RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2554|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

budget~$2500可以..?(新手)(RC airplane)

wanhota 發表於 2010-1-22 13:46:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題, 得$2500(我窮orz)
有冇好介紹??
我真係好想試下

順便問埋, 電直又如何? (都係$2500)
(之前買過$180的室內小電直黎玩,好好玩,已控制得不錯.室外未玩過..)

(如果...貪心d!有冇可能2500 可以試晒airplane 同電直!?(sorry...冇可能別打我))
 樓主| wanhota 發表於 2010-1-22 20:54:32 | 只看該作者
thank you c hing 呀~
電直當然想6通(很貴吧?), 不過我連4通都未控過,係咪唔應該考慮?
如果airplane 同 電直 用同一個控, 有咩牌子or model 可以揀?
zifu 發表於 2010-1-22 22:45:51 | 只看該作者
kds 450 套裝機,只是1450.-全套..乜都包啦
Tam 發表於 2010-1-23 01:07:44 | 只看該作者
thank you c hing 呀~
電直當然想6通(很貴吧?), 不過我連4通都未控過,係咪唔應該考慮?
如果airplane 同 電直 用同一個控, 有咩牌子or model 可以揀?
wanhota 發表於 2010-1-22 20:54

Spektrum dx6i 最底用. 飛機直升機兩用

如果第一隻機玩6channel,一定要有c兄跟.如果沒人教,set機都唔識set,會很難飛到.玩單槳4channel先會好d. set機easy好多
Tam 發表於 2010-1-23 01:24:33 | 只看該作者
如玩飛機會平好多

Cessna182 賽斯納空機 $260
towerpro servo $25x3 =75
30a esc $100
a2212 motor $100
1300mah 11.1v $100x4
charger $260
rc control dx6i $1200  
total ~~$2400
cheukkelvin 發表於 2010-1-23 09:23:32 | 只看該作者
kds 450 套裝機,只是1450.-全套..乜都包啦
zifu 發表於 2010-1-22 22:45

kds450套裝機 $1450 + 買多個kds接收 $240 + 空機 $2xx + 無刷麼打電變 $150 + 9g servo 3個 $120 + 鋰電 $100
$2500 夠找數仲可以買多一兩pack電
 樓主| wanhota 發表於 2010-1-24 12:38:42 | 只看該作者
多謝c兄 的意見!我諗我會玩airplane 先~買定dx6i~之後再heli!
sunnyip 發表於 2010-1-26 00:33:49 | 只看該作者
有一個450V2 的 RTF 真的不要買了.. 倒頭來我現在都是玩TAROT 450PRO.

太多小問題, 部份零件上同trex 450V2 會有少少出入...另外所謂碳纖..係一出少少力"拍" 就爆...太廢...
我指既係yahoo拍賣 賣$1550 RTF個個

真係..如果玩直昇機...最少都買番TAROT 450SPORT or 450PRO.. 真係好好多...同埋電子野都重要..如果唔係,,好似我咁..倒頭來又要用多左錢....真係..我之前.又係唔聽人講...而家..自己蝕底~當交學費~~
sunnyip 發表於 2010-1-26 00:38:14 | 只看該作者
$2500

TAROT 450SPORT kit : HKD$650
TOWERPRO 9G x3 : HKD$100
尾servo HS-81MG : HKD$150
GYRO : G105 HKD$2XX
電變 + motor : HKD$3XX~$4XX
2801控 with RX :  HKD$8XX

如果有多D budget.. 就唔好要9g servo..好雞的~俾人玩飛機就岩..
通常都65mg ... 而家D人就用5065MG..因為行數碼..反應速度好快.

..真係唔好買個D rtf...好晒錢..
如果真係好好好好好想買RTF...
KDS算了~
sunnyip 發表於 2010-1-26 18:53:14 | 只看該作者
師兄, 想請教:
2801控係咪指Walkera的2801 PRO?
同埋邊到可以買到$8XX?
Caoyi 發表於 2010-1-26 02:14

PRO當然$8XX買唔到啦= =

2801 同 2801PRO , 兩架控黎~
joecheung 發表於 2010-1-27 21:23:39 | 只看該作者
有師兄响旺角格仔箱見到pro港幣820,我就响大陸訂人仔650。
sunnyip 發表於 2010-1-27 23:50:53 | 只看該作者
有師兄响旺角格仔箱見到pro港幣820,我就响大陸訂人仔650。
joecheung 發表於 2010-1-27 21:23

tarot 450pro而家800蚊呀~

大陸就650人仔... 品質一定好過依D山寨V2
joecheung 發表於 2010-1-28 21:40:17 | 只看該作者
我覺得品質中上,激就換橫、直濕。高手未必鍾意平野。
sunnyip 發表於 2010-1-29 21:14:32 | 只看該作者
咁師兄, 2801同2801PRO功能上有咩唔同? 我淨係發現顏色不一樣, 大家同是2.4, 同是8CH
Caoyi 發表於 2010-1-28 23:47

最大既分別都係個output功率.

2801 = 10mW
2801PRO = 100mW

可能有人覺得2801會唔會太低..搞到接收差?
答案係唔會, 因為係歐洲法定2.4G功率不可大於10mW

難道歐洲全部玩rc既人都會因接收唔好而出事? 唔會.
10mW 起碼你飛 250~500米都冇問題

飛rc無人會飛好遠啦..除非有D專業航拍
 樓主| wanhota 發表於 2010-1-30 01:03:50 | 只看該作者
找5到人放dx6i控 ='=||....
師兄有冇好介紹邊度買平??
sunnyip 發表於 2010-1-31 23:05:44 | 只看該作者
找5到人放dx6i控 ='=||....
師兄有冇好介紹邊度買平??
wanhota 發表於 2010-1-30 01:03

dx6i 的確好..之前係sunny wong到都係賣1000蚊..好平..

但最後一部都好似冇埋...好似冇人入貨? .. 香港好似冇乜見dx6i啦已經
highbeing 發表於 2010-2-8 12:49:26 | 只看該作者

電直的話, 先買隻lama v4玩下先, 唔係呃你, 幫你省好多錢, 五百有找.
飛機的話..........有地方放嗎 ? 如果只是樓下球場, 有d危險, 就買隻慢機玩下好啦, 例如kt板, 7-8百