RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1658|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

嘗試放一部DV在滑翔機上航拍效果和大家分享

f6f 發表於 2009-12-5 09:10:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

影片如下:
http://www.youtube.com/watch?v=i ... ure=player_embedded

V機相片並非本人所有, 並且取自以下網址:
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=757
RC881 發表於 2009-12-5 11:40:20 | 只看該作者
幾正wo 如果可以追逐其他飛機, 拍出來的畫面更加精彩 , 空中追逐賽
ambiguus 發表於 2009-12-5 11:43:29 | 只看該作者
great! very steady........
garywong5368 發表於 2009-12-5 11:47:28 | 只看該作者
wow....好正呀....睇完好舒服....好享受...好想玩

c hing 我想知果度咁多人玩...其實有無跌左落去呢?真係會去執翻?會執到的嗎?
就係因為咁所以無玩直昇機同飛機....大拿拿幾K跌落去
同埋飛完點接到部機?跑落馬路降落???
 樓主| f6f 發表於 2009-12-5 12:29:00 | 只看該作者
wow....好正呀....睇完好舒服....好享受...好想玩

c hing 我想知果度咁多人玩...其實有無跌左落去呢?真係會去執翻?會執到的嗎?
就係因為咁所以無玩直昇機同飛機....大拿拿幾K跌落去
同埋飛完點接到部機?跑落馬路 ...
garywong5368 發表於 2009-12-5 11:47

我的經驗分享
十多年前第一次接觸滑翔機, 那時胆粗粗在沒有經驗下就自已一個去玩, 那時因不懂操控不到3分鐘便消失於山腳之下(total loss)拾到, 之後再買另一隻再找一些有經驗之人事教導, 之後便可享受傲翔天際的感覺. 另一方面我已玩了滑翔機十多年, 直至現在我估計飛過超過三十款以上不同類型的滑翔機, 可能我好彩印像中好像只有一次半次total loss報消, 最多只是撞爛了修理一下或需要一些心機及時間大修一下, 之後再可以飛翔天際.
另外你提及到怎樣降落, 其實大多數人都是降落在山岥上的草上, 當然間中因各種原因降落在樹頂上, 需要爬樹拾機, 但要太擔心我玩十多年飛機只不過爬了樹十多次左右包括協助朋友拾機.
另一方面你亦提到一隻滑翔機需要幾K, 其實初學的滑翔機並需要那麼貴, 就以我這架為例, 滑翔機大約$500 + 2頻搖控器大約$300(因我沒有二頻棍控發射器所以我用上9頻棍控發射機) + 一些膠水, 尋機警報器及雜項等等大約$100, 所以可以用$1000即可享受傲翔天際的感覺.

總結就是要有經驗之人指導.

f6f
 樓主| f6f 發表於 2009-12-5 12:37:02 | 只看該作者
FLYING CAM 正,感覺好FEEL~!
加了DC,部機重心有冇問題呀?
skywork 發表於 2009-12-5 11:57

大多數滑翔機機頭需要加鉛來增加機頭重量來保持機身平衡(CG), 我加了這台DV後可減小了加鉛的數目, 而且亦不會過重.

f6f
garywong5368 發表於 2009-12-5 13:47:18 | 只看該作者
thank you  f6f ching 回答