RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4684|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想砌只Tarot 250來玩.

Akito 發表於 2010-3-11 21:30:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
見玩開定翼機既朋友手上點都會有翻一兩只Heli,我都心思思想平平地買只來玩下.
不過預算真系唔多,1200蚊左右.
砌只Tarot 450都唔多夠,而且我手上得只T6EX控,飛450都唔夠玩,於是想著眼250機,日後有機會再upgrade.
睇過下D價錢,大概如下:
Tarot 淨機連箱                        $425
A.K.E.motor(3200kv)                $140
MD933 servox4                        $300
Hobbywing 25A ESC                $90
KDS800 gyro                        $230
唔計電呢度大概$1100倒.
有幾個問題......

整體來講以上配達有無問題,有無Dmud要留意?當然價錢先決.

摸打方面有無得平D,有無D價性能比高D既選擇?
有D無o麥頭既250機摸打,都係70蚊,不過有D唔放心.

heli gyro我真係無mud認識,呢只KDS800其實可以做倒D mud?
Hov機應該ok掛?另外,使唔使專門配只靓D既tail servo比呢個gyro用?

Tarot 250個body fit 唔fit倒Trex 250用既像真機身?
手頭鬆D既話,我想買個來玩.
Kolosun 發表於 2010-3-11 23:42:15 | 只看該作者
你是否在某大批發商道做架,D價錢咁平,在街買唔到喎??
定係人仔價自己上去抬落黎架??
咁平我都想入返架呀!!
sunnyip 發表於 2010-3-11 23:48:13 | 只看該作者
尾servo用MD922~ 反應速度快D..同埋平MD933少少少少~~haha
sunnyip 發表於 2010-3-11 23:49:12 | 只看該作者
Akito~ 睇下pm~~~
 樓主| Akito 發表於 2010-3-12 00:20:32 | 只看該作者

呢個似係批發價???
我係淘寶search翻來.

就算乘翻匯率都係total 1300港紙倒
大概要係三間舖分開落單,運費total大約110蚊.

買完之後比報告,再PM你係邊間入.
Kolosun 發表於 2010-3-12 01:17:18 | 只看該作者
又係淘寶我有D朋友買左D好平既滑翔機返來,到貨才知是垃圾級貨品!
即是本來掉落垃圾筒比人拎來賣的貨品!
各位大哥要小心D呀!
 樓主| Akito 發表於 2010-3-12 11:48:40 | 只看該作者
又係淘寶我有D朋友買左D好平既滑翔機返來,到貨才知是垃圾級貨品!
即是本來掉落垃圾筒比人拎來賣的貨品!
各位大哥要小心D呀!
Kolosun 發表於 2010-3-12 01:17

真係有興趣睇下你朋友係邊間舖買左Dmud翻來.
就d平價servo來講,我係KWS舖頭買7~8只已經有2~3只出事.
之後係淘寶買過十幾只(2x~5x貨色),都未碰過品質問題.

當然,網購既風險一定大過你親自買,睇你自己醒唔醒目選擇賣家姐.
寧願自己比人賺多幾倍既利潤揾笨,定係醒目D揾間又信譽既舖隔山買牛.
自己決定.
 樓主| Akito 發表於 2010-3-12 19:36:58 | 只看該作者

睇過下D介紹,話A.K.E.係D頂級250用,都係唔買了
換只平D一般飛行用Hobbymate HB2625 3900kv,80蚊only.
cheukkelvin 發表於 2010-3-12 23:52:38 | 只看該作者
8# Akito

c hing, 攪掂記得詳細報告,小弟都有興趣玩250。謝!
 樓主| Akito 發表於 2010-3-17 16:11:36 | 只看該作者
Tarot 250淨機已經到手.
淨機連箱都係425人仔,大約500港紙,運費55蚊港紙,我順便買左3對木漿(12蚊對).
買翻來已經組裝好,check過架機,真碳纤來,fit得OK靓.
不過發現唯一有問題parts,個"神主牌"轉孔斜左,不過係受力parts,應該影響唔大.
sesamestreet 發表於 2010-3-17 16:32:16 | 只看該作者
C Hing, 記得跟過晒D螺絲,因為即使Trex都有好多螺絲唔夠實,rotor head螺絲一定要用螺絲膠...小心小心
你會去邊到飛多?...
 樓主| Akito 發表於 2010-3-17 16:40:28 | 只看該作者
C Hing, 記得跟過晒D螺絲,因為即使Trex都有好多螺絲唔夠實,rotor head螺絲一定要用螺絲膠...小心小心
你 ...
sesamestreet 發表於 2010-3-17 16:32

多謝提醒,不過呢架係我第一架機,電子野都未買齊,試飛都起碼半個月後.
BTW,我住九龍區,有時候會去屯門,元朗同朋友飛定翼機.
九龍有mud heli場好介紹?
sesamestreet 發表於 2010-3-17 17:02:26 | 只看該作者
回復 12# Akito
原來真係C Hing...
我自己在SSP水庫飛開...
 樓主| Akito 發表於 2010-3-17 18:48:36 | 只看該作者
回復  Akito
原來真係C Hing...
我自己在SSP水庫飛開...
sesamestreet 發表於 2010-3-17 17:02

LOL......新扎C hing
SSP水庫係邊?
sunnyip 發表於 2010-3-17 23:14:25 | 只看該作者
LOL......新扎C hing
SSP水庫係邊?
Akito 發表於 2010-3-17 18:48

美荷樓側的通道行//之後就有一條強勁超長樓梯~ 上到去就係天堂....每星期至少兩日都必有人飛既飛場~
我都係上去個到飛......極好的場!
 樓主| Akito 發表於 2010-3-17 23:20:39 | 只看該作者
美荷樓側的通道行//之後就有一條強勁超長樓梯~ 上到去就係天堂....每星期至少兩日都必有人飛既飛場~
我都 ...
sunnyip 發表於 2010-3-17 23:14

呢條樓梯上?
sunnyip 發表於 2010-3-17 23:28:14 | 只看該作者
等我影俾你HAHA  NONO...
sunnyip 發表於 2010-3-17 23:31:55 | 只看該作者
sunnyip 發表於 2010-3-17 23:33:18 | 只看該作者
要好好珍惜D場呀~!!!
 樓主| Akito 發表於 2010-3-17 23:34:08 | 只看該作者

IC, thanks~!

其實goole street都影倒有人係南生圍,清水灣放飛機......