RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fly175hk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

風帆年終賽_大美督_27 Dec2009

EX40 發表於 2010-1-8 19:13:45 | 只看該作者

可能要入流浪隊。
因為計分只計當日,最好成績嗰兩位隊員。
所以隊員人數及出賽船冇上限!
popeyedog 發表於 2010-1-8 19:19:20 | 只看該作者
10/01 星期日要上班.不能出席
EX40 發表於 2010-1-8 19:21:13 | 只看該作者
桅杆尾繩號碼!
Skipper 發表於 2010-1-8 19:31:40 | 只看該作者
暫定四個分隊及其隊員如下:tmt隊員:Fly,kk,路比仔兄弟
流浪隊員:Ex40,杜sea,volkawater,snipertat,skipper
Lantau 隊員:V70,chi wah,肥佬,水爺
屯門隊員:Johnny,so,熊仔
如有意見可向本人聯絡!
kklo 發表於 2010-1-8 18:55

能夠成為流浪隊隊員,  是我的榮幸.
不過我重要克服 , 害怕玩海水的心理!

我一直都有想玩隊際賽的想法,  而家你地出埋出聲, 合晒"何車".
玩隊際賽能提高玩賽例的技術和全面思考成盤賽局!!

建議每隊成員的組合, 都有高低不同的技術水準, 否則某隊成績一靣倒, 就唔好玩.
 樓主| fly175hk 發表於 2010-1-8 20:09:34 | 只看該作者

D 字大小亦可參考 這個http://rc-sailing.net/tipps/mesure.pdf
除  Skipper(#06), V70(#2992), Fly(#011), EX40(#40), KK (#2945) 外, 最好先講出自己號碼以免相同
Skipper 發表於 2010-1-8 20:24:40 | 只看該作者
D 字大小亦可參考 這個http://rc-sailing.net/tipps/mesure.pdf
除  Skipper(#06), V70(#2992), Fly(#011), EX40(#40) 外, 最好先講出自己號碼以免相同
fly175hk 發表於 2010-1-8 20:09

Also check below url for SeaWind's insignia
http://www.theamya.org/boats/seawind/pdf/Seawind_logo.pdf

To maintain unique sail number, SeaWind owner can also register their sail number here, it is free of charge, but for SeaWind class ONLY.
http://www.seawindrc.com/include/member_registry.asp
Skipper 發表於 2010-1-8 20:30:01 | 只看該作者
Here below is the pdf file of AMYA Seawind Class Rules, See page 6 for sail number/insignia requirement. (Seawind ONLY).

http://www.seawindrc.com/us-scoa ... 0-%20Rev3%20_09.pdf
Skipper 發表於 2010-1-8 20:41:55 | 只看該作者

淨用桅杆尾繩號碼,  在某丠程況, 都會看不到帆號.
例如: 架船船頭向你, 用 Close haul 駛近.

始終用帆號正路 D.

(請參考我左側相片中的 Micro Magic, 會看不到帆號)
EX40 發表於 2010-1-8 20:51:41 | 只看該作者
除  Skipper(#06), V70(#2992), Fly(#011), EX40(#40) 外, 最好先講出自己號碼以免相同
fly175hk 發表於 2010-1-8 20:09

實則喺網上討論!
係非常不便,要見面再傾!
EX40 發表於 2010-1-8 21:26:18 | 只看該作者
淨用桅杆尾繩號碼,  在某丠程況, 都會看不到帆號.
例如: 架船船頭向你, 用 Close haul 駛近.

始終用帆號正路 D.

(請參考我左側相片中的 Micro Magic, 會看不到帆號)
Skipper 發表於 2010-1-8 20:41

實質上個號碼,係用嚟比一啲幫我哋啲船衝線時方便做記錄人士用!
就以我為例,我唔會次次用sea wind!萬一隻戰船,臨出門前一晚出事咁點呢?
個尾繩號碼,只悉方便拆除!
所以好多細節及個人心態去向!
喺網上係好難討論!                      唔得喇!要去食飯先
popeyedog 發表於 2010-1-8 22:30:15 | 只看該作者
chi wah {popeyedog} (#7006)
 樓主| fly175hk 發表於 2010-1-8 22:55:51 | 只看該作者
實質上個號碼,係用嚟比一啲幫我哋啲船衝線時方便做記錄人士用!
就以我為例,我唔會次次用sea wind!萬一隻戰船,臨出門前一晚出事咁點呢?
所以好多細節 ...
EX40 發表於 2010-1-8 21:26

以玩真船或滑浪帆為例, 總會每人只給予一個帆號碼(如HKG2945, HKG2103 等). 一經登記, 就唔可以因轉換帆船或板而可以隨便改用期它號碼, 以免出賽同人相同. 道理期實好簡單.
搖控帆船賽亦一樣, 定咗號碼就不應亂改. 你吓seawind 個page 就知. 我嘅登記係011.
http://www.seawindrc.com/include/member_registry.asp
所以以後賽都用呢個號碼.
EX40 發表於 2010-1-8 23:38:02 | 只看該作者
以玩真船或滑浪帆為例, 總會每人只給予一個帆號碼(如HKG2945, HKG2103 等). 一經登記, 就唔可以因轉換帆船或板而可以隨便改用期它號碼, 以免出賽同人相同. 道理期實好簡單.
搖控帆船賽亦一樣, 定咗號碼就 ...
fly175hk 發表於 2010-1-8 22:55

你誤會咗!我講嘅嘢!
唔係話唔要號碼,係唔需要跟足外國形式!
其實今日下午呀杜同我傾過吓呢樣嘢!
又係嗰句,單喺網上討論係有困難!
kklo 發表於 2010-1-9 00:07:31 | 只看該作者
kklo(2945)
 樓主| fly175hk 發表於 2010-1-9 00:22:40 | 只看該作者

收到. 不過你用4個字又要做多D功夫.
 樓主| fly175hk 發表於 2010-1-9 00:30:29 | 只看該作者
你誤會咗!我講嘅嘢!
唔係話唔要號碼,係唔需要跟足外國形式!
其實今日下午呀杜同我傾過吓呢樣嘢!
又係嗰句,單喺網上討論係有困難!
EX40 發表於 2010-1-8 23:38

我明你意思.
我地冇總會, 編帆號當然可自訂. 無需跟外國一樣. 但每人應該最好由始至終只用一個帆號, (不論佢用乜船出賽)否則做成渾亂. 呢D係基本比賽規則.
Skipper 發表於 2010-1-9 16:33:49 | 只看該作者
所以好多細節 ...
EX40 發表於 2010-1-8 21:26

請不要見怪, 我只是善意表逹和分享我的個人意見.
每位船主都可以有權自己決定,  如何設計裝配及裝飾自己的船隻.

標準的設立, 是有其用意, 如果現在跟隨標準, 可省去日後麻煩.
(不過而家香港本地未有所謂  R/C 帆船標準)

p.s. 帆號的設立, 是可以方便其他帆船操控者和觀看人士,  用更少時間去分辨帆船身份和她的航向--以便決定路權. 在正式比賽, 帆號是必須的裝配, 而家唔係正式比賽, 可以簡單 dd.
Skipper 發表於 2010-1-9 17:00:09 | 只看該作者

D 師兄咁鐘意用四字號碼,  比賽時我就要喊多幾個號碼去要求對方讓出路權
 樓主| fly175hk 發表於 2010-1-9 20:42:47 | 只看該作者
D 師兄咁鐘意用四字號碼,  比賽時我就要喊多幾個號碼去要求對方讓出路權
Skipper 發表於 2010-1-9 17:00

所以KK 話要再自訂另一個細號碼, 稍後公佈.  
路比仔 發表於 2010-1-9 22:41:26 | 只看該作者
聽日有冇ching在TMT ??