RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: snipertat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩具帆船入手

vodkawater 發表於 2009-10-25 00:03:35 | 只看該作者
我今日五點去左大埔池試左水喇. 下次可以join CHING 你地.
fly175hk 發表於 2009-10-25 10:51:00 | 只看該作者

試船滿意嗎?
下星期應該Lantau 隊有 4 隻seawind 來TMT. 另外有 Sea Queen, Yamaha etc.
我地會玩 fun race, 走3或4個浮泡. 各位帆友歡迎參加.
vodkawater 發表於 2009-10-25 11:02:35 | 只看該作者
因為只有微風, 唔係幾去, 但效果滿意, 至於技術要慢慢跟各位ching學習, 希望join 到你地喇.
fly175hk 發表於 2009-10-25 22:54:13 | 只看該作者
因為只有微風, 唔係幾去, 但效果滿意, 至於技術要慢慢跟各位ching學習, 希望join 到你地喇.
vodkawater 發表於 2009-10-25 11:02

我地已約定下星期六玩. 有時間過來交流吓..應該共有6隻 seawind 所做嘅防水都各有特色
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-27 10:08:37 | 只看該作者
HOHO~我果架玩具因為個鉛唔夠力....成日反側無晒控制咁...
如果加返d鉛應該會解決到個問題..但架船會好慢..
所以放棄左..

尋晚買左架612 II ,個FEEL完全唔同晒...想佢點就點..哈哈~
fly175hk 發表於 2009-10-27 13:10:27 | 只看該作者
架612 都幾好玩,不過防水難做過seawind. 我嗰隻就servo 打哂柴。
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-27 13:47:59 | 只看該作者
架612 都幾好玩,不過防水難做過seawind. 我嗰隻就servo 打哂柴。
fly175hk 發表於 2009-10-27 13:10

佢原裝servo好似唔多夠力拉帆咁..我用手拉都大力過佢好多..
我諗如果海玩大風d.都可能唔夠力收..
我應該會換過隻好少少先

防水都唔係好難做丫..
本應我想係尾舵加個o-ring..不過一加厚左上面就唔夠位鎖住佢
所以我用防水膠布開個洞仔...先穿個尾舵上去..已經做到唔錯既防水了
入面既接收加個汽球同索帶...
而上面個兩個蓋..close之後就再用防水膠布貼晒四邊~應該好夠做了

令外船頭開左個洞..等佢放水易d...
遲d換埋全船既線先...佢果d好雞下...

尋晚去大埔即買即試..無定向細風...但速度唔會慢過seawind好多~hehe~
fly175hk 發表於 2009-10-27 22:42:04 | 只看該作者
我後期換咗兩個 Hitec 645 servo 落去就大力得多了.
612 主要在兩個頂蓋入水. 用防水膠布貼實就ok. 不過要改到唔使用膠布貼就要花多点功夫了...
至於佢同 Seawind 比...試過你就知  
noble 發表於 2009-10-27 23:45:09 | 只看該作者
67# snipertat

只要見過真正賽帆船。
你可能步樓上嗰位人兄後塵!
要買sea wind 解毒!
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-28 00:46:30 | 只看該作者
67# snipertat

只要見過真正賽帆船。
你可能步樓上嗰位人兄後塵!
要買sea wind 解毒!
noble 發表於 2009-10-27 23:45

但我鐘意船仔~~
vodkawater 發表於 2009-10-28 00:53:58 | 只看該作者
我地頭先入去左tuen mun 池試, 都有風, seawind 同 612 都好去.
我架seawind 尾部個蓋痴得唔好, 安左落去冇問題, 但每次玩完再開番, 就鬆左, 又要再貼過.
fly175hk 發表於 2009-10-28 09:43:52 | 只看該作者
我地頭先入去左tuen mun 池試, 都有風, seawind 同 612 都好去.
我架seawind 尾部個蓋痴得唔好, 安左落去冇問題, 但每次玩完再開番, 就鬆左, 又要再貼過.
vodkawater 發表於 2009-10-28 00:53

個圓形尾蓋?? 應該係唔使痴個喎..  試吓查D grease 落個O ring 道然後至裝個蓋. 我就每次都係咁, 從來未彈過出黎..
vodkawater 發表於 2009-10-28 12:52:20 | 只看該作者
個圓形尾蓋?? 應該係唔使痴個喎..  試吓查D grease 落個O ring 道然後至裝個蓋. 我就每次都係咁, 從來未彈過出黎..
fly175hk 發表於 2009-10-28 09:43

圓形尾蓋分開2件, 痴得唔好, 要再搞搞,  係喎. 用 grease試下先, 另外係咪有CHING 用 槍袋裝到架seawind? 係咪M16槍袋就ok 喇?
fly175hk 發表於 2009-10-28 13:41:41 | 只看該作者
圓形尾蓋分開2件, 痴得唔好, 要再搞搞,  係喎. 用 grease試下先, 另外係咪有CHING 用 槍袋裝到架seawind? 係咪M16槍袋就ok 喇?
vodkawater 發表於 2009-10-28 12:52

I see.
Noble就用鎗袋一袋搞掂晒套 Seawind. Rig 和拆帆佢好快手.
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-28 14:30:04 | 只看該作者
I see.
Noble就用鎗袋一袋搞掂晒套 Seawind. Rig 和拆帆佢好快手.
fly175hk 發表於 2009-10-28 13:41

我上次見佢裝都要成半個鐘喎~HEHEE~
vodkawater 發表於 2009-10-28 14:38:20 | 只看該作者
雖然你隻612 拆得快, 快到唔洗安中桅杆d 帆扣 同唔做防水,
到最後又要搞左成粒鐘個servo, 先至可以落水....hehe
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-28 14:50:37 | 只看該作者

我架612改鬼埋2.4G啦,換晒D帆繩
同埋用2隻9KG .做埋接收防水..可以試海啦~HEHE~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
fly175hk 發表於 2009-10-28 20:22:59 | 只看該作者
我架612改鬼埋2.4G啦,換晒D帆繩
同埋用2隻9KG .做埋接收防水..可以試海啦~HEHE~

登錄/註冊後可看大圖

http://i80.photobucket.com/albums/j170/snipertat/002-17.jp ...
snipertat 發表於 2009-10-28 14:50

Good!! 不過我隻612 班crew 後來全部失晒踪...変咗鬼船
kklo 發表於 2009-10-28 21:36:22 | 只看該作者
小弟初黎報到,請各師兄指教,星期六我都出隻612&seaqueen,興奮興奮......
noble 發表於 2009-10-28 21:48:09 | 只看該作者
我上次見佢裝都要成半個鐘喎~HEHEE~
snipertat 發表於 2009-10-28 14:30

半個鐘,一般時間上下,要快十五分鐘之內都得!
實際上冇必要快,睇落去好簡單,裝得唔好就事大!