RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1908|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

如果用火牛叉電, 舊電一直都唔熱, 點知佢幾時完?

Super169 發表於 2009-10-4 01:05:54 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
尋日買車時, 跟車只有一排 1100mah 既電, 比人介紹我買多排 2800mah 既電, 話會玩得耐好多.
由於佢同我講, 舊電叉完自己會停, 我尋晚將舊 1100 足足叉左三粒幾鐘, 舊電熱熱地忍唔住停左佢.
另外舊 2800mah 亦叉左三粒幾鐘, 都無反應, 由於要訓亦都停左佢.

今日出去玩, 兩舊電都係叉左三粒鐘左右, 舊所謂 2800 竟然比 1100 更快用完 (好似連一半時間都無).
諗住可能叉唔足有問題, 今日番黎試下叉足佢.
點知....叉左 11 粒鐘, 依然唔識停, 粒電仲係熱都唔熱 (之前網上睇, 話如果火牛唔識停, 就摸下舊電, 熱就即係叉完).
由於就黎又要訓, 去盡叉多一粒鐘, 睇怕都唔會停.

咁既情形, 點知舊電幾時叉完.   同埋, 一舊 7.2v 2800mah 既電, 用火牛叉正常應該叉幾耐完既?
我遲下可能會買個有顯示既叉機, 唔知會唔會 check 到舊電係咪真係 2800mah?
memberbilly 發表於 2009-10-4 01:17:22 | 只看該作者
用火牛叉.係唔知幾時完,仲好慢,
如果用正常機去叉,唔洗一小時叉完
仲有,而家唔會有人買咁低容量既電
條友明點你買死貨
現在大多數人都用LIPO
你果D係咪雙星星電?
memberbilly 發表於 2009-10-4 01:19:07 | 只看該作者
有顯示既叉機,只係大約 250蚊,
買多隻火牛 50蚊---幾百幾千蚊都有
你果D冇顯示既叉機,佢唔識自己CUT  都幾DANGER
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 01:25:32 | 只看該作者
用火牛叉.係唔知幾時完,仲好慢,
如果用正常機去叉,唔洗一小時叉完
仲有,而家唔會有人買咁低容量既電
條友明點你買死貨
現在大多數人都用LIPO
你果D係咪雙星星電?
memberbilly 發表於 2009-10-4 01:17

oh...咁真係又比人老點, 佢仲話 2800mah  好大添.  因為我見跟車只係 1100mah, 諗住 2800mah 會好勁...
排電係....連雙星都不如既唔知乜野牌子, 叫做 Super Power.
而且, 唔係 LIPO 係 HIMH.  佢標價 180, 會唔會係好貴?

另外亦請問有 display 既叉機, 有無邊隻可以介紹, 250 都可以接受.
(唔好意思, 我係新玩既, 唔知有乜野叉機選擇)
memberbilly 發表於 2009-10-4 01:38:35 | 只看該作者
佢仲話 2800mah  好大添
你反去叫佢3左佢 而家D 電,起馬3800MAH   再上有4200     5000
180蚊明搵笨,呢個價買排LIPO都得
有 display 既叉機,我都唔記得咩牌子  
你係邊間買車架?
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 01:43:56 | 只看該作者
佢仲話 2800mah  好大添
你反去叫佢3左佢 而家D 電,起馬3800MAH   再上有4200     5000
180蚊明搵笨,呢個價買排LIPO都得
有 display 既叉機,我都唔記得咩牌子  
你係邊間買車架?
memberbilly 發表於 2009-10-4 01:38

唉...我部車比佢搵笨, 電又搵我笨....
家陣最怕果排本身可能係舊電...所以叉完都玩唔得耐.  有無方法可以 check?
果間野個招牌好似油左個名既, 佢係 Kyosho 旁邊果間.
memberbilly 發表於 2009-10-4 01:47:47 | 只看該作者
唔識CHECK
你架咩車??如果你玩慢爬 2800MAH 3夠用
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 01:48:50 | 只看該作者
剛剛睇番張單至發覺...佢張單無公司名, 無地址電話, 只係"現沽單"一張.
呢次真係太心急買野, 中招......
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 01:52:58 | 只看該作者
唔識CHECK
你架咩車??如果你玩慢爬 2800MAH 3夠用
memberbilly 發表於 2009-10-4 01:47

我部係 hps 1/18 既 mini-rock crawler.
sorry, 唔係好明你既意思?  你係話 2800mah 唔夠用?
如果有 display 果 d 叉電, 可唔可以睇到舊電既電壓?  以前聽人講, 舊電就死時, 電壓會唔夠數的.  唔知可唔可以咁 check?
memberbilly 發表於 2009-10-4 02:03:39 | 只看該作者
如果有 display 果 d 叉電, 可唔可以睇到舊電既電壓?   可以
你玩1/18       2800 MAH夠用啦  ,以為你玩1/10
架車幾  錢?? 我見我朋友玩  1/18 ,好鬼快
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 02:09:48 | 只看該作者
如果有 display 果 d 叉電, 可唔可以睇到舊電既電壓?   可以
你玩1/18       2800 MAH夠用啦  ,以為你玩1/10
架車幾  錢?? 我見我朋友玩  1/18 ,好鬼快
memberbilly 發表於 2009-10-4 02:03

部車連埋果舊"勁"電 收左我 1100
部車 taobao 有人賣緊 660 人仔, 而 yahoo.hk 就賣緊 875 港紙.
dick8746 發表於 2009-10-4 02:19:02 | 只看該作者

Kyosho 旁邊果間佢都幾出名ka~~同ssp 黑店有d關係個bor~好似叫精x
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 02:21:05 | 只看該作者
Kyosho 旁邊果間
dick8746 發表於 2009-10-4 02:19

黑店乎?
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 02:24:53 | 只看該作者
差左 12 粒半鐘, 舊電仲係唔熱....放棄了.

如果每次玩, 都要叉半日至玩半粒鐘, 我諗我都無心機玩.

聽日如果有時間可能去鴨記買個叉機, 番黎再試下要叉幾耐, 同埋睇下佢既電壓是否正常.
memberbilly 發表於 2009-10-4 15:56:11 | 只看該作者
鴨記?????買個叉機????
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 22:25:13 | 只看該作者
最後都係去番廣華街買左個 imax 既 B6AC, 4xx.  
因為見有 c兄話 LiPo 電好, 就買個可以叉哂咁多種既, 而且佢連埋個火牛, 唔駛分開兩舊, 方便 d.

不過, 唔知點解, 叉完既時候, 如果叉舊 2800mah, 佢show 9.51v.
而叉舊 1100mah, 佢 show 8.45v.

仲搵緊點樣可以 check 舊電.
重出江湖的華仔 發表於 2009-10-8 02:32:17 | 只看該作者
Kyosho 旁邊果間佢都幾出名ka~~同ssp 黑店有d關係個bor~好似叫精x
dick8746 發表於 2009-10-4 02:19

同青山通精藝有關係   兩間都係黑惦好拍檔   佢地係兩兄弟    成日亂湯人買貴野   又串   名油左就知依間野有足問題   我見有部    萬你   賁8舊水      佢賣成千蚊
 樓主| Super169 發表於 2009-10-8 08:17:50 | 只看該作者
17# 重出江湖的華仔

不過..我買果間唔係叫精X, 係叫鴻X.  但係個招牌既名係用張紙寫貼上去既.
唔知係咪你地指果間?
 樓主| Super169 發表於 2009-10-8 22:18:12 | 只看該作者
今日再去睇下, 我深信我買果間, 就係大家講果間黑店, 可能佢太出名, 所以改左名.
果度無另一間叫精X既店, 而佢個名油左, 只係用張紙寫左個名貼番上去.

本想搵佢試電 (佢之前話今日有得試), 去度佢又話無電, 叫我轉買其他電...當然死都唔買.
口痕問下佢 火牛 T頭直插 NiHM 電既 cable 要幾錢 (之前在X昇門口見 20蚊), 佢竟然話見我咁熟, 30 蚊益我.  我話佢貴, 佢就講到自己條線幾X勁...我話太貴, 佢不斷減, 可以減到 20 蚊, 不過就搵另一條好幼既線.

另外, 我見到佢賣緊既 imax B6AC, 竟然標價 599.
智X 標緊 398, 極X 標緊 450, 入面最貴都只係見 480, 佢係唯一一間標過 500, 仲要接近 600.

唉...睇到我都無癮, 好肯定佢係一間點店, 自己中哂招.  一時死蠢左, 無得好怨, 走人......
我已經證實比人搵笨了, 大家小心 D, KWS 得佢一間係無招牌, 在 kyosho 旁邊隔幾個鋪位, 鋪名只係用張紙貼上去既.
chacha 發表於 2009-10-8 22:41:45 | 只看該作者
呢間野賣0既野真係貴,行多幾部可以慳返 3 份 1,當交學費啦