RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2351|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Much More Cell master

tomcheng18 發表於 2010-5-30 22:41:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位Ching好!
小弟最近買左一隻二手Much More Cell master
但又未知道怎去發揮, 講白一點係唔識點用

仲有下面張圖紅圈既數字有咩用?

登錄/註冊後可看大圖

謝謝
paulpoon306 發表於 2010-5-31 06:40:59 | 只看該作者
好似顯視叉幾多舊電咁解,其他師兄約知道小第有錯請糾正
ellis 發表於 2010-5-31 07:34:00 | 只看該作者
有無跟說明書俾你呀?
2slow 發表於 2010-5-31 09:24:09 | 只看該作者
各位Ching好!
小弟最近買左一隻二手Much More Cell master
但又未知道怎去發揮,  ...
tomcheng18 發表於 2010-5-30 22:41

你圈住既數值, 是指Delta Peak,
大概就係用黎detect 你d電叉滿未, 呢個數既set多set少能夠影響你pack電既效能 及 叉幾滿等等.
直接講如果你玩mini-z (用AAA電) 呢個數d車場高手太約set 0~3 左右 (新電每4粒計)
(運作原理manual 有, 唔想打太多字, 請refer to manual, search "What’s Delta peak?")

反而想提提你左邊張相, 入面有個數 "6.0A", 如果叉AAA電千其唔好用咁大A數去叉, 會爆炸的...
 樓主| tomcheng18 發表於 2010-5-31 22:43:01 | 只看該作者
謝謝各位Ching的回答
雖然無跟說明書, 但賣家都有很落力很落力去教我一些基本的用法
因為之前小弟只是用過最普通的GP差電機
所以很高興有阿泉Ching幫我找到說明書
我一定會細閱一下這個說明書
亦多謝 2slow Ching的的回覆和提示
這個我會試一試充好電後會否"爆D"
* 當然用1A去充

另外想問一問
如果充電時, 電的容量是1000mA
各位用怎樣去調充電器的大小呢?
例如: 1000mA的3A電
用1.0A去充990mA
or
用1.0A去充1000mA
or
用1.0A去充1010mA

還有, 用1.0A去充電是最好的嗎 ?

謝謝
唔好客氣, 有圖表有文字, set好要充幾多粒電後, 可以同時有溫度cut, 容量cut, Delta Peak cut, 其實已經好易用了
paulpoon306 發表於 2010-6-1 00:52:31 | 只看該作者
paul poon 讚好
2slow 發表於 2010-6-1 15:45:45 | 只看該作者
回復 6# tomcheng18

最好跟返C值去充電
不過通常係用0.9A ~ 1.2A去充 (e.g. muchmore 777電)
細A數會充得滿d, 大A數會爆d, 但傷電池
仲要留意電池的溫度, 否則電池效能會差...

各位師兄有錯請插或補充
scalpel 發表於 2010-6-1 16:14:49 | 只看該作者
謝謝各位Ching的回答
雖然無跟說明書, 但賣家都有很落力很落力去教我一些基本的用法
因為之前小弟只是 ...
tomcheng18 發表於 2010-5-31 22:43

For mini Z.......750mah, 777mah, 900mah....1100mah...use 1.0-1.2A to charge the battery will be fine......
RCMan_2006 發表於 2010-6-1 17:00:58 | 只看該作者
用 3 steps ......叉出尼幾好!
 樓主| tomcheng18 發表於 2010-6-1 23:13:38 | 只看該作者
多謝眾多Ching詳盡既資料
各位功德無量, 小弟萬分感激
 樓主| tomcheng18 發表於 2010-6-2 21:43:30 | 只看該作者
.......DELTA PEAK 是什麼東西?
請恕小弟愚昧同懶
其實說明書有一篇英文講解
但都是不明白箇中奧祕

*** 是否不同品牌的3A電既DELTA PEAK都已經固定, 是無法去改變呢 ?
2slow 發表於 2010-6-3 00:19:12 | 只看該作者
呢度大把高手, 等我黎拋磚引玉

充電器感應電池充飽而斷電有兩種機制, 一個是用Delta Peak, 另一個係check溫度

Delta Peak 即係"三角峰值", 睇返上面muchmore份manual "What's Delta Peak" 個圖...
在充電過程中, 叉機會檢測電池電壓的"Delta peak", 這是一個電池回壓的現象, 當電池充滿了,電壓不再升高反而會降低一個幅度, 這個"Drop數"就是電池的充滿的信號, 充電機就是靠這個方法判斷的電池是否充飽電.

每個牌子的電池的三角峰值可能有所不同, 電池的新舊三角峰值也會有所差別, 所以之前我話新電或靚電用"0~3mv"左右, 舊電就要加少少...

高手們有錯請補充...
 樓主| tomcheng18 發表於 2010-6-5 14:55:31 | 只看該作者
經2slow Ching解釋過就清楚了
現在就明白所謂高低級充電機的分別,
就在於充電機識判斷佢幾時充夠同CUT電既moment
咁我就執到好野
 樓主| tomcheng18 發表於 2010-6-5 23:29:41 | 只看該作者
真係唔好意思!!
又要麻煩各位
今日用左1.0A去充, 但係眼見最右手邊既Voltage不斷上升
最高去到6.59左右......
所以拿拿林停機再拔電, 咁高Voltage是否正常?
小弟很擔心會爆炸
*** 電磁是三洋1000mA
2slow 發表於 2010-6-7 09:17:29 | 只看該作者

回復 16# tomcheng18

你有無用溫度sensor, 可以set去35度左右cut 電, 防止過熱
其實Voltage去到6.59 那是代表你pack電內阻已經好高了
雖然你可以提高Delta peak值或減低電壓(如0.7A)去繼續叉佢
但係呢pack電既效能唔會好, 用黎飄移或遊車河算啦~

Sanyo/Energizer呢類既rechargable電, 跟本唔係design比呢類叉機用, 唔建議用, 買返d正路d既AAA電啦...
 樓主| tomcheng18 發表於 2010-6-7 17:42:05 | 只看該作者
先行謝過 2slow Ching 不厭其煩的為小弟解答問題
紅圈數字已經set 3
跟機有感溫配件(黑色長方形的棒), 顯示大概有33度左右
停機後, 有顯示電磁的voltage約5.9~5.8左右
其實應該是電的問題, 因為都用了5個月左右
*** 最高試過7.2voltage
最後小弟還是想安全一些,
請問Ching 平時的Auto-Cut 設定可否借小弟參考一下
例如: 溫度 Auto-Cut, Voltage Auto-Cut
2slow 發表於 2010-6-8 09:05:33 | 只看該作者
回復 18# tomcheng18

you're welcome... share下自已既知識je...

停機後既數不作準, 停機後呢個數會一直下降...
pack電去到 7.2v 比我一早去左循環再用

muchmore我都一排無用, 大約如下
Temp cut: 35
delta peak: 0~3mv
current: 1.0~1.2v

但我會先行用muchmore放電座放電
一pack正常既靚電, 差到時電壓滿大約係6.0左右
 樓主| tomcheng18 發表於 2010-6-9 18:22:04 | 只看該作者
感謝2slow Ching 提供的設定
真的可能是電的問題, 就買一排新電試試:tk_05

但說明書有提及過, 如果容量是3300mAh, 就用3600mAh來充(差不多高出9%)
如果是1000mAh, 就用1050mAh~1100mAh來充.
2slow Ching 試過嗎 ?