RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5637|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TW 747 Cessna 試飛

kinomoto 發表於 2010-5-3 23:12:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
TW 747 Cessna 試飛片段

今日雖然大風,但此機飛行得非常流暢及穩定,出乎意料之外

http://www.youtube.com/watch?v=Koi-ytgGNsc
ctb 發表於 2010-5-4 00:07:26 | 只看該作者
好正!我架Cessna182都好好飛.
mouse 發表於 2010-5-5 22:01:06 | 只看該作者
我第一架模型飛機,都是TW 747 Cessna。
確是架好機,價錢經濟之餘,性能比GWS的Estarter還要好。
britishsh36 發表於 2010-5-6 18:46:26 | 只看該作者
好正.............
MATHEWCAT 發表於 2010-5-22 19:43:38 | 只看該作者
好正我剛剛在大陸抬在台p47等我今晚整好明天試飛先
t2l 發表於 2010-5-23 00:17:09 | 只看該作者
飛得好正 好定
blackson 發表於 2010-6-1 00:03:01 | 只看該作者
回復 1# kinomoto

我都想買架Cessna玩下, 請問你係用咩電架? 可否PM告知架機邊度買同幾錢
Billybob 發表於 2010-6-1 09:15:17 | 只看該作者
渣機果個好定,拍片果個唔定...睇到我有D暈機浪...........
另外師兄個機場渣車點入去架?入口係邊度入呀?thank you very much!
mouse 發表於 2010-6-1 21:32:13 | 只看該作者

機身內有很大空間,基本上什麼電池都放得落。
我就飛過1800mA 11.1V 10C 和 2200mA 11.1V 20C 都OK!

麼打是用Towerpro 2410-12 無刷配GWS 9050直驅槳。

你可以在陶寶網看看,買齊所有配件飛得,都應該一千蚊有找。
 樓主| kinomoto 發表於 2010-6-1 23:15:23 | 只看該作者
回復 7# blackson

我係用1200KV摩打(紅鐘仔)
1500mAh 3S Lipo
HD8060漿飛大約7分鐘
blackson 發表於 2010-6-2 10:10:59 | 只看該作者
多謝 mouse & kinomoto 既資料, 我有 11.1v 3s 1200mah 同 2200mah 既電, 如果2200mah得既話就唔使買啦, 漿同摩打既組合須然唔係好識, 但有兩位既combination做reference, 到時睇下有咩野available, thanks
oolong 發表於 2010-6-2 21:03:11 | 只看該作者
睇你地玩得好<個引>我都有小小種毒,但係又唔識
blackson 發表於 2010-6-4 11:41:58 | 只看該作者
我買左啦, 摩打用Emax CF2812 (1500kv), 漿用7050, 電11.1v 2200mah, 等我整好再向各位師兄學習
f6f 發表於 2010-6-4 14:17:49 | 只看該作者
多謝 mouse & kinomoto 既資料, 我有 11.1v 3s 1200mah 同 2200mah 既電, 如果2200mah得既話就唔使買啦, 漿 ...
blackson 發表於 2010-6-2 10:10

若用2200mah, 飛行速度會比較快, 起飛時需要更長的跑道, 降落時速度亦較快, 因此容易出意外.

此機用1200~1500mah最好,
好飛到冇朋友

另外若你用1200mah及2200mah飛行性能比較, 你會發覺爬升力, 運動性. 1200mah比2200mah好很多.

因為飛機的重量, 摩打的動力和主翼長度及設計有很大關係, 大多數的飛機設計都是越輕越好.

所以最有使用1200~1500mah的電池.
blackson 發表於 2010-6-4 15:27:48 | 只看該作者
回復 14# f6f

o, ic, 謝謝寶貴意見, 不過兩款電唔同插, 要整條JST接線先試到1200mah, thanks
f6f 發表於 2010-6-4 15:33:20 | 只看該作者
回復  f6f

o, ic, 謝謝寶貴意見, 不過兩款電唔同插, 要整條JST接線先試到1200mah, thanks
blackson 發表於 2010-6-4 15:27

改插就得啦
blackson 發表於 2010-6-4 15:40:58 | 只看該作者
回復 16# f6f

咁又係, 不過我有6排2200mah, 得一排1200mah嗎
f6f 發表於 2010-6-4 15:55:54 | 只看該作者
回復  f6f

咁又係, 不過我有6排2200mah, 得一排1200mah嗎
blackson 發表於 2010-6-4 15:40

我玩直昇機都有十多排2200mah
玩飛機為了好飛又買多十排八排1500mah

計埋D双槳直昇降機電, 屋企有50幾排電, 我自已都覺得好得人驚
mouse 發表於 2010-6-4 21:06:34 | 只看該作者
確實用1500mAH鋰電,比較容易控制。
玩熟了以後才用2200mAH。
 樓主| kinomoto 發表於 2010-6-12 23:27:48 | 只看該作者
我買左啦, 摩打用Emax CF2812 (1500kv), 漿用7050, 電11.1v 2200mah, 等我整好再向各位師兄學習
blackson 發表於 2010-6-4 11:41

FIRST FLIGHT 咗未呀?