RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1451|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

差鋰電問題

andrew007 發表於 2009-12-31 20:23:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問7.4V 8000mah應該用幾A差,setting係咪set7.4V 5A因為我部差機最大都係用5A差,我用TLP X15,功能設定話有平衡差,但係無平衡插位置,依家我只係用普通差
 樓主| andrew007 發表於 2009-12-31 23:22:45 | 只看該作者
 樓主| andrew007 發表於 2009-12-31 23:35:11 | 只看該作者
咁搞笑.........4a以下啦...........未用過你呢隻差機.......唔多認識.....我用緊b6
dennis_wong 發表於 2009-12-31 23:27

我部係TLP X15,仲有想問當電池差滿時電壓係咪高過電池本身V數,例如7.4V差滿時會去到8點幾V,係咪正常
josephlkcheung 發表於 2010-1-4 11:28:59 | 只看該作者
所有充電電路都使用高壓充電方式, 現設計規定高於電池1.2V左右, 過去是13.7V充7.2V/8.4V/9.6V/12V所以常常充壞電池,現在充電電壓可選擇, 電池電流量也可選擇, 足夠保障不會充壞電池。

充電電路是否帶平衡差是非常有興趣探討的問题, 一般充電電路用3針/4針/5針來連接鋰電2Cell/3Cell/4Cell,探测每Cell的電壓, 如果其中一Cell故障例如:無電壓, 充電設備會告訢你電池故障,低電壓等訊息,並且為了安全,充電設備會停止充電, 真正平衡差是每一Cell一组充電電路,每一Cell一组探测電路,獨立對每Cell充電和檢测。

7.4V差滿時到8點幾V,係正常
 樓主| andrew007 發表於 2010-1-4 23:12:37 | 只看該作者
所有充電電路都使用高壓充電方式, 現設計規定高於電池1.2V左右, 過去是13.7V充7.2V/8.4V/9.6V/12V所以常常充壞電池,現在充電電壓可選擇, 電池電流量也可選擇, 足夠保障不會充壞電池。

充電電路是否帶平衡差是非常 ...
josephlkcheung 發表於 2010-1-4 11:28

唔該師兄明白