RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10524|回復: 24
收起左側

攪到我都想玩火車

X360 發表於 2009-12-17 17:05:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://www.youtube.com/watch?v=PN_oDdGmKyA

gattermond 發表於 2009-12-17 17:39:11 | 顯示全部樓層
1# X360

我上左 rc-evo 唔夠一個月 , 已入了兩 set N scale
而家心 c c 入 Roco Ho scale with DCC...
B仔 發表於 2009-12-17 18:13:39 | 顯示全部樓層
Ho Scale...
Go Go Go...
platolau 發表於 2009-12-17 18:40:48 | 顯示全部樓層
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
~呀豪~ 發表於 2009-12-17 20:13:59 | 顯示全部樓層
fyin 發表於 2009-12-18 13:49:47 | 顯示全部樓層
1# X360

我上左 rc-evo 唔夠一個月 , 已入了兩 set N scale
而家心 c c 入 Roco Ho scale with DCC...
gattermond 發表於 2009-12-17 17:39

Come to join HO scale la,
我都玩緊Roco HO火車 + DCC (用係套 NCE power CAB)幾好用.
上佢個綱參考吓啦.
www.ncedcc.com
 樓主| X360 發表於 2009-12-18 15:15:43 | 顯示全部樓層
1# X360

gattermond 發表於 2009-12-17 17:39

我上左1個月買左3架offroad
B仔 發表於 2009-12-18 15:33:11 | 顯示全部樓層
1# X360

玩Ho Scale 先要選擇玩(AC)定(DC)車,我提意玩(DC)比較好,因車種選擇多,F記T記B記同R記都係DC車為主. (大陸車都係DC)
M記就自己用(AC)系统ge,大部份M記車都係套裝(已插卡),但都有幾個牌子ac/dc車都有出,有平有貴..
一般(DC)車都係要加裝IC卡在車上先可以玩(DCC數碼系统),我就係玩一般的(8脚插卡)的,有13個不同動作,(例如可獨立著頭,尾燈,煙通出煙,發聲,响號等)一般都係用吳曬ge...
我都吳係太熟因為D功能太多,請Fyin師兄指教一吓...

注解一下**AC同DC不是電壓
1: AC 是指用第3軌道集電的系统(即軌道左右是負極中間第3軌道正極)
2: DC 是指用兩條軌道集電的系统(即軌道左是負極右軌道正極)相反都得..
3: DCC數碼系统係指可獨立控制各車輛行車速度,動作及波口轉向的系统,ac,dc的數碼系统有部份品牌是可共容的
如有師兄有圖不如post幾張相上黎睇吓..
B仔 發表於 2009-12-18 15:52:33 | 顯示全部樓層
有幾張圖解說一下...

F 記HO標準軌 800mm DC車用

F 記HO標準軌 800mm DC車用

F 記HO標準軌(底)

F 記HO標準軌(底)

插卡位1

插卡位1

插卡位2 (可見8脚插座)

插卡位2 (可見8脚插座)
yommu947 發表於 2010-2-10 19:03:26 | 顯示全部樓層
好犀利
Fleischmann 發表於 2010-2-18 20:01:43 | 顯示全部樓層
http://www.youtube.com/watch?v=PN_oDdGmKyA

X360 發表於 2009-12-17 17:05

玩火車之前要三思

是無底深潭的玩意;

這是我部份敗家的收藏

登錄/註冊後可看大圖

[quote]

玩火車之前要三思
是無底深潭的玩意;
這是我部份敗家的收藏

十分壯觀!
有同感。
JR100 發表於 2010-2-19 18:57:40 | 顯示全部樓層
真係一個無底既深淵.... 不斷有新野出... 買一件幾千, 買十件幾萬....
ah_shekshek 發表於 2010-2-19 19:18:41 | 顯示全部樓層
玩火車用你十萬八萬只係普通事!
remotealanwhk 發表於 2010-2-22 15:21:42 | 顯示全部樓層
一個字形容:Professional.
-KL- 發表於 2010-2-22 18:59:48 | 顯示全部樓層

i am going to this museum in ester holiday with my German mate.
FEELS 發表於 2010-3-9 05:13:27 | 顯示全部樓層

i am going to this museum in ester holiday with my German mate.
-KL- 發表於 2010-2-22 18:59

砌呢到出黎使唔使一千萬?
macau 發表於 2010-3-10 15:42:12 | 顯示全部樓層
厲害!厲害
wah2320 發表於 2010-6-5 16:59:06 | 顯示全部樓層
回復 17# FEELS
過億....
wylee1005 發表於 2010-6-17 13:07:57 | 顯示全部樓層
玩火車之前要三思

是無底深潭的玩意;

這是我部份敗家的收藏
Fleischmann 發表於 2010-2-18 20:01