RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 幾粒審
打印 上一主題 下一主題
收起左側

del

redbullbull 發表於 2009-12-17 19:13:29 | 只看該作者
照你所講,
首先when full雞 with your friend, both of the engine is that same temp.??
If not try to adjust the main needle to match your friend's engine.
After that if the pick up speed still not f ...
gaspower 發表於 2009-12-17 16:54

我玩車都係玩全完裝

就算是去WC 比賽的車手

都是用全完裝,不能使用副廠提供的

根本上好多時用左Options PARTS

架車根本都冇快到

只是Options PARTS耐用一點

但是合金Options 是耐用,但同樣是加重車架重量

反會令架車更難set

正如V-ONE 3R Options 的燕子尾roll bar 為例

如果以傳統的鐵線roll bar比較

第一.鐵線roll bar比燕子尾roll bar重量輕

第二.鐵線roll bar比燕子尾roll bar易set

第三,鐵線roll bar比燕子尾roll bar價錢平

你自己計下

一條燕子尾roll bar  $370

一條鐵線roll bar     $30

只是耐用一點,但性能就不級傳統既野
sdan321 發表於 2009-12-18 04:31:56 | 只看該作者
redbullbull 發表於 2009-12-18 12:56:10 | 只看該作者

星期日??
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-20 19:06:39 | 只看該作者
今日同朋友去玩車,仲特登要求佢交換架車玩,未着車之前再對比吓車架同油針,睇落真係無分別,可以話係接近一樣.
好嘞!大家各自開始拉着對方架車,佢拉着我架車要6-7下,而佢架我就3-4下就起動到,點解我個引擎新過佢,佢仲易着車過我架嫁?
算啦,唔理佢住先,當大家着左車,咦!我發覺佢架車已經識行,我仲要頂brake佢先唔識行,但係我架車唔會禁過喎.
又算啦!試車最緊要,我揸落佢架車真係比我架車,加速同出彎都快過喎,真係唔知點解?thx...
lokaman 發表於 2009-12-20 22:37:46 | 只看該作者
4# piccoengine

高人
pskyng 發表於 2009-12-21 02:40:08 | 只看該作者
今日同朋友去玩車,仲特登要求佢交換架車玩,未着車之前再對比吓車架同油針,睇落真係無分別,可以話係接近一樣.
好嘞!大家各自開始拉着對方架車,佢拉着我架車要6-7下,而佢架我就3-4下就 ...
幾粒審 發表於 2009-12-20 19:06

油車 set 個 "怠速"(idle) 是基本的. 即著左engine 後車能保持"靜止". 你朋友架個engine idle 過高了.
換車渣. 咁你朋友玩你架車情況係同你之前一樣.
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-21 18:13:30 | 只看該作者
朋友架車因為成日停低死火,所以咪較高左個"怠速"囉,我架車無呢個問題咪無理佢囉,會有咩問題嫁?
佢揸我架車話好聽話,收油入彎仲肯轉過佢架車,但係一剎制入彎轉出彎再比油就淋晒,唔夠佢架爆喎,真係莫名其妙?
superx 發表於 2009-12-22 12:21:44 | 只看該作者
clutch lor
gaspower 發表於 2009-12-22 14:38:34 | 只看該作者
好嘞!大家各自開始拉着對方架車,佢拉着我架車要6-7下,而佢架我就3-4下就 ...
幾粒審 發表於 2009-12-20 19:06

咁你有冇check過大家引擎既工作溫度係咪一樣呀??
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-22 18:28:31 | 只看該作者
冇check過嫁,都冇探熱器,淨係摸個散熱頂會辣手咋,同一樣油針,唔係應該一樣速度咩?
pskyng 發表於 2009-12-23 12:05:01 | 只看該作者
冇check過嫁,都冇探熱器,淨係摸個散熱頂會辣手咋,同一樣油針,唔係應該一樣速度咩?
幾粒審 發表於 2009-12-22 18:28

你朋友個engine 溫度估計會高好多, 因為"怠速"過高的engine 即連唔應該高轉的時間都長期保持高轉數.. 唔overheat 至奇.
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-23 15:28:53 | 只看該作者
原來"怠速"高都會影響溫度overheat架,我真係唔知喎!
但係到而家都未知點解佢快過我同埋點樣先可以快過佢?
pskyng 發表於 2009-12-23 15:42:55 | 只看該作者
你地換車後. 你朋友渣你架車一樣快過你渣佢架車?  
Kitracer 發表於 2009-12-23 15:52:18 | 只看該作者

use NITRO X

We use accurate true 25% nitro content so you will experience much more torque.
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-24 10:46:49 | 只看該作者
你地換車後. 你朋友渣你架車一樣快過你渣佢架車?  
pskyng 發表於 2009-12-23 15:42

唔係呀,佢揸我架,我快過佢嫁...
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-24 10:50:00 | 只看該作者
use NITRO X

We use accurate true 25% nitro content so you will experience much more torque.
Kitracer 發表於 2009-12-23 15:52

但係問題我哋用同一牌子油,都有唔同速度弊呢!