RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: stalaetite
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買機有咩好推薦

樓主| stalaetite 發表於 2010-2-18 01:14:12 | 只看該作者
3 ch 同4 ch 有咩分別,,?
asaq-wong 發表於 2010-2-18 01:21:36 | 只看該作者

4ch: 1個 ch 控制motor, 1個 ch 控制升降,1個 ch 控制尾駝(轉左右),1個 ch 控制副翼(轉左右)。
3ch: 1個 ch 控制motor, 1個 ch 控制升降,1個 ch 控制 尾駝或副翼其一(轉左右)。

建議玩4channels.
f6f 發表於 2010-2-18 11:04:09 | 只看該作者
第一隻機一定會炒.可能炒到修唔到. 買Kyosho學飛真是十分貴, 可能一千幾百不用一分鐘就沒了. 我第一次飛,轉第一個彎就炒了. 膠水修好再飛.

182是不錯的選擇.
Tam 發表於 2010-2-17 18:02

我亦贊同C兄的說法.

除了Cessna182外, 我建議買Cessna747來作練習機(如附上的相片),
我第一次接觸747是1年前的事, 它樣子雖然沒有Cessna182及京商的討好, 而且它樣子鈍鈍的(我也給它外表欺騙了), 他除了可以作練習機外, 亦可以作花式飛行(只要調較得當), 我用它作為花式飛行練習機, 結果我用驚喜來型容此機. 後來我立即買同廠另一部746 3D機, 但我覺得747還是比746好(可能我比較喜歡慢飛吧), 後來我再買多一部747作後備機. (註: 市面上確有一些質量及設計較差祖國出的飛機, 所以選購時最好多問人意見. 另外要747好飛建議用無刷摩打).

我個人覺得, 初學遙控飛機除了飛機設計要易於穩定外, 飛機可以慢速飛行也是初學者需要的. 因為大多數的初學者在沒有飛行經驗前, 模型飛機飛上天空作出第一或第二個轉灣後, 初學者腦海會開始一片空白, 遙控器上怎樣控制上下左右及油門已經全完忘記得七七八八(因為個腦太忙了), 因此一隻可以飛得慢的飛機對初學者十分重要, 它可以給初學者更多時間去思巧及評估飛機飛行中的狀况, 從而透過遙控器的修正, 使飛機平穩地飛行. 我十分喜愛飛慢機, 因可以大把時間欣賞飛型時的型態, 而且心情是十分輕鬆愉快的. 我飛過一些慢機例如Piper, 它在頂風(略大風)時我可幾乎停在天上不動也試過(當然要有相當的技術及經驗才做到). 相反我雖然有飛快機例如Duct Fan機, 因機型及機翼設計問題, 飛機大多數時候不能慢速飛行, 往往飛行數分鐘身心壓力很大導至心力交瘁(可能我年紀大的關係), 因為飛機飛得快給你的觀察, 判斷及操控時間也小了, 一不留神神便會墜機. 所以我很小飛快機. (註: 要一隻飛機可以在很低速時也不會失速, 除了機型外,用摩打及槳的配搭也很重要).

京商的飛機機身上色, 外型及包裝一般確比一些祖祖國機做得好, 但價錢並便宜, 我建議學會飛後才考慮選購這些機, 因這些機作擺設也十分好看. 我還記得二十多年前我還未飛過飛機的時候, 我經過旺角德昌受不住那包裝盒面的相片引誘, 買了一台京商049的piper club高翼機, 我砌好後一直都冇飛過掛在天花板上足足幾年, 直至有一天膽粗粗拿來飛(需然事前知道會做烈士), 結果在第二個灣便墜機. 現在還記得試飛當天的情况.

總結:
我個人覺得初學者, 應該選購高翼機例如Cessna182及747等等作為練習機會較適合, 那些低翼機例如TB20, 建議學會飛後才更換此類型的飛機, 此類飛機會較高翼機靈活較合進階的朋友. 京商及一些貴價的選選購就要看個人的能力了. 最後強烈建議試飛前找一些有經驗的朋友從旁指導, 將學習飛行變作樂趣, 而且並再是一件危險及心驚胆跳的事了. 另外如果你不嫌棄本人老笨手笨腳及時間訐可的話, 可選本人作從旁指導.

註: 747相片並片本人所有並且取在以下網址:
http://hk.image.search.yahoo.com ... &js=1&x=wrt
Andrew168 發表於 2010-2-18 12:46:08 | 只看該作者
初學者入門首選一定高翼機 182 or 747等, 玩低翼機例如 TB20 要熟練咗先玩
 樓主| stalaetite 發表於 2010-2-18 23:51:26 | 只看該作者
多謝CHING保貴意見,咁CRT係唔係唔錯的選擇?
Kolosun 發表於 2010-2-24 09:08:10 | 只看該作者
高翼機有咩好?
因翼在機体上面,重心在翼下使飛机穩定D!
但而家D發泡胶好輕,分別已經少咗!
最好問D飛過架機既人感覺
Cessna 182 OK
TB-20,F16擺下啦
cheukkelvin 發表於 2010-2-24 21:10:58 | 只看該作者
買塊珍珠板自家制啦!!
kinomoto 發表於 2010-2-24 22:27:37 | 只看該作者
我亦贊同C兄的說法.

除了Cessna182外, 我建議買Cessna747來作練習機(如附上的相片),
我第一次接觸747是1年前的事, 它樣子雖然沒有Cessna182及京商的討好, 而且它樣子鈍鈍的(我也給它外表欺騙了), 他除了可以 ...
f6f 發表於 2010-2-18 11:04

想請教放2200MAH電方法. TW-747的電池倉似乎太細
是不是改放在機身裡(換句話說每次換電要拆翼)
THX
Tam 發表於 2010-2-24 23:47:20 | 只看該作者
是改放在機身裡.每次換電要拆翼.11.1v 2200mah太重.用11.1v 1500mah(120-130g)會好飛d
f6f 發表於 2010-2-25 08:18:43 | 只看該作者
是改放在機身裡.每次換電要拆翼.11.1v 2200mah太重.用11.1v 1500mah(120-130g)會好飛d
Tam 發表於 2010-2-24 23:47

我都係禁話!
 樓主| stalaetite 發表於 2010-3-3 00:36:12 | 只看該作者
星期日買咗部Cessna182 RTF  唔洗 $1000....
不過唔識玩,起飛左N咁多次,2次成功,飛得唔遠就撞機,無一次安全降落到,今日重撞難咗個螺旋槳,都
唔知有冇得配...
 樓主| stalaetite 發表於 2010-3-3 00:41:17 | 只看該作者
My Cessna 182
Akito 發表於 2010-3-3 01:44:59 | 只看該作者
星期日買咗部Cessna182 RTF  唔洗 $1000....
不過唔識玩,起飛左N咁多次,2次成功,飛得唔遠就撞機,無一次安全降落到,今日重撞難咗個螺旋槳,都
唔知有冇得配...
stalaetite 發表於 2010-3-3 00:36

有無飛過flight sim?
買個模擬器翻來飛翻兩三個鍾頭先揾陣.
翻大陸買就80樓下,香港買100~120蚊算係合理價錢.
至於螺旋槳,一定有得配,拿只爛槳去舖頭買翻只就得,10只左右係香港算係合理價錢.
tonykhtsang 發表於 2010-3-7 09:16:48 | 只看該作者
Flying plane, must learn from other people otherwise you will waste many money and time.  Normally, we need one or two days for learning take off and fly.  But for landing, we need some more time.
joecheung 發表於 2010-3-7 11:58:32 | 只看該作者
要去附近d聚會,好多師兄好肯教野,set好部機先好起飛,自摸好難學得識。
Akito 發表於 2010-3-7 12:22:25 | 只看該作者
Cessna 182 RTF $8XX啫
Caoyi 發表於 2010-3-3 09:45

800......自己砌機可以砌得靓好多
正貨skyartec cessna-182 $240
4只有bearing 既9g servo 100
XXD 2208 motor $50
XXD 30A ESC $50
600mah 3s1p電 $60
其他parts ~$20蚊
呢度都係 $520
cheap雞天地飛控$250
(點都好過跟機果只)
靓D既,上2.4G控,radiolink 2.4G T6EAP都係$400
ckmdavid 發表於 2010-3-10 02:07:02 | 只看該作者
Akito 發表於 2010-3-10 11:31:10 | 只看該作者
600mah 電似乎少左D, 起碼要1200-1500
Caoyi 發表於 2010-3-10 11:00

新手無mud機會一程飛得晒1200mah電......我都試過
600mah可以輕D,飛得慢D,容易控制D.
cs_csw 發表於 2010-3-10 22:27:01 | 只看該作者
sunnyip 發表於 2010-3-10 23:01:38 | 只看該作者
新手無mud機會一程飛得晒1200mah電......我都試過
600mah可以輕D,飛得慢D,容易控制D.
Akito 發表於 2010-3-10 11:31

但會唔會因為輕左而飄得制?

mah容量少就會飛得慢D????? 定係想講飛得少D時間??
Caoyi講1200~1500好似認真好D wor