RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: f6f
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2.5m Fox像真滑翔機安裝過程分享

樓主| f6f 發表於 2010-3-12 13:35:04 | 只看該作者
 樓主| f6f 發表於 2010-3-12 13:35:33 | 只看該作者
今日到此為止來日再續!
ishimasa 發表於 2010-3-12 13:43:27 | 只看該作者

58# f6f

快出直版組!!!
eric 發表於 2010-2-25 19:34
大哥好忙呀,

整完這隻Fox跟有

1/350 密蘇里
EPP老鷹
450 安裝 Jetranger殼
1/350 鐵達尼
1/60 May flower
1/72 SAR船
1/144 海狼潛艇
滑水板
拖船
1/450 武藏
1/350 大和
2.6m Ventues 安裝RC

佩服佩服....請問用在模型上共花了多少$?
 樓主| f6f 發表於 2010-3-12 13:50:49 | 只看該作者
58# f6f

快出直版組!!!
大哥好忙呀,

整完這隻Fox跟有

1/350 密蘇里
EPP老鷹
1/350 鐵達尼
1/72 SAR船
1/144 海狼潛艇 ...
ishimasa 發表於 2010-3-12 13:43

我的朋友時常跟我開玩笑說: 就算你現在退休日日在家砌RC, 砌到死那天也砌完. 所有我亦覺得自已是否真的有病態.
 樓主| f6f 發表於 2010-3-12 13:57:11 | 只看該作者
58# f6f

快出直版組!!!
大哥好忙呀,

整完這隻Fox跟有

1/350 密蘇里
EPP老鷹
1/350 鐵達尼
1/72 SAR船
1/144 海狼潛艇 ...
ishimasa 發表於 2010-3-12 13:43

我有30多年玩RC, 無計過用了多小錢

在車仔我估計最小有 50K以上(可能更多)
在飛機我估計有 50K以上(可能更多)
直昇機我估計最小有 50K以上(可能更多)
船我估計最小有 5K以上

很多時侯會買2手的東西, 所以已經花小了.
ishimasa 發表於 2010-3-12 14:18:29 | 只看該作者
165# f6f
都唔係好多
請問有邊幾(十)隻船?
 樓主| f6f 發表於 2010-3-12 14:35:02 | 只看該作者
165# f6f
都唔係好多
請問有邊幾(十)隻船?
ishimasa 發表於 2010-3-12 14:18

京商 600 電游艇 x2 (太多想賣)
甲那電游艇 x2
京商油游艇 x1(好似係同你買)
京商電快艇 x1
祖國電快艇 x2
祖國小噴噴 x1
祖國電動滑水板 x1
祖國拖船 x2
GRAUPNER - ANJA SL35 魚船 x1
GRAUPNER Bugsier 3 Harbour Tug  x1
半米木遊艇Kit 1盒(未砌)

京商帆船 x1
雷虎帆船 x1
唔記得牌子帆船 x1

1/400 華利 Queen Mary 2 x2(未砌)
1/350 祖國 鐵達尼 x1(未砌)
1/72 華利 救援船 x1(未砌)
1/60 小號手 May flower x2(未砌)
1/350 星星 密蘇利 x1(建做中)
1/350 星星 大和 x1(未砌)
1/350 星星 冇狀 x2(未砌)
1/450 熊合村 冇狀 x1(未砌)
1/72 華利 Uboat x1(未砌)
1/144小號手美國核潛艇 x2(未砌)
1/200 華利拖船 x1(未砌)
1/5xx華利 BB59 x1(未砌)
1/150 童友社及學院uboat 各1(未砌)
1/72星星魚雷艇 x1(未砌)
1/350 Bosshobby意大利巡洋艦
1/72 華利魚雷艇 x2(未砌)

好似差多

還有十多盒1/700, 1/600等等的模型船(未砌).
 樓主| f6f 發表於 2010-3-12 14:58:54 | 只看該作者
我有30多年玩RC, 無計過用了多小錢

在車仔我估計最小有 50K以上(可能更多)
在飛機我估計有 50K以上(可能更多)
直昇機我估計最小有 50K以上(可能更多)
船我估計最小有 5K以上

跟多時侯會買2手的東西, 所以 ...
f6f 發表於 2010-3-12 13:57

嘩計下計下唔止5K!
 樓主| f6f 發表於 2010-3-12 15:16:22 | 只看該作者
其實我已經算小, 我D朋友D模型過千盒要租倉來放.
ishimasa 發表於 2010-3-12 16:46:58 | 只看該作者

167# f6f

只砌唔玩?咁多邊玩得哂
同我買左隻kyosho遊艇係你?? majesty 800 or 800s ?
點 解會同一款買2隻...
kinomoto 發表於 2010-3-13 20:57:34 | 只看該作者
佩服佩服!
cold 發表於 2010-3-13 21:09:05 | 只看該作者
好多船啊
 樓主| f6f 發表於 2010-3-15 14:07:52 | 只看該作者
f6f

只砌唔玩?咁多邊玩得哂
同我買左隻kyosho遊艇係你?? majesty 800 or 800s ?
點 解會同一款買2隻 ...
ishimasa 發表於 2010-3-12 16:46

我唔係淨砌, 我係想玩的, 所以朋友咪話我玩到退休都玩唔晒羅.

800 及 800s 唔識分.

同一款買2架因為太喜歡它羅
ishimasa 發表於 2010-3-15 14:27:33 | 只看該作者
回復 173# f6f
玩唔哂可送幾隻比我......
800s是800平價版,表面睇是有圍欄同無區分
 樓主| f6f 發表於 2010-3-16 20:59:25 | 只看該作者

升降舵DR制設定在A(Futaba10C是可以將DR制任意設定用那一個制)

樓主| f6f 發表於 2010-3-16 21:00:50 | 只看該作者

在設定DR, 升降舵上下活動範圍應先調較好. Futaba是用發射機內 “END POINT” 這個功能來調較的. 因每一架飛機的設計不同, 所以最好參巧說明書內的指示. 而這架滑翔機廠方說明書沒有提及設定是升降舵板上下活動的幅度. 那麼我憑我經驗升降舵板向上時最高15mm左右及升降舵板向下時最低12mm左右.

樓主| f6f 發表於 2010-3-16 21:02:46 | 只看該作者
當升降舵上下活動範圍調好後,

我的大舵角設定通常是100% (升降舵最高及最底分別為15mm及12mm)
細舵角設定通常是80% (升降舵最高及最底分別為15mm的80% = 12mm 及12mm的70% = 9.6mm左右)
 樓主| f6f 發表於 2010-3-16 21:03:39 | 只看該作者
細舵角設定通常是80% (升降舵最高及最底分別為15mm的80% = 12mm 及12mm的70% = 9.6mm左右)
 樓主| f6f 發表於 2010-3-16 21:04:58 | 只看該作者
Exponential的功能
這個功能是用作調較控制桿的敏感度. 舉一例子我們滑翔機的左手(mode 1) 向上向下是控制升降舵, 向左向右是控制方向舵的. 很多時候因為控制其中一個舵時無意中或多或小會移動了另一個舵. 導至滑翔機的動作準確.. 從185相片A及AA Exponential被設定為0.
 樓主| f6f 發表於 2010-3-16 21:05:45 | 只看該作者
當控制方向舵向左時(圖B), 很多時候無意中會移動到升降舵(圖BB). 因此Exponential的功能是可以隨意調較控制桿的敏感度的大小, 你可以將控制桿的活動初段是一個較為慢反應的控制