RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1965|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

問AM,FM,2.4G既好處

性情中人 發表於 2010-5-18 23:12:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟最近想買架mini-z買買
但見到D控分AM,FM,2.4G
係唔係READY SET既就只有AM/FM
要玩2.4G就一定要分開買?
kenwyleung 發表於 2010-5-18 23:44:53 | 只看該作者
AM 最平, AD(FM)二手都平但難找module, 2.4GHz反應最好
AD 和2.4GHz 都冇Ready Set
prodanny 發表於 2010-5-18 23:52:09 | 只看該作者
2.4G最先進, 玩車時亦最方便:
1. 會自動選頻, 唔怕同人撞頻(band)
2. 控既天線短好多, 車既接受天線唔駛外露.
bbcming2000 發表於 2010-5-19 00:17:57 | 只看該作者
咁邊個最遠?
tt01E 發表於 2010-5-19 01:32:13 | 只看該作者
With the same power, AM is the farest. However, AM can be eaily affected by noise.
But I wanna ask, what is the use of getting a long distance remoting radio set if you are playing mini-z?
 樓主| 性情中人 發表於 2010-5-19 09:32:37 | 只看該作者

明白喇
咁講, AM可唔可以話係最平而且用得最少電
不過係衰在似有NOISE

如果我只係諗住晌屋企入面玩
咁咪即係AM都無問題?

2.4既好處係唔會JAM, 因為有PCM, 同埋條天線唔會突出黎, 距離遠
但係會貴好多, 同反應慢
 樓主| 性情中人 發表於 2010-5-19 09:40:35 | 只看該作者
調返轉頭問......
行AM既係唔係淨係得 READY SET?
如果我而家買左READY SET既MR-02之後想買多部AWD / MR-03
係唔係點都要買過個控?

THANKS FOR ALL
matthew0731 發表於 2010-5-19 22:32:13 | 只看該作者
明白喇
咁講, AM可唔可以話係最平而且用得最少電
不過係衰在似有NOISE

如果我只係諗住晌屋企 ...
性情中人 發表於 2010-5-19 09:32

反應唔一定慢
只係向後會 延遲2秒到
但用高級控 我記得有師兄set過...可以加快向反應速度...直接向後..唔洗延遲
 樓主| 性情中人 發表於 2010-5-20 14:45:59 | 只看該作者
反應唔一定慢
只係向後會 延遲2秒到
但用高級控 我記得有師兄set過...可以加快向反應速度...直接向 ...
matthew0731 發表於 2010-5-19 22:32

高級控... 貴呀....
咁如果買 READY SET
之後我再買車既話... 可唔可以用返原本個控呀
800mah 發表於 2010-5-20 15:54:13 | 只看該作者
AM 一d好處都無... 仲會隨住塊板老化而越來越失控.
 樓主| 性情中人 發表於 2010-5-20 16:06:59 | 只看該作者
AM 一d好處都無... 仲會隨住塊板老化而越來越失控.
800mah 發表於 2010-5-20 15:54

失控咁嚴重?
咁如果買二手咪仲大鑊??
有無話一般用幾耐先會有問題架?
matthew0731 發表於 2010-5-20 21:27:04 | 只看該作者
高級控... 貴呀....
咁如果買 READY SET
之後我再買車既話... 可唔可以用返原本個控呀
性情中人 發表於 2010-5-20 14:45

我kt-18都試過set到反應快小小
個2秒.....我唔覺有咩咁差
向後慢有咩咁大問題呢
kt-18 2.4g控都係 500蚊到(一手)
建議買2手貨 300有
 樓主| 性情中人 發表於 2010-5-20 23:53:25 | 只看該作者
我kt-18都試過set到反應快小小
個2秒.....我唔覺有咩咁差
向後慢有咩咁大問題呢
kt-18 2.4g控都係 ...
matthew0731 發表於 2010-5-20 21:27

KT-18 << 2.4既話我都會入哩個控
不過而家2.4 既MR-02 都成八百幾... 加埋個BODY成千喎....
唔通要2.4 就一定要咁貴?

同埋係唔係得2.4先可以加車之後用返同一個控
ZAKU-II 發表於 2010-5-29 09:39:59 | 只看該作者
新入手miniz 乜控都無問題,但如果一直玩落去2.4系發展方向
ICE's 發表於 2010-5-29 10:31:07 | 只看該作者
2.4g冇1600$以上唔駛林
2手除外
 樓主| 性情中人 發表於 2010-5-30 01:26:00 | 只看該作者
2.4g冇1600$以上唔駛林
2手除外
ICE's 發表於 2010-5-29 10:31

問過廣華街... MR-03, 2.4G 全套 (車+控)要$1700
比較之下....
AM MR-02 / MR-015: 8xx
AM MR-01: 5xx

所以我真係好想知如果我入左架 AM 既 MR-02
遲下入多架MR-03 / MR-010 既話有無可能用得返個控
大大話話個控都幾舊水