RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: wah2320
收起左側

2009火車城終於通車啦

JR100 發表於 2009-9-17 19:07:11 | 顯示全部樓層

還沒有, 日本要12月先有(不過以kato往績, 都係等2010年啦)

雖然工廈多, 但始終租金係個不小的數, 每人每月要近千元開支, 還要持之以恆...... 所以個人認為可以先攪"組合式"的景板, 一人一塊, 再慢慢發展租工廈來玩
Hokuriku 發表於 2009-9-17 19:47:23 | 顯示全部樓層
其實這裹己經有好多火車熱愛份子,不一定是天馬行空,只要找到一個方便大家的地方如空置工業便能成事。再加一個小水池便更加精彩。
楠 發表於 2009-9-16 23:20

其實我朋友就整緊,不過整左好耐都都整得好

再講有時好多問題唔係唔容易
Hokuriku 發表於 2009-9-17 19:49:33 | 顯示全部樓層
還沒有, 日本要12月先有(不過以kato往績, 都係等2010年啦)

雖然工廈多, 但始終租金係個不小的數, 每人每月要近千元開支, 還要持之以恆...... 所以個人認為可以先攪"組合式"的景板, 一人一塊, 再慢慢發展租工廈 ...
JR100 發表於 2009-9-17 19:07

"組合式"的景板唔錯ga,係日本唔少鐵路會都係咁做
主線就定左軌距,再板上其它空間可以自已發揮,
靈活性又高
"組合式"的景板唔錯ga,係日本唔少鐵路會都係咁做
主線就定左軌距,再板上其它空間可以自已發揮,
靈活性又高
Hokuriku 發表於 2009-9-17 19:49

另一個想法,如果可以每人整一板放落水都幾壯觀,不過地方實在太遠了。
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-18 10:50:41 | 顯示全部樓層
唔好話hk,連日本都未出,好似話10月底先開售.起碼要等到11月中.
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-18 10:57:54 | 顯示全部樓層
40# 楠
唔好話hk,連日本都未出,好似話10月底先開售.起碼要等到11月中.
wah2320 發表於 2009-9-18 10:50

部313加左人仔同司機.

登錄/註冊後可看大圖
[img]http://img40.imageshack.us/im

登錄/註冊後可看大圖
g40/6951/img1755h.jpg[/img][img]http://img22.ima

登錄/註冊後可看大圖
geshack.us/img22/2671/img1736h.jpg[/img]
fyin 發表於 2009-9-18 11:19:43 | 顯示全部樓層
每人做情景一片問題不大, 但集合地點就有難度. 邊到可以有地方集體一齊併合黎玩.

其實如果唔怕遠,我哋嗰度都有地方,但正如JR兄所言,最難是持之以恆。
dannyu 發表於 2009-9-19 15:10:17 | 顯示全部樓層
yes.仲有抹塵呢.開冷氣都無用,.唔同澳州. hk一日都n咁多塵.
JR100 發表於 2009-9-19 19:07:09 | 顯示全部樓層
yes.仲有抹塵呢.開冷氣都無用,.唔同澳州. hk一日都n咁多塵.
dannyu 發表於 2009-9-19 15:10

香港的確好大塵, 而且近海, 軌道氧化問題嚴重!

回楠兄, 要持之以恆確是難題, 新蘚感一過, 很多人就會退走, 所以先要攪一個鐵道模型的會, 有了骨幹份子才可以持之以恆

在網上也看見有鐵道模型聚會,但好像只有路軌。一直都想攪一個N Scale 模型會,當中希望可以模型船,Layout及火車一齊走。
正如Hokuriku兄所言,每人可有自己景板,但看來十分難找骨幹份子。
係呀! 都幾貴,
Kato 14-801 富山路面電車每輛:9,975 yen
Kato 40-800 路面電車專用路軌連道路板:18,900 yen
Kato 40-900 路面電車Starter Kit (車、路軌、道路板及控制器):36,000 yen
wah2320 發表於 2009-9-17 13:28

又好似真係唔平,唔知有冇朋友準備入貨。
JR100 發表於 2009-9-21 20:00:44 | 顯示全部樓層
又好似真係唔平,唔知有冇朋友準備入貨。
楠 發表於 2009-9-21 18:26

小第只會入車一部
JR100 發表於 2009-9-21 20:03:33 | 顯示全部樓層
在網上也看見有鐵道模型聚會,但好像只有路軌。一直都想攪一個N Scale 模型會,當中希望可以模型船,Layout及火車一齊走。
正如Hokuriku兄所言,每人可有自己景板,但看來十分難找骨幹份子。
楠 發表於 2009-9-20 09:54

香港雖然有好幾個鐵路會, 但仍未有一個合適的作重點發展,
香港雖然有好幾個鐵路會, 但仍未有一個合適的作重點發展,
JR100 發表於 2009-9-21 20:03

有時間不妨到小弟度分享下。
小第只會入車一部
JR100 發表於 2009-9-21 20:00

價錢真係貴了一些,可能考慮入一部。
JR100 發表於 2009-9-22 19:13:37 | 顯示全部樓層
價錢真係貴了一些,可能考慮入一部。
楠 發表於 2009-9-21 22:48

個人認為價錢合理, 有動力, 有頭尾燈 及 室內燈
只是路面電車唔係小第既主力收集對象, 所以只訂一部

57# JR100

又真係唔錯,難得少見的車種。
這是近月買的桃太朗,己加動力。
JR100 發表於 2009-9-23 20:54:05 | 顯示全部樓層
57# JR100

又真係唔錯,難得少見的車種。
這是近月買的桃太朗,己加動力。
楠 發表於 2009-9-22 19:23

小第亦有購入及動力化, 更換集電弓
車身塗裝確是很好的一輛車
59# JR100

同意同意!話題好像是拉得太遠了。
其實一早想講樓主之大廈十分有心思,持別是圖中兩間,不知是否改裝。