RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Super169
打印 上一主題 下一主題
收起左側

第一次同個仔去放車....不愉快的經歷, 要諗下點改車

樓主| Super169 發表於 2009-10-4 13:14:50 | 只看該作者
好多謝大家既意見, 相信我自己買錯車, 呢個係無得改變既事實, 亦怪唔得人.

不過, 我都想確定部車既慢 (係真係好慢), 係必然既定係其實家陣比一部正常既爬石車仲慢.

頭先再三反覆測試, 用家中比較長既一段走廊仔, 前面預左 0.5m 比佢起車, 開很直行 3.5 米, 試左幾次, 需時大約 6.3 -6.5 秒.  即係唔夠 2KMH.

唔知呢個速度, 對一部開行哂既爬石車黎講, 算唔算係好慢?
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 22:38:07 | 只看該作者
由於無其他選擇, 去番買車果間問.

佢試左部車, 覺得車速好正常(以爬石車計), 我問佢有乜方法可以快 d.
佢比左三個方案我:
1) 換摩打同電變, 不過佢唔贊成咁做, 原因係部車一定會快左好多, 但再爬唔到石, 而條中軸可能會負荷唔到好易斷...一舊水兩條...斷得幾次可以買過部車.
2) 換舊 8.4v 既電, 不過佢暫時無電在手, 叫我星期四再去試.  我問佢可唔可以玩大 d, 用 9.6v, 佢話好大機會會燒零件, 極限 8.4v.
3) 換個大轆.....理論上個轆既直徑大一倍, 在同轉速下, 速度就會快一倍...不過, 唔知點搵個大轆, 而且轉左大轆轉左右時個轆可能會碰到支架, 亦都唔知去邊度搵個合用既轆可以裝上去.

所以, 最後結論, 只可以等遲 d 試下 8.4v 既電會唔會轉快 d.

唔知大家覺得, 用更高電壓既電可唔可行呢? (理論上應該得, 但我唔知d 電變會唔會有 protect, 唔會比過大既電通過.

P.S. 雖然部車賣得貴左, 同埋推介左部唔係咁正既車, 但係佢既售後服務都仲可以接受(可能見我呢條水魚再游番去), 起碼仲肯幫我試野.
edmondhk 發表於 2009-10-4 23:43:49 | 只看該作者
多1.2v應該差得好遠
賣左佢買過部好過la
oscarchoi 發表於 2009-10-4 23:55:01 | 只看該作者
呢位司兄這車再不見議去買什麼零件提昇架車仔的性能,真不如買個部好些還好啦,但要留意可向這區的司兄再多些意見,或找朋友一齊去買,就不會怕有問題發生了
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 23:57:45 | 只看該作者

賣得出嗎?  我怕要蝕讓一半都賣唔出.  如果五/六舊水賣得出 (套車另外多舊 2800 電), 我都會考慮再買過一部.

不過, 我都未諗定會買番部乜野.  Lunchbox 既 size 暫時真係接受唔到 (1:18, 32cm 車長已經係極限).
其實我都有諗過再買會試下唔買 RTR, 想了解多 d 每一個部份.  不過...如果賣唔出, 可能真係要等聖誕/新年禮物.
oscarchoi 發表於 2009-10-4 23:59:39 | 只看該作者
45# Super169
或者去交換區啦!
rcray 發表於 2009-10-5 00:05:07 | 只看該作者

其實大家一早比曬意見你, 你都做左工課
無謂浪費大家時間啦.
你部大陸車真係得啖笑.唔好改啦.

玩車要預BUDGET 買CHARGER and 電.
你果套跟車差電, 火牛係廢的.  一定要換
大家教你買LUNCHBOX,你又話大
暫時市面上冇車啱你玩往. 等一等啦.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-5 01:51:27 | 只看該作者
唔好意思, 我係一個完全無玩過呢類車既新手, 或者我真係唔適合去玩, 我只係想買件玩具比個細路.  當初誤解左 rock crawler 既性能, 買錯車我是明白的, 我只係想在已定既事實之下, 多了解部車, 想辦法盡量用番部車.  如果沒有其他同級車款的選擇, 我更希望可以改善部車去配合我既需要, 就算只係少少既 improvement, 對我黎講都會好開心了.

當我知道火牛叉電好唔掂後, 我今日已經落去 kws 買左部 imax 既 B6AC, 預左將來轉用 LiPo 電都可以.  電方面, 我今日在kws, 見到既 2800以上的電, 都係比較大 size, 同 size 既真係無.  如果舊電真係同所標示既一樣, 暫時用住應該唔算太差.

車方面大家不用再為我費心了, 或者我自己再搵下辦法, 希望將來再有機會跟大家一齊研究.

浪費左大家既時間, 非常抱歉.  小弟在此向大家道歉.
rcray 發表於 2009-10-5 02:08:56 | 只看該作者
唔好意思, 我係一個完全無玩過呢類車既新手, 或者我真係唔適合去玩, 我只係想買件玩具比個細路.  當初誤解左 rock crawler 既性能, 買錯車我是明白的, 我只係想在已定既事實之下, 多了解部車, 想辦法盡量用番部車.   ...
Super169 發表於 2009-10-5 01:51

不如你post 張車架相上泥啦. 等大家比D 意見
因為玩耐左你就知搖控車係有好多消"號" 品. 大陸車parts 好難買到.
所以唔太suggest 你大改啦. 怕你浪費心機
最後修車多過玩.
800mah 發表於 2009-10-5 03:49:52 | 只看該作者
慢爬係咁慢架 bor!!!!

同電, 電變, 摩打, 邊度出產, 有無壞,....都無關.

慢爬, 就係要佢慢, 好多人買架慢爬返黎, 仲要將佢再整慢d.
smok 發表於 2009-10-5 09:23:29 | 只看該作者
唔好意思, 我係一個完全無玩過呢類車既新手, 或者我真係唔適合去玩, 我只係想買件玩具比個細路.  當初誤解左 rock crawler 既性能, 買錯車我是明白的, 我只係想在已定既事實之下, 多了解部車, 想辦法盡量用番部車.   ...
Super169 發表於 2009-10-5 01:51

點樣改善部車去配合你既需要都冇用, 因為你買錯車
wingky 發表於 2009-10-5 10:25:03 | 只看該作者

如果你主要在沙灘玩, lunchbox 的 size 其實唔大; 如果買左1/18 你實後悔, 因為車細及車底離地太少, 行不到的。
RcFun 發表於 2009-10-5 10:26:02 | 只看該作者
初學者買雙星車好D, 自已買入門級或中級電子嘢自己砌Luch Box又好,DF03 又好, 学吓先, 爛咗又有零件. 又可upgrade. 之後又可用返电子嘢. 唔好再去改大陸車啦.
edmondhk 發表於 2009-10-5 17:05:39 | 只看該作者
賣得出嗎?  我怕要蝕讓一半都賣唔出.  如果五/六舊水賣得出 (套車另外多舊 2800 電), 我都會考慮再買過一部.

不過, 我都未諗定會買番部乜野.  Lunchbox 既 size 暫時真係接受唔到 (1:18, 32cm 車長已經係極限 ...
Super169 發表於 2009-10-4 23:57

唔介意比多小小既
2k左右買部1/16 E-revo law
32.8cm長

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
SPAWN 發表於 2009-10-5 17:29:38 | 只看該作者
慢爬係咁慢架 bor!!!!

同電, 電變, 摩打, 邊度出產, 有無壞,....都無關.

慢爬, 就係要佢慢, 好多人買架慢爬返黎, 仲要將佢再整慢d.
800mah 發表於 2009-10-5 03:49

唔係想整慢佢,而係想整大力佢呀
Fung9099 發表於 2009-10-5 23:27:06 | 只看該作者
我個仔. 我買左部 TEAM LOSI .1/18 慢爬比佢玩. 用黎行山同晚飯後去散部都好好.
PS. MY SON IS 3yr
 樓主| Super169 發表於 2009-10-5 23:27:30 | 只看該作者

好多謝大家對我既支持, 暫時除左試電壓外, 不會再考慮改車了(因為試電壓其實乜都唔駛攪, fallback 亦容易).
我會嘗試用這部車先吸引個仔對玩車既興趣, 如果能夠引起佢既興趣再考慮其他吧.

其實慢車也有慢車的好處, 今晚嘗試教佢在窄巷(走廊)三手軚轉頭, 雖然佢仲係興趣唔大, 但慢車比較有利於練習一些操控的方法 (快車佢只會不停前後撞), 遲下換部快車都影掌握 d.  既然買左部慢車, 就索性用黎練操控, 搵機會玩下爬石.  家陣諗緊點樣o係屋企做個假石山比較好, 可以練下爬野, 希望可以吸引佢既興趣.  有機會可能會試下出去爬石.  尋晚同佢落街玩, 個仔貪玩要衝樓梯, 難得佢提出我點會反對.  結果, 部車真係可以直接落樓梯, 十幾級完全無問題, 周圍睇見既人(包括我地)都覺得好神奇.

再次多謝大家既幫忙.  或者過一兩個月後, 我會買多部越野車, 到時會向大家問清楚至出手.
Fung9099 發表於 2009-10-5 23:32:17 | 只看該作者
我架 1/18 係用 2 cell 900mah 鋰電. size 還要比完裝細 . 而且 可以玩成 9 個字 . 而且 個電好平.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-5 23:34:38 | 只看該作者
58# Fung9099

....我都係預左比人老點的了.  千零蚊買左個教訓....以後買 d 自己唔識既野, 都係再三問清楚人至好出手.
Fung9099 發表於 2009-10-5 23:36:03 | 只看該作者
舊電我係係 鴨記 d 路邊 d 玩具鋪買 . 一定要買 2 cell . 7.4 v 而且可能要改電源插頭