 發表於 2009-9-8 11:44

其實這裹己經有好多火車熱愛份子,不一定是天馬行空,只要找到一個方便大家的地方如空置工業便能成事。再加一個小水池便更加精彩。
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-17 00:30:08 | 顯示全部樓層

其實這裹己經有好多火車熱愛份子,不一定是天馬行空,只要找到一個方便大家的地方如空置工業便能成事。再加一個小水池便更加精彩。
楠 發表於 2009-9-16 23:20 [/quote]
我好期待KATO出嘅路面電車.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
[quote]

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
scalpel 發表於 2009-9-17 00:48:33 | 顯示全部樓層
So expensive!!!
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-17 13:28:22 | 顯示全部樓層

係呀! 都幾貴,
Kato 14-801 富山路面電車每輛:9,975 yen

Kato 40-800 路面電車專用路軌連道路板:18,900 yen

Kato 40-900 路面電車Starter Kit (車、路軌、道路板及控制器):36,000 yen
37# wah2320

等了很久,唔知香港有得買未。