RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3604|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩細轆

odaan 發表於 2010-4-23 14:03:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
上回我砌條搬機架出黎 , 無細轆 , 所以用番正常貨車胎去做
諗來諗去就係最困難搵胎 , 反而胎鈴橫擔都唔係問題

就係以搵 "軟膠輪胎" 著手

搵左 20 條 1:24 既胎 , 直徑係 43mm , 原裝係 83mm , size 差唔多只有一半 , 唔緊要 , 咪做四擔囉~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2010-4-23 14:06:07 | 只看該作者
胎鈴 , 唔洗乜鬼分開又砌埋甘麻煩喇 , 一隻鈴裝兩條胎啦

登錄/註冊後可看大圖

裝著圖 , 仲有入面未車 , 試下位甘遮

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2010-4-23 14:09:44 | 只看該作者
普通尾擔又用六角又轉軸又外殼

唔好 , 好似頭擔甘 , Bearing 裝係胎鈴內 , 橫擔用鐵造 , 就可以一舊過唔洗搞甘多野

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
有勇冇謀 發表於 2010-4-23 14:11:35 | 只看該作者
WAh....搞掂啦....好快手woo....
 樓主| odaan 發表於 2010-4-23 14:15:26 | 只看該作者
計劃目標 , 可搬 20 尺櫃又可搬機

我特登做長佢 , 因為考慮車聚救車既長度問題

新 / 舊櫃 成條拖架一樣可以放晒上去

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
有勇冇謀 發表於 2010-4-23 14:17:13 | 只看該作者
四擔洗唔洗做有轉向?
 樓主| odaan 發表於 2010-4-23 14:17:28 | 只看該作者
WAh....搞掂啦....好快手woo....
有勇冇謀 發表於 2010-4-23 14:11

未搞晒 , 但你部車同 呢條拖架都去到半路 , 呢牌工房"靜英英" , 所以我提早出 Post
ericsky 發表於 2010-4-23 15:24:50 | 只看該作者
1/24車胎會唔會細左D?
胎鈴唔留包邊,條胎載重野或行得快咪好容易胎和鈴分開。
 樓主| odaan 發表於 2010-4-23 15:58:08 | 只看該作者
1/24車胎會唔會細左D?
胎鈴唔留包邊,條胎載重野或行得快咪好容易胎和鈴分開。
ericsky 發表於 2010-4-23 15:24

有胎邊條胎就會好細條 , 不過我呢隻試作鈴 , 會再車一套出黎
 樓主| odaan 發表於 2010-4-23 16:01:08 | 只看該作者
四擔洗唔洗做有轉向?
有勇冇謀 發表於 2010-4-23 14:17

唔做 , 因為 4 擔唔算太 "省胎"

要做轉向 , 就玩大 D , 做呢款

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
chiyin21 發表於 2010-4-23 18:35:11 | 只看該作者
力營個場 ????????你係果道做 ??
 樓主| odaan 發表於 2010-4-23 19:24:05 | 只看該作者
chiyin21 發表於 2010-4-23 18:35

去 "商用車論壇" 搵
Jazz_Wan 發表於 2010-4-23 20:49:03 | 只看該作者
我想問下你d"被"震點整
lmk830 發表於 2010-4-23 22:15:29 | 只看該作者
哇!!!!D軟膠輪胎係邊搵架,幫我一條呀好唔好呀
MRX-2 發表於 2010-4-23 23:15:09 | 只看該作者
哇!!!!D軟膠輪胎係邊搵架,幫我一條呀好唔好呀
lmk830 發表於 2010-4-23 22:15

環球有大把,你可以去睇睇。
有勇冇謀 發表於 2010-4-24 00:03:45 | 只看該作者
chiyin21 發表於 2010-4-23 18:35

單兄 依家上左岸啦, 唔洗咁辛苦啦.....
 樓主| odaan 發表於 2010-4-24 05:27:28 | 只看該作者
我想問下你d"被"震點整
Jazz_Wan 發表於 2010-4-23 20:49

其實有幾個方案

1. 做氣擔 , 每擔左右都整一個唧筒
然後用壓縮氣 , 或電 bump 做壓力來源 (手提吊魚氣 bump , 或者自己改裝)
叉氣時左右同路 , 但叉完氣後左右分路 (因為保持平衡 , 以免轉向時 , 氣囊氣壓 "走埋一邊" 而傾側)

四擔 (或更多) 行駛時如果一邊先上膊 , 第一擔升高左 , 就會將氣壓平均傳至同一邊其他擔位

但呢條架早已 "名花有主" , 氣囊雖然唔洗點整 , 但整起上黎都講求維修技術
所以唔用

2. 彈簧片連動
同新櫃一樣 , 以獨立彈簧片加上連動

3. 混合懸掛
上一條架我行 "硬懸掛" , 即無彈簧片既懸掛 , 靈敏 , 承托力高 , 但行車雜聲大
所以細轆架唔會再用硬懸掛 , 即使要用 , 都混合用

一個大既硬懸掛 , 每邊前後都裝一套彈簧片 , 彈簧片平均攤分承托 4 擔

考慮成本 , 負重要求(一般頂多都係15kgs)
將以第三方法做藍本
Doughboy 發表於 2010-4-24 10:55:14 | 只看該作者
好耐冇浮上來...回下post, 炎夏將至, 做完秋天借我拖~~
oac 發表於 2010-4-24 12:43:21 | 只看該作者
 樓主| odaan 發表於 2010-4-24 21:38:50 | 只看該作者
好耐冇浮上來...回下post, 炎夏將至, 做完秋天借我拖~~
Doughboy 發表於 2010-4-24 10:55

恐防秋天我交左貨喇

登錄/註冊後可看大圖